Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye ekonomisine dair yayımladığı son analizde, Merkez Bankası’nın (TCMB) dezenflasyon sürecini hızlandırmak için politika faizini artırması gerektiğini belirtti. Analizde, mevcut faiz seviyelerinin kredi büyümesini dizginlemek ve enflasyon beklentilerini çıpalamak için henüz yeterli sıkılıkta olmadığı ifade edildi.
IMF raporunda, politika faizinin artırılması ve ardışık enflasyon verileri TCMB’nin hedefleriyle uyumlu hale gelene kadar mevcut seviyelerin üzerinde tutulması gerektiği vurgulandı. Özellikle 2024 yılındaki terminal faiz oranı olan yüzde 48 seviyesine yakın bir noktaya geri dönülmesinin, dezenflasyon sürecini destekleyeceği ve hedeflere ulaşma olasılığını artıracağı kaydedildi.
2025 yılında reel faizlerdeki artışa ve kredi büyüme sınırlarına rağmen, kredilerin reel olarak büyümeye devam ettiğine dikkat çekilen analizde şu ifadelere yer verildi:
"Güçlü kredi büyümesi, para politikasının enflasyonu düşürmek için hala yeterince sıkı olmadığını gösteriyor. Dezenflasyon süreçlerinde enflasyon beklentileri, manşet enflasyondan daha yavaş düştüğü için beklenen reel faizler baskılanıyor."
IMF, Türkiye’nin geçmişteki başarılı dezenflasyon tecrübelerine atıfta bulunarak, reel faizlerin 20022005 dönemindeki seviyelerle kıyaslanabilir noktaya gelmesi gerektiğini belirtti. Rapora göre, ancak bu seviyelere ulaşıldıktan sonra para politikasında gevşeme adımları gündeme gelebilir.
Analizin sonuç bölümünde, sıkı para politikası duruşunun sürdürülmesi halinde, 2027 yılına gelindiğinde nominal faiz oranlarının baz senaryonun altına inebileceği ve bunun düşük, stabilize edilmiş bir enflasyon ortamıyla uyumlu olacağı öngörüldü.
Sözcü
31 Mart 2024 seçimlerinden zaferle ayrılan CHP, 35 kenti yönetecek. İşte o şehirler ve adayların aldıkları oy oranı36 izlenme
Ne İstanbul, ne Ankara! Türkiye'de en çok dövize sahip olan ilimiz!39 izlenme
Özlem Çerçioğlu "6 metrekarede vakit geçiremem" demiş36 izlenme
Son dakika: Oyları sayacak olan AKP’li ve MHP’li üyeler kaçtı!482 izlenme
Avrupa’ya kaçak Türk akını sürüyor39 izlenme
Ekrem İmamoğlu davası görüldü, savcı bir kez daha hapis istedi57 izlenme
Sinan Ateş’in ismine AKP ve MHP’den ret44 izlenme
Devlet hastanesinde skandal: Ameliyatlara temizlik görevlisinin girdiği ortaya çıktı!36 izlenme
AKP zamlara bahaneyi buldu! "Dış ataklar"
ABD'nin California eyaletinde bulunan Huntington plajındaki bir etkinlikte alçak uçuş yapan helikopter yayaların üstüne düştü!
AKP’de büyük kavga! Öyle mide bulandırıcı şeyler oluyor ki…
Boğaziçi akademisyenlerinden gözaltına alınan öğrencilere destek! "Öğrencime dokunma"