AKP’nin her fırsatta, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun SGK müdürü olduğu döneme yaptığı vurgular bir kez daha boşa çıktı. SGK’nın kamu bütçesine olan yükü her geçen yıl artarken, gecikmeli açıklanan istatistikler sistemin iflas ettiğini ortaya çıkardı.
Son 10 yılda sosyal güvenlik sistemine bütçeden yapılan transferler yüzde 330 dolayında arttı. Ekonomik krizin de etkisiyle, SGK’nın kamuya yükü 2019 yılında rekor kırabilir.
Birgün’ün haberine göre, istatistikler de, 2008 yılında 35 milyon lira transfer yapılan SGK’ye 2019’un ilk yarısında aktarılan tutar 100 milyar 592 milyon lira olduğu kaydedildi. Tüm yıllarda yükseliş ivmesi sergileyen ödenek aktarımları, 2016’da 100 milyarı geçerek 108 milyara, 2017’de 128 milyara, 2018’de 150 milyara çıktı. Ancak iktidarın yerel seçimleri varlık yokluk seçimine dönüştürerek popülist politikalarını birbiri ardına sahneye koyduğu 2019 yılının ilk yarısında transfer tutarı 100 milyarı geçti.
SGK, iktidarın seçim dönemlerinde oy hesabıyla verdiği bilinen görevleri yerine getirirken zarar eden kamu kuruluşlarının başında geliyor. 2019 ocakağustos döneminde oluşan 66,3 milyar TL’lik görev zararının 62,1 milyar TL’si Sosyal Güvenlik Kurumu’nda ortaya çıktı. Bütçeden SGK’ye mayıs ayına kadar aylık 35 milyar TL’lik görev zararı transferi yapılırken, mayıs ayında bu tutar bayram ikramiyelerinin de etkisiyle 16,1 milyar TL’ye çıktı. Haziran, temmuz aylarında yeniden 45 milyar TL dolayında olan görev zararı, ağustos ayında yılın ikinci rekorunu kırarak 16,1 milyar seviyesinde gerçekleşti. Bu yılın sonunda görev zararında SGK’nin geçen yılki 74 milyar TL’lik tutarı geride bırakması bekleniyor.
Böylece SGK, kamu kurumları arasında en çok görev zararının ortaya çıktığı kurum oldu. SGK’yi, sekiz ayda yapılan 3.1 milyar TL’lik görev zararı transferi ile kamu bankaları izledi.
https://www.abcgazetesi.com/kamukurumlariarasindazararrekorusgknin42637
İttifakta derin çatlak! Bahçeli: Üç Hilal'in tek başına iktidarı artık bir zorunluluktur214 izlenme
Türk egemenliği sessiz sedasız yok oluyor! Türk milletinden saklanan Suriyeli işgali belgelerle ortaya çıktı!56 izlenme
Adıyaman'da Kemal Kılıçdaroğlu'na provokasyon girişimi! Kılıçdaroğlu'ndan ilk açıklama55 izlenme
En düşük emekli maaşının ne kadar olacağı sızdırıldı68 izlenme
İBB Meclisi'nde Hiranur Vakfı protestosu! "Bunu yapan herkes şerefsiz"57 izlenme
Öğretmen atamalarında KPSS dönemi sona erdi: Tarih belli oldu, işte yeni yöntem42 izlenme
Narin’in babası Arif Güran ile ağabeyi Baran Güran hakkında yeni karar58 izlenme
İsmet İnönü haklı çıktı: Bir ihanet bitti, diğeri Lozan'da başladı48 izlenme
Tekirdağ’da kaymakamlık tarafından açılan kadroya KPSS’den en düşük puan alan kişi alındı!
Gözaltındaki Merdan Yanardağ'dan ilk mesaj!
Ağaoğlu'nun itirafları yeniden gündemde: "İstanbul'da deprem olursa ordu bile giremez, ölen şanslıdır"
Avrasya Tüneli’nde zamlı tarife bir ay öne çekildi!