İranlı yetkililer, geçtiğimiz ay Tahran'da iç çamaşırlarına kadar soyunarak hükümeti protesto eden Azad Üniversitesi öğrencisini serbest bıraktı.
Kasım ayının başında sosyal medyada yayılan bir videoda, arkadaşlarının 'Ahoo' diye çağırdığı Mahla Daryaei, iddiaya göre İran hükümetine yakın milisler tarafından darp edildi. Bu olaydan sonra Daryaei, üstündeki kıyafetleri çıkardı ve iç çamaşırlarıyla hükümeti protesto etti.
İran yargı sözcüsü Asgar Cihangir, Daryaei'nin hastanede tedavi gördüğünü ve ardından ailesine teslim edildiğini söyledi. Cihangir, Salı günü yaptığı açıklamada, “Hastaneye sevk edildikten sonra hasta olduğu anlaşıldığı için ailesine teslim edildi. Hakkında herhangi bir yargı dosyası açılmadı,” dedi.
Gözaltı, uluslararası tepkilere yol açtı. Uluslararası Af Örgütü de dahil olmak üzere birçok kuruluş, kadının derhal ve koşulsuz serbest bırakılması çağrısında bulundu. Daryaei'nin dik duruşu, Elle dergisinin kapağında görüldü.

Olayın ilk görüntüleri, bir öğrenci hareketi tarafından yayınlandı. Hareket, Daryaei’nin başörtüsü takmadığı için güvenlik güçleriyle tartıştığını ve tartışma sırasında üzerini çıkardığını iddia etti.
İranlı yetkililer, protestosu sonrasında Daryaei’nin "akıl hastası" olduğunu ve bir psikiyatri kliniğine götürüldüğünü söyledi. 2022'de gerçekleşen Mehsa Amani protestolarında da İran, tutuklanan protestocular için benzeri iddialar sunmuştu.

Gözaltının ardından, sosyal medyada İranlı aktivistler, kadın hakları savunucularını akıl hastalığıyla ilişkilendirmenin sistematik bir baskı yöntemi olduğunu ifade etti.
BBC'ye konuşan, 2018 yılında Kanada’ya kaçan İranlı kadın aktivist Azam Cangravi, kendisine akıl hastası muamelesi yapılması için İran tarafından ailesine baskı yapıldığı söyledi.
Cangravi, “Ailem bana bu baskıyı yapmadı ama birçok aile baskı altında ve sevdiklerini korumanın en iyi yolunun bu olduğunu düşünüyor. Akıl hastalığını sorgulamak, İslam Cumhuriyeti’nin kadınları itibarsızlaştırma yolu” dedi. Cangravi, bir protesto esnasında baş örtüsünü çıkardığı için 3 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
İki yıl önce Mahsa Amini, başörtüsünü “uygun şekilde” takmadığı gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra polis nezaretinde hayatını kaybetmişti. Ölümünün ardından başlayan ve aylarca süren ülke çapındaki protestolarda 500’den fazla kişinin öldüğü bildirildi.
Sözcü
Ev sahibinin oğlu, zam anlaşmazlığında kiracıyı omzundan vurdu26 izlenme
Arkeologlar Buldukları Eşyalarla Bizi Mest Etmeye Devam Ediyor !40 izlenme
Özgür Özel'in Manavgat konuşmasına Başsavcılıktan açıklama18 izlenme
Pınar Gültekin cinayetinde Başsavcılığın itirazının detayları belli oldu, canavarca hisse örnek gösterdi19 izlenme
Fransa'nın aradığı kadın Adana'da yakalandı!95 izlenme
Yeni yılda elektrikte ‘kademeli zam’ kurnazlığı!42 izlenme
Herkesin aklında aynı soru! Demirören 750 milyon dolarlık kredinin ne kadarını ödedi?74 izlenme
AKP'li belediyede 'Lale devri': Milyonlar harcadılar!94 izlenme