Hükümet yurt içindeki yüksek gıda fiyatlarını ‘dünyada da enflasyon artıyor’ şeklinde meşrulaştırmaya çalışsa da gerçek tablo bundan farklı.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) son verilerine göre, ülkedeki gıda fiyatları Ağustos 2020’den bu yana 33 aydır aralıksız artmaya devam ediyor.
Dünya gıda fiyatları endeksi ise, mayıs ayında şeker ve et fiyatlarındaki artışlara rağmen bitkisel yağlar, tahıl ve süt ürünlerindeki sert düşüşlerin etkisiyle iki yılın en düşük seviyesine geriledi.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen, tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen dünya gıda fiyatları endeksi Nisan ayındaki revize edilmiş 127.7 seviyesinden mayıs ayında 124.3’e düştü.
Nisan gıda fiyatları endeksi daha önce 127.2 olarak açıklanmıştı.
Mayıs ayındaki dünya gıda fiyatları endeksi Mart 2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle kaydedilen tarihi yüksek seviyenin yüzde 22 altında bulunuyor.
Türkiye’de ise resmi verilere göre bile oldukça yüksek bir gıda enflasyonu var.
TÜİK verilerine göre, Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) nisanda yıllık yüzde 43,68, aylık yüzde 2,39 oldu. Gıda enflasyonu ise yıllık TÜFE’nin üzerinde yüzde 53,92 olarak gerçekleşti.
Nisanda gıda fiyatları aylık bazda ise yüzde 3,95 oranında artmıştı.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin 3 Nisan'da yaptığı ve tepkilere neden olan “Koyun eti ucuz ama tercih edilmiyor, kokusundan dolayı. Bunu da değiştirmek lazım” açıklaması sonrasında TÜİK'ten sürpriz gelmişti.
TÜİK'e göre, nisan ayında zam şampiyonu ise, fiyatı bir önceki aya göre ortalama yüzde 21,47 oranında artan kuzu eti olmuştu.
Aylık ortalama yüzde 13,34'lük fiyat artışıyla dana eti, nisanda zam şampiyonları listesinde ikinci sırada yer almıştı.
Sözcü
ABD ziyaretinden sonra ilk anket! İstanbul, Ankara ve İzmir'den çok konuşulacak sonuçlar11 izlenme
Türk Tarih Kurumu’nda 23 milyon liralık istisna skandalı!68 izlenme
Dolar/TL'de yeni rekor: Türk Lirası, hızla değer kaybetmeye devam ediyor31 izlenme
AKP 'fakir vatandaşlara' diye ihale açtı, çakmak, top ve balon dağıttı!92 izlenme
Seçmen Erdoğan'ı dinlemedi: Yastıkaltı altın, dövizden TL'ye geçiş ve en az üç çocuk çağrıları toplumda karşılık bulmadı19 izlenme
Cemal Enginyurt Erdoğan'ın Saray'a Mercedes aldığını açıkladı! Fiyatları da paylaştı37 izlenme
Üniversiteden belediyenin çorba ikramına yasak!11 izlenme
Otoyol gişelerindeki soygun vatandaşı isyan ettirdi: 100 lira yerine 806 lira istediler22 izlenme
Gaziantep Üniversitesi El Bab Fakültesi açıldı!
Gerici doktor yeminini unutup "Teşhircilere bakmam" demişti: Cevabını Tabipler Birliği verdi
Sağlık Bakanı açıkladı: 5.386 yeni vaka tespit edildi, toplam vaka sayısı 5.287.980’e, can kaybı da 48.164’e yükseldi!
Sincan Belediyesi’nin MHP’li Meclis Üyesi '20 bürokrat işe gitmeden maaş alıyor. Vallahi vebal altındayız' dediği için “yukarının emri” diyerek istifa ettirdiler!