Sayıştay'ın "2019 Düzenlilik Denetim Raporu'nda", İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) bazı dernek ve vakıflara ait bakım ve onarım işlerinin yaptırdığı, belediyeye ait araçların dernek, vakıf ve diğer sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerinde kullandırıldığı konularında tespitler yer aldı.
Kurum raporunda, ücretsiz yapılan bu işlemlerin kanunsuz olduğuna dikkati çekti.
Independent Türkçe'den Can Bursalı'nın haberine göre, dernek ve vakıflarca kullanılan binaların bakım ve onarım işlerinin İBB tarafından yaptırılması, Sayıştay raporunda şu ifadelerle belirtildi:
İdare tarafından bazı dernek ve vakıflarca kullanılan binalara ilişkin bakım ve onarım hizmetinde bulunularak yasal dayanağı olmaksızın dolaylı yoldan ayni yardımda bulunulmuştur.
... Dolayısıyla; dernek, vakıf, birlik, kurum, kuruluş, sandık ve benzeri teşekkülere belediyeler tarafından yardım yapılabilmesini sağlayacak kanuni dayanak mevcut değildir.
... Belediyenin görev ve sorumluluk alanlarındaki konularla ilgili olmayan ve mevzuatına göre kabul edilebilir bir hizmet projesini içermeyen protokollere istinalde, vakıf ve derneklerin kullanımındaki taşınmazların bakım ve onarım işlerinin belediyece yaptırılması ve ayni yardımda bulunmasının mümkün olmadığı tespit edilmiştir.
Raporda, İBB'ye ait araçların, dernek, vakıf ve diğer sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerinde kullandırıldığıyla iligili olarak "İdare taşıtları, mevzuatına göre kabul edilebilir bir ortak hizmet projesi olmaksızın çeşitli dernek, vakıf, sivil toplum kuruluşu ve kişiler için görevlendirilmiş ve bunun için herhangi bir ücret alınmamıştır" denildi.
Ayrıca, araç tahsislerinin mevzuata uygun olmadığına yönelik şunlar kaydedildi:
Belediye araçları ile bu araçlara ilişkin görevlendirmelerin incelenmesi sonucunda; mevzuata göre kabul edilebilir bir ortak hizmet projesi olmaksızın çeşitli dernek, vakıf, sivil toplum kuruluşu ve kişilerin ihtiyaçları için talepleri üzerine idarenin tasarrufunda bulunan otobüs ve minibüs gibi araçların görevlendirildiği, bunun için herhangi bir ücret alınmadığı tespit edilmiştir.
Mevzuatına göre kabul edilebilir ortak hizmet projesi mevcut olmadığı sürece, idare araçlarının dernek, vakıf ve diğer sivil toplum kuruluşlarına veya kişilere ücretsiz veya indirimli tarifeyle kullandırılması yasal olmadığından, idare araçlarının tahsis ve görevlendirme işlemlerinin mevzuatına uygun yürütülmesi uygun olacaktır.
31 Mart 2019 Yerel Seçimlerini göğüsleyen Ekrem İmamoğlu, henüz mazbatasını almadan yaptığı açıklamada, "Adama, kişiye, kişilere, gruplara, cemaatlere, vakıflara, derneklere hizmet işi bitti" demişti.
AKP'nin itirazı ve Yüksek Seçim Kurulu'nun aldığı karar nedeniyle yenilenen İstanbul seçimlerinde ikinci kez başkan olarak seçilen İmamoğlu 23 Haziran 2019 seçiminin ardından Ensar Vakfı, TÜRGEV, Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı, TÜGVA, Daru'l Fünun İlahiyat Vakfı, Hoca Ahmet Yesevi Vakıf gibi sivil toplum kuruluşlarıyla yapılan protokollerin iptal edildiği açıklanmıştı.
Protokolleri iptal edilen vakıf ve derneklere, 357 milyon liralık kaynak aktarıldığı iddiaları gündeme gelmişti. Bu konu uzun süre tartışılmıştı. Belediye yönetimi kaynak aktarıldığını savunurken, ilgili kurum ve kuruluşlar iddiaları reddetmişlerdi.
Yavaş: Parası FETÖ’ye Akan 150 Proje Tespit Ettik336 izlenme
Bu Atatürk’ün mirasını temsil tartışmasıdır106 izlenme
Prof. Dr. Ahmet Saltık 'Koronavirüs Türkiye'de yaklaşık 6 milyon insana bulaştı !'179 izlenme
MHP'li belediye başkanı da isyan etti: "Böyle çaresiz devlet olamaz!"16 izlenme
Kültüre 5,8 milyar, dine 22,6 milyar TL25 izlenme
AKP’nin yeni Grup Başkanvekili Özlem Zengin'in teröristbaşı Öcalan’ı övdüğü görüntüler ortaya çıktı!47 izlenme
Cemile Bayraktar: Kemal Sunal bu ülkeye yapılmış büyük bir kötülük273 izlenme
Özgür Özel'den Erdoğan'ın sözlerine dakikalar sonra normalleşme yanıtı25 izlenme
İstanbul'un göbeğinde sefalet görüntüleri: 2 paket makarna için 8 saat market sırasında beklediler!
Bahçeli’nin bebek katiline yaptığı çağrıya tepki yağdı! "Allah böyle siyaseti kahretsin"
İranlı adam Türkiye'deki seçimler için böyle dedi '44 sene tecrübesi yeter bize. Dincilere inanırsanız Türkiye İran gibi olur'
Atatürk büstüne satırlı saldırı!