31 Mart yerel seçimlerinde, İstanbul'da kurulu sandıklarda seçim sonuçlarını etkileyecek maiyette usulsüzlükler yapıldığı ihbarı iddiasıyla soruşturma başlatılmıştı.
Soruşturma sonucunda, Kadıköy ve Ataşehir'de bazı sandıklarda usulsüzlük yapıldığı kaydedilerek 41 sandık başkanı ve üyesi hakkında "görevi ihmal" ve "görevi kötüye kullanmak" suçundan 3 ayrı dava açılmıştı. Kadıköy'deki sandıklara ilişkin açılan 2 davada yargılananlar, daha sonra beraat etmişti.
Halk TV'den Mehmet Kızmaz'ın haberine göre, Ataşehir'deki 4 sandıkta, aralarında AKP, CHP, HDP ve İYİP üyeleri ile memurların da bulunduğu görevli 17 kişi hakkında "görevi ihmal" ve "görevi kötüye kullanmaktan" açılan davanın 10'uncu duruşması dün, Anadolu 40. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Davada, tüm sandık görevlileri hakkında beraat kararı verildi.
Kararı değerlendiren CHP Yüksek Disiplin Kurul Üyesi avukat Doğuşcan Aydın Aygün, soruşturma bile açılmaması gereken bir süreç yaşandığını belirterek, "İptal edilen seçimlere yönelik iddiaları güçlendirmek için yapılan şikayetlerden biri sonucu açılan bir dava bu. Soruşturma bile açılmaması gerekiyordu. Sandıklarda bir yanlış, düzeltilmesi gereken bir şey varsa itiraz yolu ile ilçe ve il seçim kurulu kararıyla bir değişiklik ve denetlemeye yapılabilirdi. İlgili sandıklara yönetilen işlemler ise ihmalden çok süreç içerisinde yaşanabilecek hususlardı. Sırf seçimin iptaline yönelik algı oluşturmak için başlatılmış bir süreçti" ifadelerini kullandı.
Beraat kararını beklediklerini vurgulayan CHP'li Aygün, "Seçim sonucunu etkileyen bir husus söz konusu değildi. İçinde iktidar partisi üyelerinin de bulunduğu sandık kurulları var. Bu kişiler, seçim sonuçlarını bilinçli bir şekilde etkilemeye yönelik işlem yapacak kişiler değildi. Belki seçim sonuç tutanağını tutmakta, geçersiz oyların sayımında hata yapmış olabilirler. Sonuçta bu işlemi yapan insanlar bu işi profesyonel olarak yapmıyor. Partilerin görevlendirdiği normal vatandaşlar. Soruşturma açılması bile başlı başına haksız bir durumdu. Beraat kararını bekliyorduk" açıklamasında bulundu.
CHP’li sandık kurulu üyelerinin avukatı Atakan Anıl Dizdaroğlu de yaşanılan süreci anımsatarak, "4 adet sandıktaki az sayıdaki geçersiz oyların bir kısmının tutanaklarda belirtilerek imza altına alınmasına rağmen kaybolduğu gerekçesi ile, usule ve ilgili mevzuata uygun bir şekilde görevlerini yaparak tamamlayan sandık görevlileri aleyhine açılan bir davaydı. Soruşturma aşamasından itibaren belirttiğimiz üzere, bu sayıdaki geçersiz oyun seçim sonucunu etkilemesinin mümkün olmayacağı hususu bir tarafa, sayım ve tutanak işlemi tamamlandıktan sonra seçim alanındaki bütün görevlilerin huzurunda mühürlenerek polis eşliğinde seçim kuruluna gönderilen çuvallarda meydana geldiği belirtilen bu eksiklikten sandık kurul üyelerinin kasti veya ihmali bir davranış ile sorumlu tutulması mümkün değildi" dedi.
Avukat Dizdaroğlu, kararın bundan sonra yapılacak seçimler için önemli olduğunu vurgulayarak devamında şunları söyledi: "Beklediğimiz bu karar, gerek kamu görevlileri gerek ise parti temsilcileri açısından bundan sonraki seçimlerde sandık kurullarında görev yapmaktan imtina eğilimi gösterilmesinin de önüne geçilmesini sağladı."
İBB'ye üç ödül birden!65 izlenme
Hastane bahçelerine afet çadırları kurulmaya başlandı!129 izlenme
Tarımda kendine yeten ülkeydik, ne hale getirdiler: Buğday Rusya’dan şeker Mısır’dan... 'Yerli ve milli' dediler çiftçiyi böyle yediler!40 izlenme
Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat: Rüzgar yön değiştirebilir, teyakkuzdayız49 izlenme
MHP’de beş istifa birden!38 izlenme
Enflasyon Temmuz'da neden zirve yaptı? Merkez bankası üç gerekçe gösterdi22 izlenme
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'dan yanıt bekleyen sorular: Avrupa'nın kapıdan sokmadığı ürünleri biz mi yiyoruz?21 izlenme
88 kişinin öldüğü Elit Apartmanı davasında tutuklu kalmadı20 izlenme
Ahmet Özer'e takipsizlik kararı
Harkov'dan korkunç görüntüler! Rusya hedef gözetmeden şehir merkezini toplar ve roketlerle vuruyor!
Güllü'nün kızıyla yaptığı sitem dolu konuşmanın ses kaydı ortaya çıktı!
Bakan Koca paylaştı: Toplam can kaybı 3.336'ya, vaka sayısı da 124.375'e yükseldi!