Fransız enerji şirketi Engie, Türkiye’deki dört şirketini elden çıkardı. Rekabet Kurumu, Baymina Enerji A.Ş., Engie Yönetim Enerji Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. ve Gazko Enerji Ticaret A.Ş.'nin tek kontrolünün doğrudan; İzgaz İzmit Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin tek kontrolünün ise dolaylı olarak Palmet Enerji A.Ş. tarafından devralınması işlemine izin verildi.
Eski adı Gaz de France Suez olan ve 2015’te Engie ismini alan şirket, 2008 yılında özelleştirmeyle Türkiye’nin en büyük 5. doğalgaz dağıtım şirketi olan İzmit Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin (İZGAZ) yüzde 90’lık hissesini 232 milyon dolara satın almıştı.
Fransızlar, 770 megavat kurulu güce sahip Ankara’daki Baymina doğalgaz çevrim santralinin (Baymina Enerji) de yüzde 95’lik hissesini 2001 yılında satın almıştı. 1998’de faaliyete geçen santral, 700 milyon dolara mal olmuş, geçen yıl lisansı sona ermişti.
Engie, Tekirdağ'da ortak olduğu 480 megavat kurula güce sahip doğalgaz çevrim santrali UniMar’ı işletmeye devam ediyor.
Bloomberg’e konuşan Palmet Enerji Yönetim Kurulu Başkanı, satışın nisan ayında tamamlanabileceğini belirtirken, satış bedelini paylaşmadı.
Satış için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) da onay bekleniyor.
Palmet Enerji, doğalgaz dağıtım ve elektrik üretimi projelerine sahip. Şirket, Erzurum ve Gebze’deki doğalgaz dağıtım hizmetini sağlıyor.
Engie şirketinin Türkiye’deki geçmişi 1914’e ve Osmanlı dönemine kadar gidiyor. Şirket o dönem Tractebel Engineering adıyla İstanbul'da Tramways et Electricite de Constantinople isimli bir şirket kurmuştu. Alt kuruluşları ile birlikte, Tractebel Engineering Galata ve Pera arasındaki Füniküler hattını işletmişti.
O dönem ülkenin ilk elektrik santralini de işleten şirket, İstanbul’un gaz sistemini de işletiyordu.
Son dönemde Türkiye ile Fransa arasında başta Libya ve Doğu Akdeniz olmak üzere birçok konuda siyasi gerilim yaşanırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 26 Ekim 2020’de yaptığı bir konuşmada Fransız mallarına boykot çağrısı yapmıştı.
Erdoğan konuşmasında “Nasıl Fransa’da Türk markalı mal satın almayın deniyorsa ben de şimdi milletime sesleniyorum. Sakın Fransız markalarını satın almayın” demişti.
Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, Fransızların Türkiye'de 2019 sonu itibarıyla 5,4 milyar dolarlık doğrudan yatırımı (stok veri) bulunuyor.
2019'da Fransa, Türkiye'nin ithalatında 6. sırada, ihracatında ise 7. sırada yer aldı.
https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/fransizengieturkiyedeki4sirketinisatti6201049/
Cumhurbaşkanlığı seçimi de yenilensin hamlesi!360 izlenme
Euro ile emekli maaşı alan gurbetçinin "Erdoğan’dan memnun musun?" sorusuna cevabı: "Memnunum. Hem de nasıl. Ne kadar pahalı yapsa da ona vereceğim"40 izlenme
Fatih Altaylı Hatay’ı Arap yurdu ilan eden Halil Konakçı’ya ateş püskürdü: “Acı olan, haine Diyanet’ten, bizim kesemizden maaş ödeniyor olmasıdır”51 izlenme
Casusluk iddianamesi için uzman tespiti ortaya çıkardı: İBB’deki veri sızıntısı AKP döneminde olmuş!18 izlenme
Erdoğan Suriyeliler için "Başımızın üstünde yerleri var" dedi, sokak tepki gösterdi32 izlenme
Cumhuriyet için 29 kilometrelik mesafeyi 12 saatte yüzdü!57 izlenme
Sendika ağasının araç saltanatı!191 izlenme
Emniyette mülakat skandalı! “Türkiye birincisi mülakatta elendi”30 izlenme
Belçika'da "gelire göre par acezası" tartışması: Mahkeme, zengin iş adamına savcının talep ettiği tutarın 16 katı tutarında para cezası verdi
AKP'li belediyeden skandal Cumhuriyet Bayramı kararı!
Erdoğan sessizliğe büründü, Bahçeli Maduro'ya sahip çıktı: "15 Temmuz ile aynı"
Togg İstanbul-İzmir arası kaç lira yakıyor? Normal bir arabadan üçte bir daha ucuz