İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, sosyal medya hesabından bir dizi paylaşımda bulundu.
SOSYAL MEDYADAN TEK TEK YAZDI
Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, Avrasya Tüneli ve Çanakkale Köprüsü üzerinden kamunun uğradığı zararın yaklaşık 4,9 milyar dolar olduğunu belirten Gökce, şu ifadeleri kullandı:
* “Dört örnek projede; Araç geçiş garantisi: 105 milyon 102 bin araç. Geçen yıllık ortalama araç sayısı: 35 milyon 570 bindir. Köprülerden geçen araçlara katkı bedeli ödenmekte, geçmeyenlerin de tüm ücretleri kamu bütçesinden karşılanmaktadır.
* Altı çizilmesi gereken iki önemli nokta olduğu görülüyor. Ülkemizde son dönemde Kamu Özel İşbirliği ile yapılan projeler kamuya büyük maliyete neden olmuştur. 4,9 milyar dolar maliyetle Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Avrasya Tüneli'ni yeniden yapmak mümkündür.
* Araç geçiş garantilerinde yapılan hesaplamalarda önemli bir fark vardır. Bu köprü ve yolları kullanan araç sayısının yaklaşık 3 katı fazla taahhüt verilmiştir. Bu durum da planlama boyutu bakımından eksikliğe ve verimsiz kaynak kullanımına işaret etmektedir.

“KAMU KAYNAKLARININ VERİMSİZ KULLANILMASINA SEBEBİYET VERİYOR”
* Örnek projeler bize şunu göstermektedir yap – işlet – devret veya kamu özel işbirliği olarak bilinen projeler iyi hesaplamalara dayanmamakta, kamunun daha fazla kaynak harcamasına neden olmakta ve kamu kaynaklarının verimsiz kullanılmasına sebebiyet vermektedir.
* Peki ne yapmalı? Türkiye limanları ve demiryollarıyla entegre bir taşımacılık ve lojistik altyapı yatırımlarına öncelik vermelidir. Çevreci ve ileri teknoloji üreten bir ulaşım endüstrisi kurularak mal, hizmet ve teknoloji ihracatı yapacak bir güce kavuşmalıdır.
* Ülkemizin demiryolları ağı ve karayolları ağı üzerinde ana lojistik merkezler geliştirilmelidir. Şehirlerarası ulaşımda demiryollarının payı artmalıdır. Ulaşım hizmetleri içinde paylaşımlı, aktif ve müşterek seyahat türlerinin artması desteklenmelidir.
* Kentiçi ulaşımla ilgili merkezi ulaşım otoritesi kurulmalı, şehirlerin başta raylı sistemler olmak üzere toplu ulaşım altyapılarının projelendirilmesi ve inşaası için iktisadi girişimler kurulmalıdır. Afetlere dirençli altyapı için kamu finansman çerçevesi çıkartılmalıdır.
“DÜZENLEMELER HIZLA YÜRÜRLÜĞE KONMALI”
* Türkiye, temiz enerjiye dayalı, ileri teknoloji olanaklarını üreten akıllı kentsel altyapılar üretmeli ve özel sektörümüz dünya genelinde bunların uygulamalarını yapabilecek bir güce kavuşana kadar bu alanda desteklenmelidir.
* İklim finansmanı seçenekleri hızla gelişmeli, Türkiye'de ulaşım altyapılarında ve kent içi toplu ulaşım hizmetlerinin yenilenmesinde iklim finansmanı olanakları için yasal ve yönetsel düzenlemeler hızla yürürlüğe konmalıdır.
* Kamusal planlama ilkeleri doğrultusunda, doğru fizibilite ve finans modeli ile özel sektörlerle işbirliği modelleri değerlendirilmelidir. Bütün bunlarla birlikte temel ulaşım altyapımız ve yol ağımız elden geçirilmeli, ihtiyaca göre yatırım programı çıkartılmalıdır.
* İstanbul'da olduğu gibi tüm Türkiye'de kaynaklarımızı doğru kullanarak, daha verimli bir kaynak kullanımı ile ulaşım altyapımızı çeşitlendirerek geliştirmek mümkün. Akıl ve bilimi esas alırsak Türkiye tüm sorunlarını çözebilir.”
Sözcü
Enflasyonun sofra hali: Daha az et, sebze ve meyve tüketiliyor23 izlenme
Sedat Peker hakkında bomba iddia: "MİT'in içerisinde bir kanatla çalıştığını düşünüyorum"43 izlenme
Kuryelere de geçmiş olsun! Yeni verginin detayları ortaya çıktı23 izlenme
AKP'de erime durmuyor!36 izlenme
Karabük’te orman yangını! Havadan ve karadan müdahale sürüyor14 izlenme
TÜİK’e göre et, patates ve peynir Eylül'de ucuzladı!42 izlenme
Rusya Devlet Televizyonu: "3’üncü Dünya Savaşı başladı"47 izlenme
CHP’li Başkan, AKP’den kalan rekor borcu dev panoya astı24 izlenme
Enflasyon rakamları açıklandı: TÜİK'e göre 57,68 ENAG göre yüzde 121,62
Akp bürokratı skandala imza attı "Vallahi İstanbul'a zerre üzülmedim, Kendi düşen ağlamaz"
Çiftlik Bank adlı internet sitesiyle on binlerce insanı dolandıran Mehmet Aydın'ın, Uruguay'da geçici kimlik kartı aldığı ortaya çıktı!
31 Mart seçimlerinin kesin sonuçları belli oldu