Türkiye'nin 'maaşlılarının' alım gücü erirken, sofraların ana yemeği makarna oldu. Türkiye'de kişi başı makarna tüketimi son 10 yılda yüzde 65 arttı.
Ekonomik kriz ve artan hayat pahalılığı en çok mutfakları vurdu. Gelirlerin erimesiyle birlikte vatandaş artık en ucuz karın doyurma yoluna yöneldi. Raflardaki fiyat farkı tüketim alışkanlıklarını da kökten değiştirdi. Et azaldı, makarna temel besin haline geldi...
2013 yılında kişi başı makarna tüketimi 4,4 kilogram iken, 2023'te bu rakam 7,3 kilograma çıktı. Yani son 10 yılda makarna tüketimi yüzde 65 arttı.
Gelir düşerken kırmızı et lüks hale geldi... OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) ortalamasına göre kişi başı yıllık kırmızı et tüketimi 34,8 kilogram. Avrupa ülkelerinde bu miktar 34,5 kilogram iken, Türkiye'de yalnızca 16,6 kilogram seviyesinde. Yani sofralarımızda Avrupa'nın yarısından daha az et görüyoruz... Azalan et ve diğer kalemlerin yerini ise 'ucuz bir karın doyurucu' olması sebebiyle makarna alıyor...
Sözcü
Fatih Altaylı: "Bir gencin ölümüne sebep olmuş Kerem Kınık’ın %100 kusuru kızı serbest, sokak röportajında konuşan tutuklu"35 izlenme
TZOB: "Temmuz'da üretici ile market arasındaki fiyat farkı 9 kata yaklaştı"52 izlenme
MÜSİAD’a yapılan kıyak 6 yıl sonra ortaya çıktı!34 izlenme
TCDD, Sirkeci ve Haydarpaşa’nın bazı bölümlerini kiraya veriyor!123 izlenme
Türk Lirası yine kaybedenler kulübünde28 izlenme
Ferhat ile Şirin buluşamıyor!699 izlenme
Saray'dan çözüm süreci için 'özel kanun' talebi8 izlenme
Soruşturmada flaş gelişme: Narin'in nerede katledildiği kesinleşti!31 izlenme
İfadesi ortaya çıktı: Narin Güran'ın amcası tutuklandı!
Barış Terkoğlu'nun tutukluluğuna itiraza ret!
Kendisine '18 milyon TL'ye makam odası' yaptıran AKP'li belediye başkanı belediyenin arazilerini satışa çıkardı!
CHP’li Aşkın Genç: 'İşçinin hakkı İşsizlik Sigortası Fonu'nda işverene gidiyor'