Borsa İstanbul eski Genel Müdürü ve Halk Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla İntegral ForexTV kanalında Artunç Kocabalkan'ın konuğu oldu.
Borsa İstanbul’da son dönemde yaşanan hareketliliği değerlendiren Hakan Atilla, Borsa İstanbul genel müdürü olduğu zamanlarda yapılan uygulamalardan da örnekler vererek aracı kurumları ile denetleme şirketlerinin neler yapabileceği hakkında görüşlerini paylaştı.
Atilla, borsada son haftalarda yaşanan yükselişin son bir haftada terse dönmesi ve sert yükselen hisselerin aynı şekilde sert kayıplar yaşamasıyla süren hareketliliği değerlendirdi.
Atilla, düzenleyici kuruluşların borsadaki sert yükselişlerde de duruma müdahil olması gerektiğini kaydetti. Halkbank’ın hisselerinde geri alım yapması hakkında da yorum yapan Atilla, zamanlamanın manidar olduğunu belirtti
‘BORSADAKİ SÜREÇ DOĞAL DEĞİLDİ’
Atilla şunları söyledi:
“Aracı kurumların haddinden fazla iştahlı olması ve risk boyutunu göz ardı edecek şekilde işlem yapması ve piyasa derinliğinin azalması, yüksek kaldıraçlar ve farklı pozisyonlar, haddinden fazla yüksek bir fiyat seviyesi görmemize sebep oldu. Bunun doğal bir süreç olmadığı piyasadaki herkes için malum olmasına rağmen istenmeyen noktalardan sert geri dönüşler oldu. Mağdur olan pek çok yatırımcı da vardır. Düzenleyici otoritenin tedbir alma imkanı da vardı. Onların da gündeminde başka konular olması nedeniyle konsantrasyonlarını buraya verebildiklerini düşünmüyorum.
‘YÜKSELİŞTE DE MÜDAHİL OLUNMALI’
BIST 30BIST 50 içerisindeki bankalardaki bu yükseliş normal değil. Bankaların performansları önceki dönemden daha iyi olabilir. Ancak bu sert ve ani bir yükselişi izah edemiyor. Düzenleyicilerin bunu görmemeleri mümkün değil. Bir araya gelip sinerji yaratmakta geç kalmış olabilirler. İşler tersine dönünce müdahil olma ihtiyacı hissetmiş olabilirler. Ancak sert yükselişlerde de müdahil olunması gerekiyor.
SPK’nın düzenleyici otorite olarak bu konularda aktif olması gerekir. Borsa İstanbul’dan destek isteyebilir ancak esas sorumluluk düzenleyici kurumdadır. Takasbank, Merkezi Kayıt Kurumu nezdinde de yapılması gereken çalışmalar olabilir ama yönlendirici kurumun SPK olması lazım.”
‘HALKBANK’IN HİSSE GERİ ALIM ZAMANI MANİDAR’
Atilla, Halkbank’ın hisselerinde bugün yaptığı geri alım hakkında da konuştu. Atilla şu değerlendirmelerde bulundu:
“Geri alım şirketlerin hisselerine verdiği kıymeti gösterir. Normal zamanlarda şirketin değerindeki sert düşüşlerde böyle bir karar yatırımcı için olumludur. Zamanlama bu olayların akabinde olduğu için biraz daha manidar oldu. Hisse senedi fiyatı hak etmediği noktalara indiğinde bu gündeme alınabilirdi.
Prensip olarak geri alım programlarına ve kararlarına pozitif bakarım. Zamanlaması manidar olabilir ama daha önce niye yapılmadığının detayını bilmediğim için yanlış bir şey söylemek istemem.”
KRT
"Para'dan Atatürk'ü sildiler" diyen Erdoğan'a CHP'den yanıt115 izlenme
CHP'li vekil 100 hektarın nasıl küle döndüğünü gözleriyle gördü! Bunun adı skandal81 izlenme
Cumhuriyet’e yön veren kadınlar233 izlenme
‘Peygamber soyundanım, 15 Temmuz darbe girişimini de ben önledim’ diyen kadın, 13 milyonluk vurgun yaptı!135 izlenme
Faizden milyarlar kazanan TRT, devasa cami yaptırıyor9 izlenme
Yoksullukta rekor çifte maaşta zirve8 izlenme
AKP’li başkandan skandal Rahşan Ecevit paylaşımı!112 izlenme
CHP'nin İstanbul adayları belli oldu34 izlenme
Dilan Polat’tan gözaltında şaşırtan istek: ‘Burası cildime iyi gelmiyor’
Bu nasıl hakim! CHP'li vekile Facebook'tan hakaret etti!
Benzine yeni zam, pompaya yansıyacak: İşte gece yarısı geçerli olacak yeni fiyatlar!
Bir 'çifte maaşlı' daha! AKP'den vekil aday adayı olan isme iki koltuk!