Emlak vergilerinde yaşanan sert artışlar nedeniyle kamuoyunda oluşan tepki üzerine başlatılan düzenleme çalışmasında son aşamaya gelindi. Bazı bölgelerde takdir komisyonlarının emlak vergisi değerlerini 10 kata kadar artırması, hükümeti kapsamlı bir düzenleme yapmaya yöneltti.
Ekonomim'den Besti Karalar'ın haberine göre, hazırlanan taslak düzenleme torba yasa teklifine eklenerek Meclis gündemine taşınacak. Yeni düzenleme ile emlak vergisi artış oranına bir “üst sınır” getirilecek. Üst sınırın ağırlıklı olarak yüzde 50 olması üzerinde durulurken, yüzde 100’e kadar çıkabilen alternatif bir tavan da seçenekler arasında bulunuyor.
Düzenlemeye göre; üst sınır yalnızca ilk yıl için geçerli olacak, takip eden üç yılda ise emlak vergisi mevcut sistemde olduğu gibi yeniden değerleme oranının yarısı kadar artırılacak. Böylece aşırı artışların önüne geçilmesi hedefleniyor.
Şikayetlerin artması üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla AK Parti, yaz aylarında kapsamlı bir saha araştırması yaptı. Yerel Yönetimler Başkanlığı'nın hazırladığı raporlarda fahiş artışlarla ilgili tespitlere yer verildi.
2021–2025 dönemindeki uygulamalar incelenirken, aynı bölgede aynı değerdeki arsalar arasında oluşan yüksek fiyat farklarının nedenleri araştırıldı. Belediyelerin uygulamalarına ilişkin eksiklikler de tespit edilip raporlaştırıldı.
AK Parti ekonomi kurmaylarının hazırladığı taslak, MYK toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunuldu. Düzenlemenin 2026–2029 dönemini kapsayacak şekilde dört yıllık bir çerçeve oluşturması planlanıyor.
Yeni sistemin temel hedefi, rayiç bedel ile gerçek piyasa değeri arasındaki makası daraltmak. Taslak çalışmaya göre:
Örnek: 2025’te 1000 TL emlak vergisi ödeyen bir kişinin vergisi, artışın yüzde 50 ile sınırlandırılması halinde 2026’da 1500 TL olacak. 2027 yılında yeniden değerleme oranı yüzde 30 olursa, vergi yüzde 15 zamlanacak ve 1775 TL’ye çıkacak.
Türkiye’de emlak vergileri, 7 kişiden oluşan Takdir Komisyonları tarafından dört yılda bir belirleniyor. Komisyon; belediye, defterdarlık, tapu müdürlüğü, ticaret odası ve muhtarlık temsilcilerinden oluşuyor.
Belirlenen bu vergi değerleri, sonraki üç yılda yeniden değerleme oranının yarısı kadar artırılıyor. Ancak bazı komisyonların yaptığı aşırı artışlar, vatandaşlardan yoğun tepki çekmişti.
Mevzuata göre Cumhurbaşkanı’nın, emlak vergisi esas değerinin dört yıl boyunca değişmeden uygulanmasına karar verme yetkisi bulunuyor. Bu yetki kullanılırsa yalnızca yeniden değerleme oranının yarısı kadar artış yapılabiliyor.
Toplanan emlak vergileri ilçe belediyelerinin kasasına giriyor. Büyükşehir belediyeleri bu gelirden pay almıyor. Vergiler genel bütçeye de aktarılmıyor.
Emlak vergisi, birçok kalemi doğrudan etkiliyor:
Kaynak: Ekonomim
İliç'teki facia göz göre göre geldi: 2022'de de siyanür borusu patladı49 izlenme
IŞİD baskınlarından ürküten görüntüler: Tüfek, kılıç, balta...19 izlenme
Süte büyük zam!30 izlenme
Prof. Dr. Aziz Çelik’ten ‘ek zam’ açıklaması: "Düşük aylık alan milyonlarca emekliyi etkilemeyecek"30 izlenme
Rusya, Ukrayna'nın askeri altyapısına Karadeniz'den fırlattığı seyir füzeleriyle saldırdı!65 izlenme
Fatih Portakal'dan Ali Erbaş'a tepki: Hem vergimden maaşını alacak hem hakaret yağdıracak...79 izlenme
İşte kiralık araçların İstanbul’a 2019 yılı maliyeti!153 izlenme
Türkiye’nin kâğıt isyanı: SEKA kapandı, dışa bağımlı olduk, fabrika kuracak babayiğit lazım!39 izlenme
‘Sokağa çıkma yasağı neden iki saat kala duyuruldu?’ Bakan Soylu açıkladı
Malatya depremi sonrası Süleyman Pampal'dan ürküten sözler: 'Beni en çok korkutan fay' diyerek uyardı
Saray’dan AKP’li belediyeye bağış
Kara liste ortaya çıktı: 2023’te kepenk kapatan esnaf sayısı rekor kırdı!