Uluslararası Enerji Ajansı, Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası Grubu, Orta Doğu'daki savaşın küresel ekonomi üzerindeki etkilerine ilişkin dikkat çeken bir değerlendirme yayımladı.
Savaşın etkisinin önemli, küresel ve son derece asimetrik olduğu vurgulanan açıklamada, enerji ithalatçısı ülkelerin, özellikle de düşük gelirlilerin bu durumdan orantısız şekilde etkilendiği kaydedildi.
Açıklamada, "Bu şok, petrol, gaz ve gübre fiyatlarının yükselmesine yol açarak gıda güvenliği ve iş kayıpları konusundaki endişeleri tetikledi. Orta Doğu'daki bazı petrol ve gaz üreticileri de ihracat gelirlerinde ciddi kayıplar yaşamıştır" değerlendirmesinde bulunuldu.
Durumun belirsizliğini koruduğu ve Hürmüz Boğazı üzerinden yapılan sevkiyatların henüz normale dönmediğine işaret edilen açıklamada, "Boğaz üzerinden düzenli sevkiyat akışlarının yeniden başlamasından sonra bile temel emtiaların küresel arzının çatışma öncesi seviyelere dönmesi zaman alacaktır, ayrıca altyapıda meydana gelen hasar göz önüne alındığında, yakıt ve gübre fiyatları uzun süre yüksek kalabilir" ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, tedarik aksaklıkları nedeniyle temel girdi eksikliklerinin enerji, gıda ve diğer endüstriler üzerinde etkileri olabileceğine dikkat çekilerek, savaşın ayrıca insanları zorla yerinden ettiği, istihdamı etkilediği, seyahat ile turizmi azalttığı ve bu durumların tersine dönmesinin zaman alabileceği aktarıldı.
IEA'nın aylık Petrol Piyasası Raporu ve IMF'nin Dünya Ekonomik Görünümü raporunun yayımlanması öncesinde son değerlendirmelerin paylaşıldığı belirtilen açıklamada, ayrıca şoktan en çok etkilenen ülkelerin durumlarının ve kurumların verdiği yanıtların ele alındığı kaydedildi.
Açıklamada, IEA, IMF ve Dünya Bankası ekiplerinin ülke düzeyinde de dahil olmak üzere karşılıklı uzmanlıklardan yararlanmak ve özel olarak uyarlanmış politika tavsiyeleri ile IMF ve Dünya Bankası örneğinde ihtiyaç duyulan durumlarda mali destekle ülkelere yardımcı olmak için yakın işbirliği içinde çalıştıkları vurgulandı.
Savaşın enerji piyasaları, küresel ekonomi ve ülkeler üzerindeki etkisinin yakından izlenmeye ve değerlendirilmeye devam edileceğinin altı çizilen açıklamada, istikrar, büyüme ve istihdam sağlayan dirençli iyileşmenin temellerini atmak için gerektiğinde diğer uluslararası kuruluşların uzmanlığından yararlanılarak üye ülkelere yönelik müdahale ve desteğin koordine edilmesinin sürdürüleceği ifade edildi.
Sözcü
İçişleri Bakanlığı İBB raporunu İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na teslim etti38 izlenme
Paris'te skandal! Hakemden Webo'ya ırkçı söz, PSG-Başakşehir maçı yarıda kaldı!101 izlenme
Muharrem İnce'den çok sert Netflix eleştirisi!77 izlenme
Türkiye'de sattığı arabanın parasıyla Amerika'da 6 aylık kira ödedi üstüne araba aldı34 izlenme
Metin Akpınar: Terzi Fikri’ler, Ovacık daha çok olsaydı, başka bir ülke haline gelebilirdik124 izlenme
Ayhan Bora Kaplan ve Sinan Ateş davalarında tahliye kararı veren hakime şok tayin53 izlenme
İYİ Parti İlçe Başkanı ağabeyinin cenazesini almaya giderken o da öldürüldü!847 izlenme
'Kadına Şiddete Hayır' yürüyüşünde polisten kadınlara biber gazlı ve plastik mermili müdahale !131 izlenme
"Turbun büyüğü" Şimşekli fotoğrafta! Bahadır Özgür o evraktaki "İngiliz Mehmet" detayını açıkladı!
Özgür Özel 'boykot' dedi AKP'liler akın etti: Pazarlama uzmanları Espresso Lab'ı bekleyen tehlikeyi yazdı
İsrail'le ticaret bir haftadır tam gaz!
Katar olayına bir de böyle bakın ! Trump 'Borcumuzu körfez ülkelerine ödeteceğiz !'