Uluslararası Para Fonu (IMF), ABD başta olmak üzere artan enflasyonist baskılara ve Omicron varyantının sebep olduğu belirsizliklere işaret ederek, ABD para politikasının enflasyon risklerine daha fazla odaklanması gerektiğini belirtti
ABD’de uzun dönem enflasyon beklentileri artsa da tarihi ortalamalara yakın seyrettiğini ve çıpasını koruduğunu belirten IMF, euro bölgesinde de enflasyon beklentilerin yükseldiğini ancak Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) %2’lik enflasyon hedefi çıpasına daha yakınlaşacak gibi gözüktüğünü ifade etti.
Reuters’in haberine göre, IMF, Türkiye’nin istisna teşkil ettiğini, ‘yükselen enflasyona rağmen gevşetilen para politikasıyla birlikte’ enflasyon beklentilerinin ‘çıpasını kaybetme’ ihtimalinin belirdiğini belirtti.
IMF’den yapılan açıklamada çekirdek enflasyonun artışında artan talep, tedarik sürecinde yaşanan sıkıntılar ve ücret baskıları gibi birçok sebebin yattığı ifade edildi.
ENFLASYON RAKAMLARI
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kasım ayı enflasyon rakamlarını açıkladı.
Buna göre, 2021 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 3,51, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 19,82, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,31 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 17,71 artış gerçekleşti.
Reuters anketinde ortalama beklenti yüzde 20,7 olmuştu. Böylece resmi enflasyon, beklentileri aşmış oldu.
Enflasyonda son üç yılın zirvesi görülmüş oldu. En son yine kur krizinin yaşandığı Kasım 2018'de enflasyon yüzde 21,62 olmuştu.
Enflasyon Araştırma Grubu ise tüketici enflasyonunu yüzde 58,65 olarak açıkladı.
Kasımda dolar/TL, yüzde 40,3 ile Şubat 2001'deki kriz sonrasındaki 20 yıllık dönemin en sert artışını yaşamıştı.
Valizi alan Almanya'ya kaçacak: Yüzde 12 zam yaptılar33 izlenme
“Kan ağlıyoruz” diyen çiftçiler dert yandı: "Böyle devam ederse çiftçi kalmayacak"26 izlenme
İsrail mülteci kampını vurdu, en az 100 ölü var31 izlenme
Konya depremi sonrası uzmanlardan peş peşe açıklamalar! Fayın göbeğindeki 6 il için 7’den büyük deprem uyarısı34 izlenme
FETÖ sanığı eski ÖSYM Başkanı hakim karşısına çıktı150 izlenme
Güldür Güldür Show'da Lozan göndermesi! 'Amerika'nın eyaletleri bize katılıyor'40 izlenme
Fillon'a verilen hapis cezası onandı30 izlenme
Atatürk vefatından sonra dünyanın her yerinden Ankara'ya mektuplar geldiğini biliyor musunuz?31 izlenme