Yılbaşında yapılacak vergi, harç ve ceza zamları için belirleyici olan yeniden değerleme oranı bu yıl için yüzde 43,93 olarak belirlendi.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın indirim yetkisini kullanmazsa Türkiye'de motorlu taşıtlara sahip olanların ödemek zorunda olduğu MTV'ye (Motorlu Taşıtlar Vergisi) de yüzde 49,93 oranında zam gelecek.
Ancak Erdoğan'ın bu oranı Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde (MTV) yüzde 80 kadar indirim yetkisi bulunuyor.
Bu nedenle tüm gözler Erdoğan'ın bu yetkisini kullanıp kullanmayacağına çevrilirken Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin sorulara yanıt verirken MTV'de indirim ihtimaline ilişkin açıklamalarda bulundu.
Yılmaz, MTV'de indirim yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruya bir yandan kamunun gelir ihtiyacına dikkat çekerken diğer taraftan dezenflasyon politikasına değindi.
"Yeniden değerleme oranı yüzde 43,93 olarak Resmi Gazete'de yayımlandı. Özellikle motorlu taşıtlar vergisi konusunda Sayın Cumhurbaşkanı'ndan indirim konusunda bir beklenti var. Bu yönde bir adım atılır mı?" sorusuna karşılık Yılmaz şunları kaydetti:
"Cumhurbaşkanlığının bir indirim yetkisi var. İki denge içinde buna bakılacaktır. Bir taraftan kamunun gelir ihtiyacı var, diğer taraftan da dezenflasyon politikasına maliye politikasıyla destek ve sosyal talepleri karşılama boyutu var. Bunların arasında bir değerlendirme yapılacaktır. Belli kararlar alınacaktır. Dezenflasyon sürecini destekleyici bir yaklaşım sergileneceğini düşünüyorum" yanıtını verdi.
Cumhurbaşkanı'nın yetkisini kullanmaması halinde ise 2025 yılında MTV ücretleri yüzde 43,93 oranında zamlanacak. Ancak Erdoğan, MTV artış oranında indirim yetkisini aralık ayının sonuna kadar kullanabiliyor.
MTV için 2024 yılı başında, yeniden değerleme oranı olan yüzde 58,46 kadar zam geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeniden değerleme oranında indirim yetkisini kullanmamıştı.
Erdoğan 2023 yılında ise indirim yetkisini kullanmış ve yüzde 122,93 olarak belirlenen yeniden değerleme oranını MTV için yüzde 61,5'e indirmişti.
Sözcü
İstanbul Sözleşmesi'nden çıkıldığı için kurban kestiler!121 izlenme
Doğa talanı hız kesmiyor! Istıranca ormanlarında taşocağı için on binlerce ağaç kesilecek57 izlenme
Barış Yarkadaş ortaya çıkardı: Sedat Peker’in ardından konuşmuştu, "CİMER’e başvurdum" diyen Mine Tozlu Sineren bakın ne yapmış?52 izlenme
En düşük emekli maaşında 15 yıllık değişim: 11,4 gramdan 4,4 gram altına düştü45 izlenme
Motorindeki rekor zam son anda iptal edildi28 izlenme
Demirören'e dudak uçuklatan KDV kıyağının maliyeti!96 izlenme
'Kadını kadın muayene eder' dedi, sağlık emekçisini darp etti!58 izlenme
AKP’li başkanın kardeşinin kaçak villası 1 yıldır yıkılmıyor41 izlenme