Hanke, “zımni enflasyon modeli” ismini verdiği çalışmasında dolar kuru üzerinden satın alma gücü paritesi (SGP) değerini de hesaba katarak enflasyon rakamını tespit ediyor. Ancak kur geçişkenliği oranını birebir kabul etmesi ve tüm fiyatlar için dolar varsayımı yapması nedeniyle bazı ekonomistler Hanke'in yöntemini kabul etmiyor. SGP metodolojisi, ekonomi literatüründe de tartışılan bir hesaplama. Ancak Türkiye'de son 2 yılda petrol ve demir cevheri fiyatları başta olmak üzere emtia fiyatlarının dolar bazındaki artışından dolayı enflasyonun hesaplananın üzerinde olduğu tahmin ediliyor.
PARA ARZI FAZLA ARTTI
Sözcü'de yer alan habere göre, Steve Hanke, 24 Haziran'da Forbes Dergisi'nde kaleme aldığı makalede de yıllık mayıs enflasyonunun gerçekte yüzde 10.85 değil, onun 3.6 katı yani yüzde 39.2 olduğunu savunmuştu.
Hanke, makalesinde “para miktarı teorisi” yaklaşımıyla yola çıktığını vurgulamıştı. Yaklaşıma göre, piyasadaki para arzı artırılırsa kısa vadede üretim düzeyi artıyor ancak uzun vadede potansiyel düzeyine iniyor. Böylece fiyat düzeyindeki artışla kalınıyor. Steve Hanke, makalesinde Türkiye'nin 10 yıllık para arzı verileri denkleme uygulandığında Türkiye'nin para arzı için altın büyüme oranının yüzde 13 olduğunu belirterek, “2014'ten bu yana, geniş para arzı, yıllık ortalama yüzde 16 hızında büyüyor. 2016'dan bu yana oran daha da artarak yüzde 18'e yükseldi” yorumunu yapmıştı.
http://www.yenicaggazetesi.com.tr/gercekenflasyonyuzde80203280h.htm
550 milyon liraya mal edildi, havalimanına 4 yıldır tek bir uçak bile inmedi!46 izlenme
Herkes rektör hanımın koltukları 'Havana Kahverengisi' olacak cipini konuşuyor! 'Deri Havana Kahverengisi' olmazsa binmem..."45 izlenme
Gazze kuşatıldı: Ölüm kapanı kamerada50 izlenme
'Rakam için henüz erken' diyen bakanın asgari ücret karnesi!23 izlenme
Berat Albayrak’tan ekonomi yorumu: "Biz dolarla uğraşmıyoruz, istesek düşürürüz!"62 izlenme
Bakan Kaya'nın ısrarla 'erken yaşta evlilik' demesi dikkat çekti!629 izlenme
Özel'den Erdoğan'a sert tepki: "Ağzını açmasa iyi olur"14 izlenme
Muharrem İnce'den flaş talimat!1437 izlenme
Görüntüler başkanlık seçiminden... Maden faciasında hayatını kaybeden işçilerin sendikasından köçekli eğlence!
AKP'li TBMM Başkanı Şentop 'FETÖ araştırılsın' önergesini işleme koymadı! İşte gerekçesi
AKP'li Güler'in 'MASAK' çıkışına Buğra Gökce'den yanıt geldi: "Rapor ortada yok!"
Diyanet Başkanı Erbaş hakkında suç duyurusu