İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, tutuklu İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik yürütülen soruşturma kapsamında altı gazeteci hakkında gözaltı kararı verdi.
Gözaltı kararı verilen isimler arasında Yavuz Oğhan, Şaban Sevinç, Odatv İmtiyaz Sahibi Soner Yalçın, Aykırı Genel Yayın Yönetmeni Batuhan Çolak, gazeteci Aslı Aydıntaşbaş ve Medyascope.tv Kurucusu Ruşen Çakır bulunuyor.
Gazeteciler, ifadeleri alınmak üzere İstanbul Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.
Soruşturma kapsamında gazetecilere, “Meşe” adlı gizli tanığın ifadeleri yöneltildi.
İlke’nin ifadesinde, İBB’de konser ve kültürel etkinliklerin Medya A.Ş. ve Kültür A.Ş. üzerinden yürütüldüğü, bu süreçte İBB Danışmanı Murat Ongun ile yakın çevresine ait şirketlerin çeşitli ihaleleri yönlendirdiği öne sürüldü.
Tanık ifadesine göre, Murat Ongun’un yakınındaki isimlerin arasında Emrah Bağdatlı, Barış Kılıç ve Mustafa Nihat Sütlaş yer alıyor. İlke, bu isimler üzerinden kurulan şirketlerle belediye iştiraki ihalelerinin “parçalanarak” farklı kişilere dağıtıldığını, bazı işlerin de komisyon karşılığında piyasadaki firmalara verildiğini iddia etti.
İfade metninde yer alan en dikkat çekici bölümlerden biri ise bazı gazetecilere yönelik “finansman” iddiası oldu. Gizli tanık Meşe, Murat Ongun’un medya ilişkilerini yönettiğini, bazı gazetecilere ve medya organlarına para aktardığını öne sürdü.
Tanığın iddiasına göre bu kişiler arasında Yavuz Oğhan, Ruşen Çakır, Batuhan Çolak, Soner Yalçın, Aslı Aydıntaşbaş ve Şaban Sevinç yer aldı.
Bu iddiaların tamamı gazetecilerin sorgusunda kendilerine yöneltilirken, her biri suçlamaları reddetti.
Soruşturmada dikkat çeken bir diğer nokta, aynı iddiaların daha önce başka bir gizli tanık tarafından da dile getirilmiş olması. İBB Soruşturması’nda toplam 8 gizli tanık bulunuyor. Bu tanıklardan biri olan “Meşe”, önceki ifadelerinde de Murat Ongun’un bazı gazetecileri finanse ettiğini öne sürmüştü. Ancak son ifadelerde aynı iddiaların bu kez “İlke” isimli gizli tanık tarafından, neredeyse aynı cümlelerle tekrarlanması dikkat çekti.
Kamuoyu, “İlke” adlı tanığı, daha önce İmamoğlu’nun da dahil olduğu Kent Uzlaşısı soruşturmasından biliyor.
İki seçim arası İBB’de işe başlayan 2 bin 500 kişi için inceleme başlatıldı!102 izlenme
Muharrem İnce'den Donald Trump'a: Haddinizi bilin221 izlenme
Saray’ın müteahhidine deprem bölgesinden ihale üstüne ihale47 izlenme
AKP’li Yavuz için “İyi ki varsın” manşeti atan gazete yöneticileri ifadeye çağırıldı!104 izlenme
AKP'li meclis üyesi, CHP'li üyenin aracını kurşunladı!106 izlenme
Atatürk ve Erdoğan’a hakaretle suçlanan işçiye altı yıl hapis137 izlenme
Tebliğciler bu kez İzmir pavyonlarında ortaya çıktı24 izlenme
“Valiye şemsiye var gazilere yok” haberini yapan gazeteciye iki kez gözaltı28 izlenme