AKP’nin her fırsatta, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun SGK müdürü olduğu döneme yaptığı vurgular bir kez daha boşa çıktı. SGK’nın kamu bütçesine olan yükü her geçen yıl artarken, gecikmeli açıklanan istatistikler sistemin iflas ettiğini ortaya çıkardı.
Son 10 yılda sosyal güvenlik sistemine bütçeden yapılan transferler yüzde 330 dolayında arttı. Ekonomik krizin de etkisiyle, SGK’nın kamuya yükü 2019 yılında rekor kırabilir.
Birgün’ün haberine göre, istatistikler de, 2008 yılında 35 milyon lira transfer yapılan SGK’ye 2019’un ilk yarısında aktarılan tutar 100 milyar 592 milyon lira olduğu kaydedildi. Tüm yıllarda yükseliş ivmesi sergileyen ödenek aktarımları, 2016’da 100 milyarı geçerek 108 milyara, 2017’de 128 milyara, 2018’de 150 milyara çıktı. Ancak iktidarın yerel seçimleri varlık yokluk seçimine dönüştürerek popülist politikalarını birbiri ardına sahneye koyduğu 2019 yılının ilk yarısında transfer tutarı 100 milyarı geçti.
SGK, iktidarın seçim dönemlerinde oy hesabıyla verdiği bilinen görevleri yerine getirirken zarar eden kamu kuruluşlarının başında geliyor. 2019 ocakağustos döneminde oluşan 66,3 milyar TL’lik görev zararının 62,1 milyar TL’si Sosyal Güvenlik Kurumu’nda ortaya çıktı. Bütçeden SGK’ye mayıs ayına kadar aylık 35 milyar TL’lik görev zararı transferi yapılırken, mayıs ayında bu tutar bayram ikramiyelerinin de etkisiyle 16,1 milyar TL’ye çıktı. Haziran, temmuz aylarında yeniden 45 milyar TL dolayında olan görev zararı, ağustos ayında yılın ikinci rekorunu kırarak 16,1 milyar seviyesinde gerçekleşti. Bu yılın sonunda görev zararında SGK’nin geçen yılki 74 milyar TL’lik tutarı geride bırakması bekleniyor.
Böylece SGK, kamu kurumları arasında en çok görev zararının ortaya çıktığı kurum oldu. SGK’yi, sekiz ayda yapılan 3.1 milyar TL’lik görev zararı transferi ile kamu bankaları izledi.
https://www.abcgazetesi.com/kamukurumlariarasindazararrekorusgknin42637
Suriyeliler için el değmemiş koruya kıyılıyor! İzmir'de 'Suriyeli çocuklara özel' anaokulu31 izlenme
Çete lideri Ayhan Bora Kaplan ile İYİ Parti Ankara İl Başkan Yardımcısı Gürhan Kocaman'ın halay çektiği anlar ortaya çıktı153 izlenme
İller Bankası kelepir fiyattan hepsini satışa çıkardı! Hangi ilde nereler satılıyor?28 izlenme
PTT’den o şirkete 20 milyonluk kıyak daha: 'PTT küçülüyor, küçük ortak zenginleşiyor'51 izlenme
Diyanet 'eski' dedi 6 milyon harcandı: Tuvalet ve lavabolar ‘taş gibi’ çıktı!13 izlenme
Yandaş Yeni Şafak hem Ali Yerlikaya'yı hem danışmanını hedef aldı: "Emoji Bakan"15 izlenme
CHP PM üyesi Pınar Uzun AKP'nin Büyükçekmece'de yaptığı seçim hilelerini belgeleriyle anlatıyor !1829 izlenme
Erdoğan "Hepimiz aynı gemideyiz" demişti, gemi mühendisi genç böyle yanıt verdi!79 izlenme