TÜİK, 2025 yılı Haziran ayı tüketici enflasyonu verilerini açıkladı.
Tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) değişim 2025 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 1,37 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 16,67 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 35,05 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 43,23 artış olarak gerçekleşti.
Resmi aylık enflasyonda 4 yıl sonra ilk kez, üst üste iki ayda yüzde 2'nin altında seviyeler açıklanmış oldu.
TÜİK'e göre tüketici fiyatları, mayısta aylık yüzde 1,53, yıllık yüzde 35,41 artmıştı.
Ekonomistlerin haziran için ortalama aylık enflasyon tahmini, AA Finans anketinde yüzde 1,53, Reuters anketinde yüzde 1,45 olmuştu.
Bağımsız akademisyenlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), haziranda enflasyonu aylık yüzde 3,05, yıllık yüzde 68,68 hesapladı.
İstanbul Ticaret Odası (İTO), haziran enflasyonunu aylık yüzde 1,77, yıllık yüzde 44,38 hesaplamıştı.
Türkİş, haziranda gıda enflasyonunu aylık yüzde 4,08, yıllık yüzde 37,60 açıklamıştı.
TÜİK'e göre, haziranda en yüksek ağırlığa sahip 3 ana harcama grubunun yıllık değişimleri; gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 30,20 artış, ulaştırmada yüzde 27,72 artış ve konutta yüzde 65,54 artış olarak gerçekleşti. İlgili ana grupların yıllık değişime olan etkileri ise gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 7,60, ulaştırmada yüzde 4,51 ve konutta yüzde 9,22 oldu.
En yüksek ağırlığa sahip 3 ana harcama grubunun aylık değişimleri; gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0,27 azalış, ulaştırmada yüzde 2,38 artış ve konutta yüzde 2,62 artış olarak gerçekleşti. İlgili ana grupların aylık değişime olan etkileri ise gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0,07, ulaştırmada yüzde 0,36 ve konutta yüzde 0,43 oldu.
Endekste kapsanan 143 temel başlıktan 2025 yılı Haziran ayı itibarıyla, 26 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 5 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 112 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.
İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'deki değişim, 2025 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 1,76 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 17,27 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 34,62 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 42,47 artış olarak gerçekleşti.
Nefes
Kızılay'da skandallar bitmiyor: Milyonlarca liralık arsa bağışlanmış!42 izlenme
ABD, YPG/PKK’ya verilen silahları geri alacak mı?94 izlenme
Sinan Ateş cinayeti soruşturmasında flaş gelişme yaşandı: Başsavcıyı tehdit eden hesap Ülkü Ocakları Yöneticisi çıktı28 izlenme
Kültür Bakanlığı'ndan Üsküdar sahildeki kaçak yapılara onay!43 izlenme
Güncel corona verileri açıklandı: Hasta sayısı 343.955’e, can kaybı 9.153’e yükseldi!67 izlenme
Eşi herşeyi anlattı! 'Kazandığı paraları günübirlik yiyordu!'3093 izlenme
İstanbul'un 6 ilçesinde gösteri ve yürüyüş yasağı8 izlenme
Türkler derin güven bunalımı yaşıyor58 izlenme
Sinan Ateş'in ablasından çağrı "Sinan Ateş cinayeti aydınlatılsın"
Dövize endeksli mevduata Hazineci, bankacı ve ekonomist yorumu: "Tercih edilir mi? Hazine neden açıklamadı?"
Tarikatçılar, depremzedelere gönderilecek yardımı çalarlarken kameraya yakalandılar!
TOKİ’nin kurasından Suriyeliler çıktı!