Bankacılık sektörü temsilcileri ve risk analizi uzmanları, kredi ve kredi kartı başvurularında yaşanan "yüksek puana rağmen ret" vakalarının nedenlerine açıklık getirdi. Uzman görüşlerine göre, bankalar artık yalnızca geçmiş ödeme performansına değil, paranın kullanım biçimine ve hesap hareketlerindeki "finansal disipline" odaklanıyor.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan risk yönetimi uzmanları, bankaların kullandığı yeni nesil algoritmaların harcama içeriğini sınıflandırdığını belirtiyor. Uzmanlar, "Kişinin kredi notu en güvenli seviyesinde olsa dahi, hesap hareketlerinde sanal bahis, yüksek tutarlı oyun harcamaları veya kaynağı belirsiz para transferleri tespit edilmesi durumunda sistem 'otomatik ret' verebiliyor. Bu, bankacılıkta 'ödeme istekliliği' ile 'ödeme kapasitesi' arasındaki farkın analiz edilmesidir" ifadelerini kullandı.
Deneyimli bankacılık analistlerine göre, başvuruların olumsuz sonuçlanmasında öne çıkan temel unsurlar şunlar:
Harcama Tipolojisi: Dijital platformlardaki spekülatif harcamalar, kişinin finansal geleceğini risk altına sokabilecek bir bağımlılık göstergesi olarak kabul ediliyor.
Finansal Şeffaflık: Açıklama girilmeden yapılan yüksek frekanslı EFT/Havale trafiği, kayıt dışı gelir veya borçlanma şüphesi uyandırarak "şüpheli profil" oluşturuyor.
GelirGider Dengesi: Beyan edilen resmi gelir ile kredi kartı üzerinden dönen nakit akışının orantısızlığı, sistem tarafından "sürdürülemez finansal yapı" olarak kodlanıyor.
Uzmanlar, tüketicilerin finansal itibarlarını korumaları için sadece borçlarını zamanında ödemelerinin yeterli olmayacağı bir döneme girildiğine dikkat çekti. Uzman görüşünde, "Dijital ayak iziniz, banka gözünde karakter analizine dönüşüyor. Finansal hijyenini koruyamayan, parasını riskli mecralarda yöneten bireylerin, ileride konut veya araç kredisi gibi büyük hacimli finansmanlara erişimi kısıtlanabilir" uyarısı yapıldı.
Sözcü
Vergi ve harç zammına CHP'den ilk tepki! "Millete zulümdür"35 izlenme
Tayini İstanbul’a çıkan memur yandı14 izlenme
Yargının içler acısı halini ortaya koydu: 2016 sonrası hakim ve savcılara dikkat çekti37 izlenme
Tutuklu Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık hastaneye sevk edildi8 izlenme
ABD duyurdu: Ukrayna, 8 ila 10 Rus generali öldürdü!34 izlenme
25 milyar borcu bulunan belediye 213 milyonluk hediye çeki dağıtmış21 izlenme
Sağlık Bakanlığı’ndan hastanelere skandal uyarı! "Tarama amaçlı gereksiz test yapmayın"64 izlenme
Kılıçdaroğlu: "İki yıl içerisinde Suriyelileri Suriye'ye göndereceğiz"32 izlenme
AKP’de istifa depremi! Bir başkan daha görevinden ayrıldı
İstanbul Valiliğinin sokak köpeklerinin beslenmesini kısıtlayan 'yasak' kararı hayvanseverleri harekete geçirdi! Böyle protesto ettiler
Benzine zam geliyor!
Ahmet Özer hakkındaki iddianame 128 gün sonra kabul edildi