Garı yıl sonuna kadar 7 milyon 727 bin 324 yolcunun kullanmaması halinde müteahhit firmaya Hazine'den 12 milyon dolar daha ödenecek. Bu miktar yolcu gelirse TCDD bilet parasından kazanacak ve müteahhide ödenecek miktar dengelenecek.
Sözcü'den Deniz Ayhan'ın haberine göre; Yolcu garantisi nedeniyle 2016'dan 2020 yılı sonuna kadar Ankara YHT Garı için CengizKolinLimak ortaklığına Hazine'den KDV hariç 21 milyon 352 bin 545 dolar ödendi. Garda, diğer KÖİ modellerinden farklı olarak hem gelen hem gelmeyen hem de fazladan gelen yolcu başına para veriliyor.
Yıllık yolcu garantisi tutan modelde müteahhit firmaya yolcu başına 1.5 dolar ödeniyor. Garanti kapsamında kalan ancak gelmeyen yolcu için de bu miktar ödeniyor. Garanti üzerinde yolcu gelirse, yolcu başına da 50 cent ödeme yapılıyor. TCDD'nin kasasına sadece bilet satışından para giriyor.
GARANTİ TUTMUYOR
CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, adeta “dolar öğütücü” haline gelen gardaki yolcu garanti ödemelerini TBMM KİT Komisyonu'nda TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun'a sordu. TCDD tarafından verilen yazılı yanıtta tren garındaki yolcu garantisi için bugüne dek ödenen tutarlar şöyle açıklandı:
■ 20162017'de 2 milyon yolcu garantisi verildi, garı 2 milyon 207 bin 230 yolcu kullandı. Yüklenici şirkete 3 milyon 103 bin 615 dolar ödendi.
■ 20172018'de yine 2 milyonluk yolcu garantisi verildi, 2 milyon 497 bin 861 yolcu garı kullandı. 3 milyon 248 bin 930 dolar daha Hazine'den yüklenici şirketin kasasına gitti.
■ 20182019'da yolcu garantisi 5 milyona çıktı, 1 milyon 933 bin 123 kişi garı kullandı. 7.5 milyon dolar şirketin cebine gitti.
■ 20192020'de de yolcu garantisi 5 milyon oldu. 1 milyon 91 bin 881 kişi gara geldi. Yolcu garantisinin altında kalındı ve 7.5 milyon dolar daha devlet kesesinden çıktı.
5 AYDA 273 BİN KİŞİ
Ankara YHT Garı için garanti edilen yolcu sayısı her yıl katlanarak artıyor ancak yolcu sayısı artacağına daha da düşüyor. 2020 2021 dönemi için şirkete verilen yolcu garantisi 8 milyona çıktı ancak bu yılın ilk 5 ayında Ankara YHT Garı'nı kullanan yolcu sayısı 272 bin 676 kişide kaldı.
Tren garına yıl sonuna kadar 7 milyon 727 bin 324 kişinin daha gitmemesi halinde devlet kasasından 12 milyon dolar daha ödenecek. Böylece yolcu garantisi nedeniyle Hazine'den çıkan tutar, KDV hariç 33 milyon 353 bin 545 dolara ulaşacak.
https://www.krttv.com.tr/gundem/77milyonyolcuaraniyorh85309.html
'Sünger Bob oynayalım' dedi, 5 yaşındaki çocuğu tuvalette...1236 izlenme
Saraçhane'de Cumhurbaşkanı'na hakaretten tutuklanan 7 genç tahliye edildi22 izlenme
Bursa'da kâbus yeniden başladı! Bir orman yangını daha çıktı23 izlenme
AKP’lilerin vazgeçilmezi: 21F usulü ihaleler34 izlenme
İnfaz yasası yürürlüğe girdi, tahliyeler başladı29 izlenme
Sedat Peker'den Twitter'da ilk hamle!109 izlenme
Ekrem İmamoğlu açıkladı: "Süleymaniye Camii'nin silüetini bozan inşaat mühürlendi"51 izlenme
Timur Cihantimur cezaevi beğenmiyor! Yine başka merkeze nakledildi30 izlenme
Erdoğan yine 20 saniyede kendi kendini yalanladı !
Bursa'da alevler yeniden yükseldi, dumanlar gökyüzünü kapladı! Üç ilden sevindiren haber geldi
WhatsApp mesajlarını silmişti: Narin Güran’ın tutuklanan amcasının telefon konuşması ortaya çıktı!
Kamuda, ‘Mesai arası Kur'an Eğitimi’ dönemi: ‘Çorba bizden eğitim sizden’