BBC Türkçe'de yer alan habere göre Financial Times gazetesi TL'de yaşanan değer kaybını kasıtlı devalüasyon olarak tanımladı.
Financial Times gazetesinde yer alan değerlendirmede yeni ekonomi ekibinin işbaşına gelmesinin ardından “kasıtlı devalüasyon” yapıldığı ve Türk Lirası'nın da düşüşe geçtiği kaydediliyor.
Merhmet Şimşek’in atanmasından bu yana TL'nin yaklaşık yüzde 10 değer kaybettiğinin belirtildiği yazıda, Dinamik Yatırım Menkul Değerler’den ekonomist Enver Erkan’ın özetle şu değerlendirmeleri aktarılıyor:
“Kur seçimler öncesinde alternatif mali tedbirlerle ağır baskı altına alınmıştı. Yeni dönemde daha liberal yaklaşımlar söz konusu olacak ve liranın gerçek değerine yaklaştığı durumlar görülecek.”
Goldman Sachs’ın TL'nin üç ay içinde dolar karşısında 23 seviyesine gerileceği tahmini yapmasından yalnızca birkaç gün sonra bu seviyenin görüldüğünü hatırlatan Financial Times, devlet bankalarının kur piyasasına müdahale etmiyor gibi göründüklerini söyleyen bazı uzmanların görüşlerine de yer veriyor.
İsmini vermeyen üst düzey bir Türk bankası yöneticisinin de mevcut durumu “kasıtlı devalüasyon” olarak nitelendirdiği ifade ediliyor.
Wall Street Journal gazetesi de konuyla ilgili haberinde devalüasyon baskısının arttığını, Türk Lirası'ndaki değer kaybının ortodoks ekonomi politikalarına geri dönüşün işareti olarak yorumlanabileceğini yazıyor.
halktv.com.tr
Ödemeler öne çekildi: Vergi, ceza ve harçlara dev zam46 izlenme
CHP'li Çakırözer Ali İsmail için koşacak121 izlenme
Emekliler pazara bile çıkamıyor31 izlenme
İstila devam ediyor! Kuşadası’nda plaja botla gelen kaçaklar şehre böyle dağıldı47 izlenme
Temel gıda maddelerinde gelen zam ücret zammının 4 katını aştı!97 izlenme
Herkes bu başkanı konuşuyor! CHP'li belediye başkanı 14 milyon 600 bin lira borcu olan belediyenin borcunu 3.5 ayda bakın ne kadara düşürdü!98 izlenme
O tasarıya Filistin kökenli üyeden ‘evet’ oyu!121 izlenme
'Açık giyinmek yasaktır' yazısı bulunan kafeye şortla giren kadın kovuldu!65 izlenme
Hatay’da delil karartma iddiası: ‘Şube müdürlüğü binası yıkıldı, delil niteliğinde evraklar havada uçuşuyor’
Adliyeyi soyan Erdal Timurtaş, Atatürk düşmanı Fesli'nin hayranı çıktı
AKP’den Başbuğ, Ataklı ve Sağlar hakkında 81 ilde suç duyurusu!
İktidar medyası da itiraf etti: "İmamoğlu'nun tutukladıktan sonra hükümetin faize harcadığı para 135 milyar lira"