Tüketici kredisi faiz oranlarının aylık yüzde 5'e yıllık yüzde 60'a yaklaşması bireysel kredi kullanımını azaltırken, yüksek enflasyon nedeniyle geliri harcamasına yetmeyen vatandaşlar kredi kartlarıyla borçlanmaya devam ediyor.
Bu yılın ilk yedi ayında hem kredi kartı hem de tüketici kredisi borcu nedeniyle 752 bin 206 kişi borcunu temerrüt süresinin sonunda ödeyemediği için bankalar tarafından icraya verildi. İcra dairelerine gelen dosya sayısı ise yüzde 60 arttı.
CHP'nin resmi verilerden derleyerek hazırladığı ekonomi raporunda şu belirlemeler yapıldı:
Vatandaşların bankalar ve finans kuruluşlarına olan bireysel kredi ve kredi kartı borç bakiyesi 1 – 8 Eylül haftasında 1,8 milyar lira artarak 2 trilyon 414 milyar liraya kadar yükseldi.
Söz konusu haftada tüketici kredilerinde 1 milyar liraya yakın azalma yaşanırken, kredi kartı borç bakiyesinde ise 2,7 milyar liralık artış oldu.
– Yılbaşından bu yana ise tüketici kredileri yüzde 32 oranında artarak 1 trilyon 478 milyar liraya, kredi kartı borç bakiyesi ise yüzde 106 oranında artarak 936 milyar liraya yükseldi.
Bankaların zamanında tahsil edilemediği için icra takibine aldıkları vatandaşlardan olan kredi alacakları ise yılbaşından bu yana 9,6 milyar liralık artışla 39,9 milyar liraya çıktı. Varlık yönetim şirketlerinin kontrolünde ise 36,6 milyar liralık bir batık tüketici kredisi alacağı bulunuyor. Bu arada vatandaşların TOKİ'ye de 46 milyar liralık taksitli konut borcu bulunuyor.
Bu yıl ocaktemmuz döneminde 486 bin 347 kişi bireysel kredi borcunu, 461 bin 496 kişi de kredi kartı borcunu zamanında ödeyemediği için bankalar tarafından icra takibine alındı. Hem kredi kartı hem de tüketici kredisi borcu nedeniyle takibe alınanlar tekil sayıldığında bu dönemde toplam 752 bin 206 kişi borcunu temerrüt süresinin te sonunda ödeyemediği için bankalar tarafından icraya verildi.
Önceki yıllarda borcu nedeniyle icra takibine alınan, ancak borcu halen devam edenlerin sayısı ise 3 milyon 834 bin 908 kişiye ulaştı. Hem bankaların hem de varlık yönetim şirketlerinin aynı anda takibinde bulunanlar tek kişi sayılıyor. Risk Merkezinin verilerine göre halen bankaların takibinde 2 milyon 386 bin 880, varlık yönetim şirketlerinin takibinde ise 2 milyon 43 bin 622 kişi bulunuyor.
1 Ocak 15 Eylül 2023 tarihleri arasında icra dairelerine gelen yeni dosya sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 59,7 oranında artarak 9 milyon 789 bin oldu. Ayrı dönemde, aboneliklerden kaynaklanan icradaki bazı alacaklardan vazgeçilmesinin de etkisiyle 11 milyon 232 bin dosya da sonuçlandı. Dolayısıyla UYAP üzerinden açılan ve icra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısı 21 milyon 781 bin oldu.
Sözcü
Erdoğan’ın eski doktoru AKP’nin erken seçim planını açıkladı tarih verdi85 izlenme
Vicdanlı insanlar gerçeği görüyor ve korkusuzca seçim hakkında düşündüğünü söylüyor !214 izlenme
Avukat,'Başörtüsü farz değil, kültürel gelenek' diyen imamı canlı yayında ayakkabıyla dövdü !1261 izlenme
'AKP, mühürlü oy pusulası ve hediye çeki dağıtıyor' iddiası!419 izlenme
Ukrayna'da savaşın şiddetini bir kez daha gözler önüne seren sarsıcı görüntüler! Irpin ve Bucha'da sivillerin defin işlemleri sürüyor39 izlenme
CHP'li Emir TBMM'de bombayı patlattı: İBB Borsası iddialarındaki o avukat bakın nereden çıktı!11 izlenme
Vatandaş, iktidar, muhalefet birleşti Mehmet Cengiz’e izin verilmedi30 izlenme
CHP'den AKP'ye geçen başkana AKP'li isim bile tepki gösterdi! "Atatürk’ten ‘Fazlaca’ mı korkuyorsun?"12 izlenme
İngiliz basını yazdı: "İngiltere'ye kaçan Türklerin sayısı fırladı"
Cem Küçük, CHP'ye operasyonun medya ayağını itiraf etti! "Diplomayı Nedim Şener ile Fuat Uğur iptal ettirdi"
Her gün yeni bir skandal ortaya çıkıyor! ” İliç sokaklarına sülfürik asit dökmüşler”
Yangından sonra rahatsız eden söylentiler: 'Bakan korunacakmış'