AKP’nin sokak hayvanlarını katletmeye yönelik 17 maddelik Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin tüm maddeleri TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.
Kamuoyunda ‘katliam yasası’ olarak adlandırılan yasa teklifi AKP ve MHP’nin oylarıyla kabul edildi. Teklif 224 hayır oyuna karşı 275 oyla kabul edildi.
TBMM’de 28. Dönem’in ikinci yasama yılı bu kanun ile sona erdi. Meclis Başkanvekili Celal Adan, oturumu 1 Ekim Salı günü saat 14.00’te yeniden toplanmak üzere kapattı.
Yasalaşan teklifle, sahipsiz hayvanlara ilişkin yürütülecek çalışmalarda, tereddüde mahal verilmemesi, kedi ve köpeklerin sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunluluğu bulunduğundan “sahipli hayvan” ve “sahipsiz hayvan” kavramları açık bir şekilde tanımlanacak.
ÖTANAZİ YASAKTIR ‘AMA’…
Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 9. maddesindeki “Hayvanlara ötanazi yapmak yasaktır. Ancak, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda veteriner hekim tarafından ötanazi yapılmasına karar verilebilir. Ötanazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır” hükümleri uygulanacak.
Yerel yönetimler, sahipsiz köpeklere ilişkin yürüttüğü iş ve işlemlerde Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli idari tedbirleri almaya yetkili olacak.
BELEDİYELERE YAPTIRIMLAR
Nüfusu 25 binden fazla olan belediyeler için kesinleşen bütçe gelirlerinin binde 5’ini ve büyükşehir belediyelerinde de binde 3’ünü ayırmayan belediye başkanı ve meclis üyeleri ile ayrılan kaynağı hayvan bakımevi kurmak, sahipsiz hayvanları toplamak, rehabilite etmek veya sahiplendirilinceye kadar bakmak için sarf etmeyen ya da bu kaynağı başka amaçlar için sarf eden belediye başkanı ve belediye yetkilileri altı aydan iki yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek.
“Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bir yere terk edilmesi veya bakımevinde barındırılan köpeği bakımevi dışında bir yere bırakmak” fiilleri yasak kapsamına alınacak. Böylece sahipsiz hayvanların toplanması, hayvan bakımevlerine götürülmesi ve bu hayvanların sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevi bünyesinde bakılmasına ilişkin hükümlerin uygulanmasının ve yerel yönetimlerin görev ve sorumluluklarını eksiksiz olarak yerine getirmelerinin sağlanması amaçlanacak.
Kaynak: TELE1
Sinan Ateş'in ailesinden istinaf talebi: Tutanaklar yok edildi iddiası33 izlenme
AKP’li vekile göre Türkiye ve dünyadaki felaketlerin sorumlusu İmamoğlu!61 izlenme
Denizli'de ormanlar 4 gündür cayır cayır yanıyor16 izlenme
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu "15 Temmuz'un failidir" dediği BAE'nin milli günü etkinliğine katılıp pasta kesti!46 izlenme
2023 seçimleri için korkunç oy pusulası iddiası! AKP bunu da yapar mı?55 izlenme
Belediye başkanıyla pazarcı arasında sert tartışma: "Azrail misin?"21 izlenme
Valilik ‘serbest’ dedi, kıyılar doldu! Bodrum sefası83 izlenme
İmralı'da görülen davanın sembol ismiydi: Şehit eşi Yıldız Namdar’dan Bahçeli'ye kurşun gibi sözler!35 izlenme
Volkan Konak’a ilk müdahaleyi yapan doktor Ahmet Görkem Yasak konuştu: "Yardımcı olduğun o genç büyüdü, doktor oldu"
Kredi kartından bu harcamayı bir kez bile yapan kredi alamayacak
Geri açılacağına dair açıklamalar yapılıyordu: ‘Askeri Hastane’ ibaresi yönetmelikten çıkarıldı
AKP'li belediyenin ihalesi yine AKP'li bir isme gitti!