Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan dün yaptığı yurt açılışında yatak sayısını artırmayla övündü. Fakat Erdoğan’ın övündüğü bu sistem resmen çöktü. Erdoğan 2014 yılında, “Eskiden yurtlarımız ranza sistemiydi, şimdi karyola sistemi” ifadelerini kullanarak Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı öğrenci yurtlarında ranza sistemine son verdiklerini duyurmuştu. Hatta Erdoğan geçen yıl da "Yurt sorunu diye bir şey söz konusu değil" demişti. Ancak şimdi de bazaları ranzaya dönüştürme aparatına 23,5 milyon lira harcandı.
Üniversitelirn açılmasına az bir süre kalmışken öğrenciler, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da barınma sorunuyla baş başa. KYK yurtlarının kapasitesi yetersiz, milyonlarca öğrenci ya oldukça pahalı olan özel yurtlara mahkûm ediliyor ya da uçuk kiralar istenen evlere.
BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre, bu tablo karşısından Gençlik ve Spor Bakanlığı, KYK yurtlarının kapasitesini artırmak için ranza sistemine geri dönüyor. 20 yıldır iktidar olan AKP, yeteri kadar KYK yurdu yapmak yerine mevcut yurtlardaki bazaları ranzaya dönüştürerek yurtların kapasitesini artırıyor. Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre Bakanlık son 2 ayda, Sakarya, Samsun, Yalova, Kastamonu, Isparta, İzmir, Urfa ve Bilecik’teki KYK yurtlarındaki bazaları “ranzaya dönüştürme aparatı” almak için çok sayıda ihale düzenledi. Bu ihalelerle bazaları ranzaya dönüştürme aparatı alımı için kamunun kasasından 23 milyon 525 bin TL harcandı.
YENİ YURTLAR İÇİN DE RANZA SATIN ALINDI
Ayrıca Bakanlık İstanbul’da yeni açılacak yurtlar için de baza değil ranza satın aldı. Bakanlığın ranza satın aldığı İstanbul’daki KYK yurtları ile harcanan paralar şu şekilde:
• Yıldız Teknik Üniversitesi Kampusunda açılacak olan Fatih Sultan Mehmet Kız Yurdu için ranza, dolap ve masa alım işi: 15 milyon 716 bin TL
• Vezneciler Kız Yurdu ve Bahçeköy Erkek Yurdu’na bazalı ranza alım işi: 4 milyon 246 bin TL.
• Çemberlitaş Kız Yurdu ve yeni açılacak olan Acıbadem Öğrenci Yurdu’na bazalı ranza alım işi: 3 milyon 935 bin TL.
• Vali Muammer Kız Yurdu’na bazalı ranza ve Mahmut Celalettin Ökten Kız Yurdu’na çalışma masası alım işi: 1 milyon 926 bin TL.
• Atatürk Öğrenci Yurdu yeni açılacak bloklara ranza, gardrop ve çalışma masası ile kitaplık alım işi: 9 milyon 374 bin TL.
Dekandan Alpay Özalan'a saldırı tebriği: "Çok şık oldu"36 izlenme
Rusya'nın ihracata kısıtlama kararı tetikledi! Buğday fiyatları uçuyor55 izlenme
Halil Falyalı'nın kardeşinden 'Sedat Peker' açıklaması92 izlenme
Ahmet Necdet Sezer’e zam yok35 izlenme
Bize uygulanan düşman hukuku28 izlenme
Türk basınını dünyaya rezil ettiler: CNN Türk'ün İmamoğlu yayınını kesmesi dünya basınında578 izlenme
İstanbul seçimini doğru tahmin eden şirketten son anket: İşte bugün seçim olsa ortaya çıkacak tablo58 izlenme
İstanbul'da rant kokulu Arapça ilanlar23 izlenme
Almanya tüm sınırları aştı: Vizeye zam var, randevu 7 ay sonra
Büyük ayıp! MHP'li belediye LÖSEV'in ilanını kaldırıp kendi tanıtımını astı!
İmamoğlu “İstanbul’daki rakibimi biliyorum” demişti, haklı çıktı! AKP'nin yayınladığı yerel seçim videosunda sadece Erdoğan var
Lüks otomobillerden polis otobüslerine!