Dünyada ekonominin toparlanmaya dair emareler göstermesi gelişmekte olan ülke hisselerine ve tahvillerine ilgiyi artırdı. Gelişen ülke piyasalarına rekor fon girişi olurken para birimlerinin dolar karşısındaki değer kazancı da artıyor. Türkiye ise ‘Yeni Ekonomi Modeli'nde uygulanan politikaların karmaşıklığı ve TL'nin düşük reel faiz getirisi nedeniyle bu fon akışından faydalanamıyor. Yılbaşından bu yana gelişen ülke paraları dolar karşısında ralli yaparken, TL yine kaybedenler kulübünde yer aldı.
Yılbaşından bu yana bakıldığında Kolombiya Pesosu yüzde 7.38, Şili Pesosu yüzde 6.76, Rus Rublesi yüzde 6.72, Tayland Bahtı yüzde 5.28, Macar Forinti ise yüzde 4.4 kazançla ilk beşte yer aldılar. TL ise dolara karşı kaybeden beş para birimi arasında yer aldı. Para birimlerinin dolara karşı 2023 perfomansında Arjantin Pesosu yüzde 4.42 değer kaybıyla ilk sırada yer aldı. Yıl başından bu yana Güney Afrika Randı yüzde 0.91, Peru Solü yüzde 0.79, Türk Lirası yüzde 0.53, Hong Kong Doları ise yüzde 0.35 değer kaybetti.
REKABETTE GERİDE
ABD Merkez Bankası'na ilişkin faiz artırım beklentilerinde görülen törpülenmeye paralel yıl başından bu yana dolar cinsi varlıklar da zayıflıyor. Bu zayıflama, gelişmekte olan ülke para birimlerine pozitif olarak yansırken iyimserlik Türk Lirası'na yansımıyor. Birçok gelişmekte olan ülke yeni finansal yatırım eğilimlerine uymak için faiz oranlarını artırırken Türkiye gelişen ülkelerdeki getiri rekabetinin de gerisinde kalıyor. Türkiye'de uygulanan para politikası, negatif reel getirileri ( % 55.2) standart dışına iterek, TL cinsi tasarruf tutmayı çok zorlaştırdı.

Koltuk krizi Ankara'ya uzandı... Aile fotoğrafında 'köşe kapmaca' oynadılar20 izlenme
AİHM'den Türkiye'ye kritik 6 İmamoğlu sorusu: "Cumhurbaşkanlığı adaylığını engellemek için mi tutuklu?"26 izlenme
Güvenpark'ta büyük kalabalık ve coşku! Özgür Özel: "CHP atama kabul etmez"24 izlenme
Yangından mal kaçırma ihaleleri40 izlenme
Çiftçinin kasasından marketlere 2 milyar lira akacak! Sermaye 'tabelaya' yüklenecek39 izlenme
Sayıştay ortaya çıkardı: Borç, Mansur Yavaş'a kaldı!50 izlenme
Su borcunu ödeyemedi diye 81 yaşındaki kadına gözaltı!201 izlenme
Hazinenin faiz ödemeleri ilk iki ayda rekor kırdı!51 izlenme
Konya’da eve düzenlenen silahlı saldırıda 7 kişi öldü: Ev ateşe verildi
Bu şehirlerde oturanlar artık daha yüksek fatura ödeyecek
30 Ağustos Zafer Bayramı için özel film: Tam 101 yıl önce Mustafa Kemal Paşa'nın verdiği emir
Tüketici borçlarında alarm: Takipteki alacaklar yüzde 76 arttı