Her geçen gün iğneden ipliğe gelen zamlar vatandaşın alım gücünü düşürmeye devam ederken, işyerini siftahsız kapatmak zorunda kalan esnaf da zor günler yaşıyor.
Elektrik, işyeri kirası gibi her yıl girdi maliyetleri yüzde 100 oranında artan esnaf, yaşadığı ekonomik sıkıntıdan kurtulmak için çareyi işyerini kapatmakta buluyor.
Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) verilerine göre açıklamada bulunan CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, geçtiğimiz yıl işyerini kapatan esnaf sayısının bu yılın ilk 8 ayında yüzde 20 oranında artış gösterdiğini ifade etti.
TESK'in verilerini paylaşan CHP Manisa Milletvekili Başevirgen, her yıl ekonomik darboğaz yüzünden kepek kapatan esnaf sayısının artış gösterdiğini ve yaşanan ekonomik bunalımın etkisinin giderek kötüye gittiğini dile getirdi.
CHP'li Başevirgen yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Yaşanan derin ekonomik bunalım her geçen gün kötüye gitmeye başladı. TESK'in verilerine göre 2022 yılının ilk 8 ayında 59 bin 900 esnaf kepenk kapatırken, bu sayı 2023 yılının ilk 8 ayında yüzde 20 artış göstererek 71 bin 500'e kadar yükseldi. Girdi maliyetleri artan, borç batağından kurtulamayan esnafımız artık son çareyi işyerini kapatmakta buluyor. Çünkü vatandaşın alım gücü yok. Esnaf işyerini siftahsız kapatıyor.”
Pandemi döneminden bu yana taşıdıkları borç yükünü hafifletemeyen KOBİ’lerin bankacılık sektörüne olan borçlarının temmuz ayı itibari ile 2 trilyon 868 milyar liraya yükseldiğini söyleyen Başevirgen, “Masraflar çevrilebilir olmaktan çıktı. KOBİ sayısı nisan ayında 4 milyon 588 bin oldu. Borcu takibe düşen KOBİ sayısı ise 330 bine ulaştı” dedi.
CHP'li Başevirgen açıklamasının son kısmında, kapanan esnaf sayısındaki artışın kaygı verici boyutlara geldiğinin altını çizerek sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı:
“Uygulanan yüksek faiz, yüksek kur, fahiş vergi artışları ve zamlar, kontrolden çıkan işyeri kiraları, elektrik, doğalgaz faturalarıyla katlanan işletme giderleri esnafı kepenk kapatmaya zorluyor. Küçük esnaf ve sanatkarımız artış tükenmiş durumda. Maliyet artışları esnaf zor durumda bırakırken kardan çok da zarar ettiriyor. Vatandaşın düşen alım gücü de hesaba katıldığında ne bayramlar, ne de düğün ve tatil sezonu ne de okulların açılması esnafın işlerini düzeltti. Esnaf yok olurken işsizler ordusu da çığ gibi büyüyor. İktidarın sadece seyrettiği bu tabloda, işletmelerin borç yükü ve artan maliyetleri de göz önüne alındığında toplu iflaslardaki artış ne yazık ki kaçınılmaz hale gelecek.”
Sözcü
Tarım ve Orman Bakanlığı taşra teşkilatında istihdam edilmek üzere toplam 1.800 sözleşmeli işçi istihdam edecek.43 izlenme
KYK yurt başvuruları başladı! KYK yurt ücreti ne kadar, yurt başvuru sonucu ne zaman açıklanacak?72 izlenme
Asgari ücrette pazarlık süreci başladı! İkinci toplantı tarihi belli oldu41 izlenme
Şişli’de kent lokantaları hâlâ kapalı27 izlenme
Maydonoz Döner'e operasyonun perde arkası: Binlerce kişinin sicil ve maaş kayıtları incelenmiş50 izlenme
Orman yangınlarında neden uçaklar kullanılmıyor? Bakan Pakdemirli'den çok ilginç cevap!82 izlenme
Maske ile sahaya inmişti: Tutuklanan şüphelinin ifadesi ortaya çıktı54 izlenme
CHP’li Özkan’dan korkutan iddia: Günlük vaka sayısı bin!103 izlenme
Hikmet Çetin'den flaş Kılıçdaroğlu açıklaması: "Mutlak butlan kararı çıkması için çok çalışıyor"
Stokçuluk cezasını da artıran yargı paketi TBMM'den geçti
Yoksul ucuzluk kuyruğunda, Et ve Süt Kurumu kârda: "Genel müdür şirket kurmasın da ne yapsın?"
Erdoğan’ın İBB döneminde aldığı maaşların belgesi çıktı