Merkez Bankası’nın (TCMB) süpriz faiz artışı ve bunu takiben BDDK’nın swap kısıtlamalarını gevşetmesi Türk Lirası’na ciddi bir iyimserlik getirmesine rağmen dolardaki küresel değer kazancı ve artan jeopolitik tansiyon Türk Lirası için oluşan iyimser havayı dağıttı.
Merkez’in geçen haftaki sürpriz faiz artırımıyla dolar/TL 7.51’e gerilemişti, ardından dolardaki jeopolitik riskler, küresel değer kazancı ve satış baskısı iyimserliği azaltmıştı.

Ermenistan’da halk askere yazılmak için sokakta yürüyüş düzenledi. Fotoğraf: Reuters
Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki çatışmalar kur üzerinde jeopolitik gerilimi artırıyor.
Geçen hafta ise Doğu Akdeniz’de Yunanistan ile diyalog yolunun açılmış olması Türk Lirası açısından olumlu bir gelişme olarak yorumlanmıştı.
Reuters’a konuşan bir bankanın Hazine işlemcisi, “TL’de Asya piyasasında ani bir hareket görüyoruz. Tam olarak ne olduğu anlaşılabilmiş değil ancak illikit piyasada 7.8 seviyesini gördükten sonra 7.7 ile TCMB faiz artışı öncesi seviyelerin hemen altına geldik. TL’ye karşılaştırmalı olarak baktığımızda TCMB ve BDDK kararları ile değer kaybına rağmen ciddi bir pozitif ayrışma gördüğümüzü söyleyebiliriz” dedi ve ekledi:
“Aslında biraz şansız bir durum çok güçlü 2 adım atıldı. Bunlar lokal/yabancı yatırımcı bakış açısını değiştirecek adımlar. Ancak dış piyasaların kötü olduğu bir döneme denk geldiğinden nominal etkisi sınırlı kalmış oldu. Azerbaycan Ermenistan gerginliği de Türkiye’yi ilgilendirdiğinden satışta etkili olabilir. Şöyle diyebiliriz eğer bu iki adım olmasaydı bizce dolar/TL şu an 8’in üzerinde olurdu. Piyasada bu hafta olası OVP açıklaması takip edilir. TCMB likidite adımları önemli. Bunun dışında TCMB BDDK adımlarını takip edecek kararlar piyasayı şaşırtmayacaktır.”
TCMB’nin politika faizini yükseltmesinin ardından likidite adımlarını cuma günü ardından yeniden şekillendirmeye başladı.

TCMB neredeyse iki ay aranın ardından tekrar piyasaya politika faizi ile fonlama sağlamaya başlarken bankacılar PPK öncesi %10.69 seviyesindeki ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin kısa sürede %11’e, ardından %11.5011.75 bandına yaklaşmasını bekliyorlar. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti cuma günü itibarıyla %10.88 oldu.

Ermenistan Savunma Bakanlığı tarafından paylaşılan görüntülerde Azerbaycan'a ait bir tankın patlama anları görülüyor./Fotoğraf: Reuters
Enflasyonun altında kalan para politikası sıkılığının başta lokaller olmak üzere dövize yeni bir yönelim getirip getirmeyeceği izleniyordu. Sıkılaştırma adımları ardından 218 milyar dolar ile zirveye yakın olan lokallerin altın dahil döviz mevduatlarının seyri piyasada yakından izlenecek.
Benzine zam kapıda mı?29 izlenme
Erdoğan, Trump zirvesindeyken Beyaz Saray önünden Free İmamoğlu kamyonu geçti!8 izlenme
Zeydan Karalar: Suya ilk etapta yüzde 20 indirim59 izlenme
Rize'den iktidara büyük şok! Hepsi AKP'den vazgeçiyor! Ünlü kuruluş Bloomberg açıkladı36 izlenme
ABD medyasından övgülü sözler: Türk insansız hava araçları Ukrayna savaşında güç dengesini değiştirdi37 izlenme
Bakan Işıkhan açıkladı: "2025'te emekli olanlar yüzde 30 daha az maaş alacak"19 izlenme
Menzilciler 5 milyon koronavirüs testi yapacak!84 izlenme
Astana'da beklenen olmadı! Cumhurbaşkanı Erdoğan, "arabuluculuk" konusunu gündeme bile getirmedi.25 izlenme
Kadıköy semt pazarında vatandaşın geçim isyanı: "Yeter artık. Yedikleri içtikleri onların olsun, gitsinler başımızdan! Yaşama hakkımız yok mu bu ülkede?"
AKP'li belediyenin gri pasaportla gönderdiği 63 kişi daha geri dönmedi!
Şehir hastanelerine ayrılan tutar Sağlık Bakanlığı’nı geçti!
Jandarma komutanı rüşvet parasıyla Umre’ye gitmiş