Fransa, Hatay'ın Türkiye'ye katılmasının Arap ülkeleriyle ilişkilerini bozacağından korkuyordu. Bu yüzden Suriye ve Lübnan'dan Hatay'a Arap göçünü teşvik etti ve bölgedeki Araplar'a çeşitli ayrıcalıklar verdi. Böylece Hatay nüfusunun %41'i Arapça konuşan kişilere ulaştı.
Ancak bu politika Hatay'daki Türker’in tepkisini çekti ve Araplar'ın sınır dışı edilmesini istediler. Fransa'nın Araplaştırma politikası bölgede etnik çatışmayı körükledi ve Hatay'ın 1939'da bağımsızlığını ilan etmesi öncesinde Türkiye ile sorunlara yol açtı.
DÜNDEN BUGÜNE
16 Ocak 1937 tarihli Kurun Gazetesinin manşetindeki ifadeler edata günümüzü anlatır cinsten.
Kurun Gazetesi manşetinde “Türklerin malını yağma ettirmek için çölden Arap getiriyorlar” ifadelerine yer verilmiş.
Haberin detayı ise şöyle “Fransızlar Halep’teki Ermenileri gizlice silahlandırmaktadırlar. Kamışlı’da bulunmakta olan askeri müfrezelerden bir kısmı Resülayn’a sevk olunmuştur.
ARAPLAR NÜMAYİŞE ÇAĞRILIYOR
Antakya’da Türkler tarafından yapılan tezahürat üzerine mahalli hükümet Araplara ve Türklere bundan sonra nümayiş yapmamalarını bildirmiştir. Fakat buna rağmen İskenderunlu Araplar, matbu beyannameler neşrederek Arap halkını nümayiş icrasına davet etmektedirler.”

HATAY BELEDİYE BAŞKANI'NDAN SURİYELİ NÜFUS UYARISI “İSTESELER ŞEHRİ YÖNETEBİLİRLER”
Suriyeli nüfusun Hatay'da arttığına dikkat çeken Belediye Başkanı Savaş, "Bu gidişle 12 yıl sonra Hatay'ı Suriyeli bir başkan yönetecek" diye uyarmıştı. Hatay'da yaşayan her 2 kişiden birinin Suriyeli olduğunu ifade eden Lütfü Savaş, önlem alınması gerektiğini vurgulamıştı.
Hatay'da doğumların yüzde 75'inin Suriyeli kadınlar tarafından yapıldığını kaydeden Savaş, "Hatay'ın nüfusu 1 milyon 670 bin. Resmi rakamlara göre 500 bin, gayri resmi rakamlara göre ise 800 binden fazla Suriyeli var. Hatay'da yeni doğan her 4 bebekten 3'ü Suriyeli. Savaşın etkisiyle hormonları bozulan Suriyeli kadınlar, 11 ayda doğum yapabiliyor, 6 yılda 6 çocuk doğurabiliyor. Birçoğunun birden fazla eşi var ve hepsi de çok sayıda çocuk sahibi oluyor. Hatay'ın demografik yapısı bizim lehimize değil. 12 yıl sonra belediye başkanımızın Suriyeli olmasını istemeyiz. Şu an bazı ilçelerimizde belediye başkan adayı olsalar kolaylıkla seçilirler" şeklinde konuşmuştu.


Yeniçağ
İmamoğlu 2025 faaliyetlerini açıkladı: "Hukuksuzluklara, tutuklamalara, bitmeyen krize rağmen..."16 izlenme
CHP'den israf önergesi: Erdoğan'ın 'saray' harcamaları dudak uçuklatıyor!54 izlenme
2.326 TL'lik fiyatı ile günlerce konuşuldu! 'Namuslu Ticaret' diyerek UTTS'yi savundular: 6,4 milyon araç için zorunlu46 izlenme
Aydın’dan sonra Kastamonu: KYK yurdunda öğrencilerin olduğu asansör iki kat aşağı kaydı30 izlenme
Ezan sesine eski AKP'li il başkanı isim tepki gösterdi: "Bu yüksek sesli bağırtıyı lütfen kısın"27 izlenme
AKP’li belediyeden AKP’li isme milyonluk ihale!44 izlenme
İşte fahiş zam gelen çayların tam listesi35 izlenme
Sedat Peker'in iddialarının ardından flaş görevden alma!131 izlenme
TRT rezaleti! Cumhur İttifakı’nı 9 saat ekranda tutan TRT Millet İttifakı’na 7 dakika ayırdı
147 milyonluk tünel 5.7 milyara delinecek!
Sedat Peker'in '15 Temmuz'daki kayıp silahlar' iddiasını doğrulayan eski AKP'li isim hakkında flaş gelişme!
Ece Üner'den RTÜK'e özel yayın! RTÜK'ün hayalindeki Halk TV