AKP'nin seçim ekonomisi tam gaz sürüyor
Hükümetin para musluklarını sonuna kadar açan seçim ekonomisi Mayıs ayı başından bu yana devam ediyor. Son olarak AKP iktidarı bu kez esnafa bütçeden 1.5 milyar liralık kaynak aktaracak. Hükümet, yaklaşık 2.5 milyon esnaf için kredide sübvansiyon oranını yüzde 20'den yüzde 100'e çıkarırken, uygulamadan yararlananların sayısı 460 bine ulaştı. Esnaf kredileri için 2002'de 50 milyon lira olan bütçe ödeneği bu yıl ise 1.5 milyar liraya yükseltildi.
AKP bu kez esnaf için paketini seçim sonrasına erteledi. Adeta esnafa "Bize oy verirsen kredi alırsın"diyor. 24 Haziran seçimlerinin hemen ardından esnafın rekabet gücünü artırmak, değişen ekonomik ve sosyal şartlara uyum için dört yıllık strateji belgesi ve eylem planını yaşama geçirecek.
Bu kapsamda atılacak adımlar şöyle:
İŞLERİNİ BÜYÜTME İMKÂNI: Esnafa yeni finansman modelleri ile işlerini geliştirme ve büyütme imkânı tanınacak. Esnaf ve Sanatkârlar Bilgi Sistemi yeniden yapılandırılacak.
KENT MERKEZLERİNE İŞYERİ: İmar düzenlemeleriyle özellikle kent merkezlerinde işyeri çeşitliliği artırılacak.
MARKALAŞMA PROJESİ: Esnaf ve sanatkârlar için sektör analizleri projesi hayata geçiriliyor. Doğrudan esnafa yönelik pazarlama ve markalaşma projesi hayata geçirilecek.
ETİCARET DESTEK PROGRAMI: İşletmelerin eticaretten yararlanmalarını teminen bir destek programı başlatılacak. Dijitalleşme becerilerinin artırılması teşvik edilecek.
YENİ FİNANSMAN MODELLERİ: Küçük işletmeleri teşvik için girişim risk sermayesi gibi yenilikçi finansman modelleri desteklenecek.
İSTİHDAM DESTEĞİ SÜRECEK: Ücret, sigorta primi ve vergi yükünü birer ay arayla karşılayarak hem 13 çalışanı olan esnaf hem de gençlerin istihdamı desteklenecek.
UYGUN KOŞULLU KREDİ: Esnafa Halk Bankası aracılığıyla uygun koşullu kredi kullandırımı devam edecek. 2002'de esnafa yansıtılan kredi faizleri yüzde 47'lerdeyken bugün yüzde 4 seviyelerine kadar indi.
ENDÜSTRİ BÖLGELERİ VAADİ
AKP iktidarı, bu vaadini de seçim sonrasına bıraktı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, toplamda 45 milyar liralık yatırımla devreye alınacak Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi, Filyos Endüstri Bölgesi, Karasu Münferit Yatırım Yeri ve Trabzon Yatırım Adası gibi mega endüstri bölgeleriyle 35 bin kişiye iş imkanı sağlayacaklarını bildirdi. Söz konusu bölgelerin büyük ölçekli ekonomiye geçişte önemli bir anahtar olduğuna işaret eden Özlü, Türkiye'nin organize sanayi bölgeleri ile kalkınmanın ötesinde, mega endüstri merkezleri anlayışına geçiş yapacağını söyledi.
Özlü, mega endüstri bölgelerinin Çin, Güney Kore, Malezya ve Singapur'daki başarılı sanayi bölgelerinin yönetimine benzer profesyonel tarzda yönetileceğinin altını çizerek, "Mega endüstri bölgeleri, bakanlık önderliğinde anonim şirket statüsündeki yönetici şirket tarafından yönetilecek ve işletilecek. Bu şirket, bölgede yatırım yapacak yerli ve yabancı yatırımcılar, kurum/kuruluşlar, dernek, vakıf, oda, bankalar ve yerel yönetimlerin ortak olabildiği bir yapıda faaliyet gösterecek" diye konuştu.
Doğu Karadeniz, Batı Karadeniz, Kuzey Ege, Güney Marmara, Doğu Akdeniz başta olmak üzere Türkiye genelinde bakanlık ve yatırımcıların başvuruları doğrultusunda yeni mega endüstri bölgelerinin kurulması için çalışmaya devam edeceklerini vurgulayan Özlü, gelecekte 140 milyar liralık yatırımla 100 bin kişiye istihdam olanağı sunmayı hedeflediklerini de kaydetti.
http://www.yenicaggazetesi.com.tr/akpninsecimekonomisitamgazsuruyor195764h.htm
Ankara'da bazı yollar trafiğe kapatılacak33 izlenme
Bakanlık cezaları arttırdı! İşte yeni cezalar...88 izlenme
Her ampulü açtığında soyuluyorsun Türkiye!65 izlenme
Erdoğan başörtülü CHP'liye 'Vitrin Mankeni' dedi ama açılışta kürsüye hep erkekler gelince 'vitrin için 2-3 kadın milletvekili gelsin' demişti!80 izlenme
AKP döneminde 1993 kamu malı usulsüz dağıtılmış!128 izlenme
AKP’li belediyeden 65 yaş üstü ve öğretmen ulaşım kartlarına kısıtlama! Ek ücret getirdi27 izlenme
Böyle mi tasarruf yapılıyor? Devletin paraları işte böyle boşa gidiyor!22 izlenme
Katar tezkeresi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi!28 izlenme
Bir yalanları daha çöktü! AKP'liler 'Mobil Halk Ekmek Büfelerini' reddettiklerini kabul etmeyip 'ispatlayın' dediler, CHP'liler de ispatladı!
RTE'den büyük başarı! MB döviz rezervleri 7 yılda 130 milyar dolardan 93 milyar dolara ‘yükseldi!’
Ç.Rizespor'un hocası Bülent Uygun'dan Erdoğan güzellemesi! 'Atatürk mezarından kalksa, sayın beyefendiyi alnından öper'
Narin Güran dosyasında ses getirecek yeni detaylar! Görüntüdeki o araçlar düğümü çözebilir