Türkiye’yi 2002’den bu yana yöneten, uygulamalarıyla derinleşen krize çare bulamayan iktidar, bütçedeki eksiklikleri köprü ve otoyollarla kapatmanın peşinde. Özelleştirilmesi planlanan İstanbul’daki iki köprünün geçen yılki kârı toplamda 111.7 milyon doları buldu. 7 otoyolun yıllık net kârı ise 176 milyon dolar.
ZAM OLARAK DÖNECEK
Konunun gündeme gelmesinin ardından “Bunun adı utanmadan, sıkılmadan Türkiye’nin geleceğini satmaktır” açıklamasını yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, “İktidar kamunun ücretli olarak işlettiği tüm otoyolları özelleştirme peşinde” diyerek tepkisini dile getirdi.
Kısa sürede büyük özelleştirmelerle para peşine düşen iktidarın özelleştirmede rotasını çevirdiği İstanbul’daki Fatih Sultan Mehmet (FSM) Köprüsü ile 1988’de dönemin başbakanı Turgut Özal tarafından hizmete açılmıştı. FSM Köprüsü’nün geçen yılki kârı 59.7 milyon dolar oldu. Eski adı ile Boğaziçi Köprüsü olan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün temeli ise 1970’te dönemin Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay ve Başbakan Süleyman Demirel tarafından atılmıştı. 2025’te 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, 52 milyon dolar kâr elde etti. Köprü ve otoyolların özelleştirilmesinden kaynaklı yapılacak zamların vatandaşın belini bükeceği, yandaş şirketlerin ise kasasını dolduracağı vurgulanıyor. CHP’li Yavuzyılmaz, özeleştirilme planına tepki göstererek, “AKP’nin 25 yıllığına özelleştirmeyi planladığı otoyolların her bir kilometresi vatandaşın vergileriyle yapıldı” dedi. İki köprü ve en az 7 otoyol özelleştirmesi için hedeflenen fiyatın 3.5 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor.
Ankara’dan Kars’a kadar
Karayolları Genel Müdürlüğünce işletilen otoyolların uzunluklarını açıklayan CHP’li Deniz Yavuzyılmaz, “Avrupa Otoyolu 211, Anadolu Otoyolu 380, İzmirAydın Otoyolu 99, İzmirÇeşme Otoyolu 56, NiğdeMersinAdana Otoyolu 182, AdanaGaziantep Otoyolu 157, GaziantepŞanlıurfa Otoyolu 120 km” dedi. “Böylelikle toplam 1.205 kilometre otoyol özelleştirilmek isteniyor, fiyatlar da katlanacak” açıklamasını yapan Yavuzyılmaz, “Peşkeş çekilecek bu yolları uçtan uca ekleyin, AnkaraKars arası mesafe oluyor” ifadelerini kullandı.
Sözcü
Seçil Erzan'ın telefon konuşmalarında yeni detaylar ortaya çıktı39 izlenme
Bu çocuk Süleymaniye yurdundan.... Ailelere sesleniyor 'Çocuklarınızı bu yurtlara vermeyin !'18650 izlenme
Dolarla maaş almıyoruz ama, Türkiye asgari ücrette Avrupa’da sondan ikinci!56 izlenme
Emekli esnaf CHP'li başkana isyan etti: "Türkiye bitti, AK Parti'den kurtarın bizi"15 izlenme
Kritik iddia: "Ayhan Bora Kaplan'ın tape'leri imha edilmiş"38 izlenme
Para cezasında 850 milyar TL'lik rekor26 izlenme
Depremzedeye "Önceki evinde duşkabin mi vardı" diyen AKP'li isim yeniden aday28 izlenme
Son anket Saray’da moralleri bozdu! AKP’nin neden erken seçim istemediği ortaya çıktı40 izlenme