Irak Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Irak’ta “terör” suçlamalarıyla tutulan Türk vatandaşlarını geri almayı kabul ettiğini açıkladı.
Bakanlık, pazartesi günü yaptığı açıklamada Ankara ile bu konuda mutabakata varıldığını belirtti. Açıklamada, söz konusu kişilerin Irak’ta terör bağlantılı davalar kapsamında bulunduğu ifade edildi.
ABD geçen hafta Suriye’deki binlerce IŞİD militanının Irak’a transfer sürecini tamamladığını duyurmuştu. Bağdat yönetimi ise yabancı uyruklu teröristlerin kendi ülkelerine iadesi konusunda diğer devletlerle görüşmelere başladığını bildirmişti.
Rudaw sitesinin Irak merkezli Al Sabah Gazetesi’ne dayandırdığı habere göre, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Anıl Bora İnan da, Türkiye vatandaşı 180’den fazla IŞİD militanını geri almak konusunda anlaşmaya varıldığını duyurmuştu.
İnan, "Irak'taki Türkiye vatandaşı IŞİD'li mahkumların ve beraberindeki çocukların geri alınması konusunda Bağdat yönetimiyle ileri düzeyde bir anlayış birliğine vardık. Söz konusu kişilerin sayısı 180’in üzerindedir. Bu dosya, iki ülke arasındaki ortak güvenlik koordinasyonu çerçevesinde ele alınmaktadır. Kimliklerin doğrulanması ve yargı süreçlerinin düzenlenmesi amacıyla, uygulama mekanizmalarına son şeklini vermek üzere önümüzdeki ay Bağdat'ta bir toplantı gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullanmıştı.
Aralarında Avustralya ve Hollanda'nın da bulunduğu bazı ülkeler, Suriye'den transfer edilen IŞİD üyelerini ve ailelerini geri almayı güvenlik gerekçesiyle reddetmişti.
NEFES
Yeni Akit şimdi de Hababam Sınıfını hedef aldı ! İşte o sahne1388 izlenme
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıladı: Türkiye'deki toplam vaka sayısı 114.653'e, toplam vefat sayısı ise 2.992'ye yükseldi!76 izlenme
Erdoğan'ın saraylarını yapmıştı: Rönesans Holding'e 13 milyar TL'lik deprem ihaleleri30 izlenme
Maden şirketi şikâyet etti köylüye kendi yaylası kapatıldı10 izlenme
Özgür Özel hakkında jet soruşturma9 izlenme
Erdoğan, İstanbul sonuçlarını kabullenmemekte ısrarcı! "Yolsuzluk var"155 izlenme
Cumhuriyet’in 99’uncu yılı coşkusu35 izlenme
ABD Başkan adayı Joe Biden 'Erdoğan'a bedel ödetmeliyiz. Muhalefeti desteklediğimizi açıkça gösterip Erdoğan'ı yenecek duruma gelmelerini sağlamalıyız'127 izlenme