İBB Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu'nun da yargılandığı İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen İBB davasındaki, savunma süresinin sınırlandırılmasına ilişkin tartışma üst mahkemeye taşındı. İtiraz hakkında İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi karar verecek.
Aykut Erdoğdu, Ramazan Gülten, Ulaş Yılmaz ve Yavuz Oğan’ın avukatları Hüseyin Ersöz ile Enes Ermaner, mahkemenin 8 Temmuz’daki duruşmada uyguladığı süre sınırlamasına itiraz etti.
Avukatlar, bu uygulamanın yalnızca duruşmanın düzeniyle ilgili teknik bir karar olmadığını belirtti. Süre sınırının sanıkların savunma hakkını, silahların eşitliği ilkesini ve adil yargılanma hakkını doğrudan etkilediği savunuldu.
Avukatlar, 9 Temmuz’da mahkemeye başvurarak süre sınırlamasından vazgeçilmesini istedi. İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi
ise 17 Temmuz’da bu talebin duruşmanın yönetimiyle ilgili olduğunu ve
itiraza tabi bulunmadığını belirterek karar verilmesine yer olmadığına
hükmetti.
Bunun üzerine avukatlar, 30 Temmuz’da karara yeniden itiraz etti. Dilekçede, savunma hakkını sınırlayan bir kararın “duruşmanın yönetimi” olarak değerlendirilerek yargı denetimi dışında bırakılamayacağı ifade edildi.
Mahkeme, kendi kararında değişiklik yapmadı ve itirazı reddetti. Dosya, inceleme yapılması için İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi. İtiraz hakkındaki son kararı bu mahkeme verecek.
Ersöz, itiraz dilekçesinde Ergenekon kumpas davasında görev yapan hâkimler hakkında verilen Yargıtay kararına da yer verdiklerini açıkladı.
Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nin, sanıklar ile avukatların savunma sürelerinin hukuka aykırı biçimde sınırlandırılması nedeniyle dönemin hâkimleri hakkında “görevi kötüye kullanma” suçundan ceza verdiği hatırlatıldı.
Ersöz, tutuklu sanıkların sözlü tahliye taleplerinin alınmamasının ve tutukluluğun dosya üzerinden incelenmesinin de hukuka aykırı olduğunu savundu.
Davanın bir sonraki duruşması 17 Ağustos’ta yapılacak. Mahkemenin bu duruşmada tutuksuz sanıkların savunmalarını almaya başlaması bekleniyor. Savunmalara yeniden süre sınırı uygulanıp uygulanmayacağı ise henüz bilinmiyor.
Ekrem İmamoğlu, 8 Temmuz 2026 tarihinde Silivri’de görülen İBB davasının 64. duruşmasında mahkeme heyetiyle tartışmıştı. İmamoğlu'nun uzun bir savunma yapması bekleniyordu. Fakat Mahkeme heyeti, duruşmayı 9 Temmuz'da sonlandırıp karar için 17 Ağustos'ta toplanacaklarını bildirmişti. Yüzlerce sanığın olan davada Ekrem İmamoğlu, aylardan beri 1000 sayfanın üzerindeki iddianameye karşı savunmasını yapamamıştı. İmamoğlu, mahkeme başkanı tarafından savunmasını yapmış sayılmıştı.
Acı haberler peş peşe geliyor... Elazığ depreminde 36 kişi öldü, 1607 kişi yaralandı97 izlenme
Cuma hutbesinde yine Atatürk yok!163 izlenme
Sedat Peker'den 'Deli Çavuş' açıklaması: "Kimsenin özel hayatıyla derdi yok"51 izlenme
Türk turist komşuya akın etti: 5 kat arttı18 izlenme
Avrupa Birliği'nden Türk vatandaşlarına kötü haber: AB üyesi ülkeler yasa dışı göçü önleme konusunda anlaştı37 izlenme
Ek MTV iptal edilmemişti: Anayasa mahkemesi gerekçesini açıkladı44 izlenme
Ve arşivden diploma çıktı!887 izlenme
İktidar yandaşa verdikçe veriyor: Hem vergi vermiyorlar hem teşvik alıyorlar!44 izlenme