İtalya’da çeşitli üniversitelerden kabul alan yaklaşık 1000 öğrenci, eğitim vizesi için başvurdukları İtalya Başkonsolosluğu tarafından aylardır mağdur ediliyor. Eylül ve ekim aylarında kabul aldıkları üniversitelerinde eğitimin başladığına dikkat çeken öğrenciler, vizelerinin verilmemesi üzerine dün İstanbul Beyoğlu’nda bulunan İtalya Başkonsolosluğu önünde basın açıklaması yaptı.
Vize randevularını haziran, temmuz ve ağustos aylarına alan öğrenciler, evraklarında eksik olmadığı ve ailelerinin asgari limit olan 6 bin 200 euronun üzerinde maddi sponsorlukları olmasına karşın sonuç alamayınca İtalyan üniversiteleri devreye girdi.
Üniversitelerin konsolosluklara teyit göndermesine karşın, İstanbul ve İzmir İtalya Konsoloslukları öğrencilerin vizelerini, İtalya’da üniversitelerin açılış tarihinden öncesine vermedi.
Bazı öğrencilerin burs haklarını kaybettiğine dikkat çeken öğrenciler, bir kısmının kira bursunu alamadığını ve konsolosluk tarafından kendilerine bir gerekçe verilmediğine dikkat çekti.
Polis tarafından başkonsolosluk önünde basın açıklaması yapılmasına izin verilmezken öğrencilere adres olarak kurumun karşı çaprazında bulunan Sefer Bostan Çıkmazı Sokağı gösterildi. Polis tarafından açıklama için 1520 dakika süre tanınırken yapılan basın açıklamasının ardından eyleme katılan öğrenciler ve veliler, yanlarında getirdikleri siyah çelengi kurumun karşısında bulunan binanın önüne bıraktı.
Yapılan açıklamanın ardından öğrenciler tarafından seçilen bir veli İtalya Başkonsolosu Elena Clemente’ye yazılan mektubu teslim etti. Mektupta, eğitim dönemi öncesinde yapılan vize başvurularına ilişkin konsolosluğun dönüş yapmadığına dikkat çekildi. Hiçbir şekilde kurumla iletişime geçemediklerine dikkat çeken öğrenciler mektuplarında, ne maillerine ne de telefonlarına dönüş alamadıklarını ifade etti. 30 Kasım’dan önce öğrenci vizelerinim teslim edilmemesi durumunda yükseköğretim haklarının ellerinden alınacağını belirten öğrenciler, pasaportlarının ve vizelerinin kendilerine teslim edilmesini talep etti.
Başkonsolos Clemente ile görüşmesinin ardından BirGün’e konuşan veli şunları söyledi:
“Konsolos ellerinden geleni yapacaklarını, önlerinden çok fazla evrak olduğunu söyledi. Kendisine öğrencilerin burslarının yandığını söylediğimizde İtalya Dışişleri Bakanlığı ile görüştüğünü ifade etti” dedi. Clemente’nin vizelerin aylardır verilmemesine gerekçe olarak “yoğunluk” olduğunu söylediğini aktaran veli, “Çok net bir gerekçe sunmadılar. Eğitim hakkı yanan çocukların durumunu söylediğimizde bununla ilgili cevap vermedi. Kibar ve yardımcıydı. Sorunun bir an önce çözülmesini istiyoruz.”
Bahçelievler Belediyesi ekipleri 'bize ait' diyerek 1350 araçlık otoparkı bariyerle çevirince, site sakinleri ile zzabıtalar arasında arbede çıktı27 izlenme
İstanbul Valisi AKP’li trole hesap verdi26 izlenme
ANAR Genel Müdürü Uslu açıkladı 'AKP zor durumda!'232 izlenme
Sürücüler dikkat! Trafikte yeni dönem başladı: Hız limitleri değişti, levhalar tek tek söküldü6 izlenme
6 yaşındaki çocuğun evlendirildiği Hiranur Vakfı’na bir dava daha!31 izlenme
Yavuz Sultan Selim Köprüsü için flaş haber! Çinlilere satılıyor!567 izlenme
Örtülü ödenek uçuyor! Başbakanlık’ta en büyük pay örtülü ödeneğin!190 izlenme
Perinçek itiraf ediyor 'Erdogan'ı biz yayınladık. 38 tane hırsızlık, yolsuzluk telefon konuşması var !'1423 izlenme