Göcek Tüneli’ni işleten firmanın devletin kendi yaptığı tüneli bonus gibi bedavaya alıp üzerine de işletme süresini uzattırması yapişletdevret (YİD) modelindeki gizli sözleşmelere olan kuşkuları artırdı. Göcek Tüneli İnşaat ve Taahhüt AŞ’nin eski Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Aydın, “Sözleşme gereği haklı olsak da halkın yararını düşünerek işletme süremizden 6 yıl 20 gün feragat ettik” diyerek iki tüneli de 31 Aralık 2025’te devlete devredeceklerini bildirmişti. Ancak ne olduysa sonradan işler değişti, devir tarihi 20 Mayıs 2030’a ertelendi. Yapılan bu gizli ertelemenin, sözleşmelerdeki ‘firmalara avantaj sağlayan’ gizli maddelerden kaynaklandığı tahmin ediliyor.
DEVİR 2030’A KALDI
Göcek Tüneli’ni normalde 20 Ocak 2032’ye kadar firma işletecek, sonra devlete verecekti. 2018’deki Cumhurbaşkanı kararıyla devir işleminin 31 Aralık 2025’e çekildiği müjdesi verildi. İndirime karşılık olarak da devletin 16.5 milyon dolara (bugünkü fiyatlarla 590 milyon TL) yaptırdığı ikinci tünelin firmaya verildiği açıklandı. Herkes bedava geçiş için 2025 sonunu beklerken SÖZCÜ devir tarihinin 20 Mayıs 2030’a ertelendiğini duyurdu. Sürpriz erteleme, Göcek Tüneli sözleşmesinin daha ilk baştan halkın değil firmanın yararına yapıldığı eleştirilerine neden oldu. Firmanın eski yöneticisi Necmettin Aydın’ın, 2018’de yaptığı açıklamadaki, “Elimizde bizim haklılığımızı içeren sözleşme var” sözlerine dikkat çeken uzmanlar, YİD’in gizli sözleşmelerinin halka açıklanmasını ve firma yararına olan maddelerin ayıklanmasını önerdiler.
YİD sözleşmelerinde devleti ve halkı bağlayan, geleceği ipotek altına alan hangi maddelerin yer aldığı halka açıklanmıyor. Bu nedenle Göcek Tüneli’nin devrinin sözleşmedeki hangi madde yüzünden uzatıldığı, devletin milyon dolarlık tüneli niçin şirkete vermek zorunda kaldığı bilinmiyor. Bununla birlikte devletin yaptığı ikinci tünelin sözleşmeye dahil olup olmadığı, tüneli kimin yapması gerektiği, kimin işleteceği, paralı olup olmayacağı gibi soruların yanıtı da halktan gizleniyor.
Sözcü
Bir yenidoğan skandalı daha! Bakanlık inceleme başlattı: 10 yılda binlerce bebek16 izlenme
AKP'lilere vergi ve hastane kıyağı!626 izlenme
Gezi Daası'nda şerh düşen hakim sürüldü! 5 bin 426 hakim savcının görev yeri değiştirildi49 izlenme
Erdoğan’dan 'Konuşurum' demeye getiren Ahmet Davutoğlu’na 'Memleketi ateşe atma !'285 izlenme
İnan Güney ve 45 kişi adliyeye sevk edildi! Bugün bir kişi daha gözaltına alındı54 izlenme
Cem Yılmaz’dan afişli gönderme!182 izlenme
Hamas, misilleme olarak Lübnan'dan İsrail'in Kuzey Bölgesi'ndeki Kiryat Shmona şehrini 12 roket atarla vurduğunu duyurdu28 izlenme
Et ithalatı ihalesini hep aynı şirket kazanıyor! Polonyalı firmanın arkasında kim var?18 izlenme
Deprem felaketinde İsias Oteli enkazında hayattan koparılan Kıbrıslı öğrencilerin son görüntüleri ortaya çıktı
İmamoğlu Silivri'deki savunmasını yapay zekâ videosu ile paylaştı: Bilirkişi Davası'nın son duruşmasında neler söylediği ortaya çıktı
Bayram müteahhitlerle domuz bağcılara güzel
Cemal Enginyurt ateş püskürdü: "Sarayında rahat uyuyamıyor"