Cumhuriyet'ten Sefa Uyar'ın haberine göre, üniversite diploması ve anayasanın 101. maddesinde düzenlenen “Bir kimse en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilir” hükmü nedeniyle adaylık tartışmalarının odağında olan Cumhurbaşkanı Erdoğan için AKP ve MHP grupları tarafından YSK’ye adaylık başvurusu yapıldı. Böylece Erdoğan’ın adaylık tartışmaları yeniden alevlendi. Hukukçular adaylık tartışmalarını değerlendirirken Yüksek Seçim Kurulu’na çağrıda bulundu. Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Şule Özsoy Boyunsuz, “Cumhurbaşkanının üçüncü dönem hakkı yok. Çünkü seçimleri kendisi yeniledi” dedi.
“YSK’nin resen incelemeyi yapması gerekiyor. Bir kimse en fazla iki defa cumhurbaşkanı olabiliyorsa, bu artık seçimlere katılabilmenin bir şartı haline gelmiş demektir” değerlendirmesi yapan Boyunsuz, “Bunun dikkate alınması gerekiyor. YSK, yetkili olan tek yargısal makam” diye konuştu.
"ANAYASA SAVUNULMALI"
Cumhurbaşkanlığı sisteminin ve cumhurbaşkanı yetkilerinin değiştiği yönündeki açıklamalara değinen Boyunsuz, “Yetki değişti diye görev süresi kafadan değiştirilir mi? Her yetki değişikliğinde görev süresi sıfırdan mı başlayacak? Anayasa çok açık. ‘Sayacı sıfırladık’ mantığıyla hukuki yorum yapılmaz. İddia ettikleri gibi sayaç sıfırlansaydı, 2017’deki anayasa değişiklikleri yürürlüğe girerken geçici madde eklenirdi. Geçiş hükmü konmadığına göre bir kere daha aday olabilmesi mümkün değil” ifadelerini kullandı.
Anayasanın savunulması gerektiğini vurgulayan Boyunsuz, “Bu kurallar herkesi bağlar. Bu yolu açtığınızda anayasanın her türlü hükmünü ihlal eder hale gelirsiniz. Anayasanın varlığının bir anlamı kalmaz. YSK’ye tarihi bir görev düşüyor. YSK’yi anayasayı, hukuku uygulamaya davet ediyorum” dedi.
KRT
"Güllü'yü öldürmem için daire teklif etti" demişti: Savcılık harekete geçti19 izlenme
Vatandaşa sabır, Erdoğan'ın maaşına zam!58 izlenme
İstiklal Caddesi’ndeki terör saldırısıyla ilgili önerge AKP ve MHP oylarıyla reddedildi!32 izlenme
CHP-HDP deyince başka, AKP-HDP deyince başka konuşup anında U dönüşü yapan vatandaş izlenme rekoru kırdı!48 izlenme
20 liradan simit satan işletmelere yasal işlem başlatıldı19 izlenme
Türkiye’nin bal saltanatı sona ermek üzere...79 izlenme
Diyanet fakir halka İsveç tatili önerdi19 izlenme
Ukrayna'nın Azov Taburu, Rus tankı ve askeri araçlarını havan topuyla imha etti!81 izlenme
Emniyet’te ‘Atatürksüz 30 Ağustos’ krizi: Medya Daire Başkanı görevden alındı
Depremzedelere gönderilen yardım kolileri Bakan Yanık'ın propaganda aracından çıktı!
MHP’den çarpıcı Rıza Akpolat itirazı, gündem olacak ‘Gerekçe’ çıkışı
Çetin Doğan’dan Bahçeli’yi 1 hafta uyutmayacak cevap