Yeni eğitim öğretim yılının başlamasına sayılı günler kaldı ancak yurt ve kira fiyatlarının geldiği seviye barınma krizini bu yıl daha da derinleştirdi.
2 milyona yakın öğrenci barındıran İstanbul’da hem artan kiralık ev fiyatları hem de yurt fiyatları öğrencinin temel sorunu haline geldi.
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (BETAM) “Kiralık Konut Piyasası Görünümü” verilerine göre haziran ayında İstanbul'da yıllık kira artış oranı yüzde 109,5 olurken ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatları da 161 TL oldu.
Özel yurt fiyatlarının yüzde 100’ün üzerinde zamlanarak yıllık bazda 40 bin TL ile 320 bin TL arasında değişmesinin ardından öğrenciler ucuz ev bulabilme umuduyla arayışa başladı.
Ortalama metrekare fiyatı baz alındığında İstanbul’da 100 metrekarelik bir konutun fiyatı 16 bin liranın üzerine çıkarken bu fiyatın alında ev bulabilmek neredeyse imkansız oldu. Fakat her geçen gün daha da zorlaşan ekonomik koşullar altında eğitim hayatını sürdürmek isteyen öğrenciler bir umut ucuz kira bulmak için çabalıyor.

Ev aramak için ilan sitelerine bakan öğrencileri ise şok eden görüntüler karşılıyor. Kira fiyatlarındaki artışa karşın evlerin neredeyse yaşanamayacak halde olması dikkat çekiyor. Ortalama fiyatın altında olan evlerin çoğunda ısıtma yok ve neredeyse hepsi rutubetli daireler.

‘Burada nasıl yaşanır?’ denilen rutubetli kiralık evlerin bile en ucuzu 10 bin 50011 bin TL’den ilana veriliyor. Diğer bir yandan bu dairelerin kot altında bulunması ve neredeyse camlarının bile olmaması dikkat çekiyor.

Ortalama fiyatın altındaki dairelerde diğer bir dikkat çeken unsur ise mutfakların küçüklüğü ve banyoların bakımsızlığı oluyor. Bazı ilanlarda bir yıllık kiranın peşin istendiği de görülüyor.

Genelde salonun bir köşesine 1 metreyi bile bulmayan tezgah ve dolapların yerleştirildiği daireler ortalama 40 metrekarelik evler oluyor. Banyoları ise bakımsız ve tadilat gerektiriyor.
Sözcü
Göç İdaresi Başkanlığı'dan açıklama: 110 bin düzensiz göçmen sınır dışı edildi36 izlenme
Diyanet’in bütçesi AFAD’ın 4.5 katı40 izlenme
Erdoğan'a anket şoku! Güven azaldı!39 izlenme
Sağlık Bakanlığı’ndan şaşırtan düzenleme! Vatandaşa ek yük getiriyor!91 izlenme
Balıkesir'de Kokoreç fabrikasında patlama: 18 kişi yaralandı26 izlenme
Milli Piyango’da ‘kasa’ kazandı!14 izlenme
Belediyeyi borç içinde bırakan AKP’li başkan kaymakam olarak atandı!41 izlenme
Domuz etinden sonra yeni skandal: Ünlü firma sucuk diye at ve eşek eti yedirmiş!22 izlenme
'Ses yapma' diye uyarılan Suriyeli, Türk'ün evini basıp 13 yaşındaki çocuğu taşla kovaladı!
Yeni Bakan'ın Londra bağlantılı şirketi ortaya çıktı!
12 Yaşındaki Çocuk Ahırda Asılı Bulundu! Kaçak Medresede Kaldığı İddia Edildi...
İnce'den 'Yeni Ekonomi Programı'na ilk yorum!