Türkiye’deki Şeker Fabrikalarının kuruluş çalışmaları 1840’lı yıllara kadar dayanıyor. Ancak uzun yıllarca büyük emekler verilerek kurulan şeker fabrikaları şimdilerde satılıyor. Cumhuriyet döneminde bin bir zorluklarla açılan şeker fabrikalarının kurulmasına Uşak’lı Molla Ömeroğlu Nuri Şeker öncülük etti. Biz de sozcu.com.tr olarak Nuri Şeker’in torunu olan ve şuan 74 yaşında olan Mehmet Şeker’e ulaştık. Şeker, fabrikaların satılmasına ilişkin duygularını şöyle anlatıyor; “İnsanlara nişasta bazlı şeker yedirecekler. Çıldırmamak elde değil”
KÖYLERDEN GÖÇ BAŞLAR
Özelleştirmeye tabi olan fabrikaların Cumhuriyet döneminin kazanımları olduğunun altını çizen Şeker, “Özelleştirmeyi olumsuz buluyorum. Nişasta bazlı şekerin kanser riski bulunuyor. Çiftçiler pancar yetiştiremeyecek ve köylerden göç edecekler.” diye konuştu.
DEDEM İHTİLAL YAPTI
Mehmet Şeker dedesi Molla Ömeroğlu’nun (Nuri Şeker) şeker konusunda ihtilal yaptığını söylüyor. Mehmet Şeker sozcu.com.tr’ye yaptığı açıklamada, “1 haftadır burada dedemin fabrikasının mücadelesini veriyorum. Daha önceden de çok mücadele verdim. Ancak kimse dikkate bile almıyor. Attığım dosyaları inceleme gereğinde bile görmüyor. Torunu olduğum için ister istemez sahip çıkmak zorundayım. Ayrıca dedem şeker konusunda ihtilal yaptı. ” ifadelerini kullandı.
‘DEDEM ÖLDÜĞÜNDE BEN 14 YAŞINDAYDIM’
Uşak şeker fabrikasının devletin olmadığını söyleyen Mehmet Şeker konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “Uşak Şeker fabrikası devletin değildir. Uşak şeker fabrikası en az 50 bin köylünün ortak olduğu bir şirkettir ve özelleştirilemez. Dedem öldüğünde ben 14 yaşındaydım ve şuan 74 yaşındayım. Dedem Nuri Şeker’i o dönemde çekemeyen kişiler vardı. Hatta Avrupalılar o dönemde fabrikaya ortak olmak istediler ancak dedem müsaade etmedi. Hep köylüler kazanıp yapsın yesin derdi.” ifadelerini kullandı.
ATATÜRK’Ü İKNA ETTİ
Dedesi Nuri Şeker’in bu fabrika için büyük zorluklar yaşadığını söyleyen Mehmet Şeker “Dedem Atatürk’e şeker konusunda çok şey anlattı. Adeta bu işin öncüsü oldu. Hatta bu konuda Atatürk’ü bile ikna etmiş bir adam.” ifadelerini kullandı.
İstanbul’da test skandalı! Özel laboratuvar sonuçları gizlemiş!190 izlenme
Metin Akpınar'ın Altın Portakal'daki sözleri gündeme düştü: Bugün Türkiye cahil bir ülkedir.47 izlenme
Narin cinayetinde çarpıcı 30 dakika detayı: Amca Salim Güran oraya neden gitti?40 izlenme
Akdeniz’de sıcak saatler! Yunanistan özel bir tekneye ateş açtı!69 izlenme
AKP asgari ücrete yapılacak zam oranını açıkladı!83 izlenme
Merdan Yanardağ: "İsrail'le ilk ticaret anlaşmasını yapan Necmettin Erbakan"36 izlenme
İstanbul'dan bir yılda 581 bin kişi göç etti20 izlenme
Bahçeli'nin danışmanından Ayşenur Aslan'a sözlü saldırı!44 izlenme
Bu da denetleyenin durumu: Mevzuata aykırı ihaleler iade edilmeyen avanslar!
İmamoğlu: "Yarın Allah'ın izniyle adalet ve kardeşlik kazanacak"
Atatürk düşmanı Akit para için 23 Nisan reklamı aldı, sosyal medya yıkıldı: Pavyon çalışanı gibiler!
Vali duyurdu! Corona virüsü nedeniyle yeni yasak kararı alındı!