AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “fetvacı”sı olarak bilinen Yeni Şafak yazarı ilahiyatçı Hayrettin Karaman, “din istismarı”nı ele aldığı yazısında laikliğe karşı olduğunu açıkça dile getirdi.
Seçim kampanyalarının başlamasıyla birlikte özellikle AKP’li kimi vekillerin “cennetten tapu” dağıtmaya kadar vardırdıkları din istismarı, gericilikle mücadelenin ve laikliğin önemini bir kez daha ortaya koyarken, yazar Karaman yapılanın “din istismarı” olmadığını öne sürdü.
Gazetede kaleme aldığı “Din istismarı” başlıklı yazısında “Bugünlerde yine bir istismar hikayesi aldı başını gidiyor; sözde dini korumak maksadıyla din ve söz hürriyetini kısıtladıklarının farkında değiller.” diyen Karaman, din üzerinden siyaseti meşrulaştırmaya çalışırken “Bir kimse siyasi veya şahsi çıkar sağlama maksadı bulunmaksızın düşünce ve kanaatini açıklıyorsa veya inancının gerektirdiği gibi davranıyorsa buna istismar denemez, din ve söz hürriyetinin kullanılması denir. İstismar diyenlerin önce bunu (samimi değil, istismar için olduğunu) bilmeleri ve ispat etmeleri gerekir.” ifadelerini kullandı.
Gerici yazar, İslam’ın laiklikle bağdaşmadığını savunurken, “referandum, seçim, ülkenin düzeni, liyakat, adalet, ahlak gibi tüm kavramların dinin talimatları ve düzeninin sınırları içinde ele alınabileceğini” belirtti.
Karaman’ın yazısının o bölümü de şöyle:
“İslam tarihi boyunca bütün ulemaya (müçtehitlere, mezheplere), bugün de İslâmî ilimler alanında çalışan Müslümanların kahir ekseriyetine (ve ehli sünnete göre) İslam ile laiklik bağdaşmaz. İslam hayatın bütün alanlarını kapsar, Müslüman ayakkabısını giyerken sağı kullanmaktan başlayarak atacağı her adımın İslam’a uygun ve Allah’ın razı olduğu adım olmasını ister, bunu gerçekleştirmeye çalışır.
Referandum, seçim, ülkenin düzeni, liyakat, adalet, ahlak… dinin, yerine göre bağlayıcı, uyarıcı, yol gösterici, sınırlayıcı, serbest bırakıcı… talimat ve düzeni dışında değildir. Bu konularda dinî düşünce ve kanaatini açıklayanlara istismarcı diyenler korkarım bu kavramı istismar ediyorlar!
https://gazetemanifesto.com/2019/erdoganinhocasiacikcayazdilaiklikislamilebagdasmazherseydinintalimativeduzeninegoredir1237513/
Erdoğan'a 'İsrail' protestosuna dokuz gözaltı35 izlenme
CHP'li Salıcı: Masamıza gelen anketler, beyefendilerin de önüne gidiyordur mutlaka78 izlenme
İzmir’de vicdanları sızlatan olay: Baba oğul, sopalarla köpeğe saldırdı! Adli kontrolle serbest bırakıldılar...56 izlenme
Murat Muratoğlu, Erdoğan'ı ti'ye aldı: Belli ki yetkisi yok60 izlenme
Depremzedelerin çilesi bitmiyor: Arazilerine el koydular, tarlalarına toprak döktüler!36 izlenme
Birileri unutsa da onlar Atatürk’ü unutmadı!174 izlenme
Yozgat'ı kaybeden AKP'li belediye başkanı seçimden 2 gün önce memur maaşlarını, elektrik, akaryakıt borçlarını ödemeyip, 18 milyon lirayı futbolculara göndermiş!42 izlenme
Beyoğlu'nda sokak ortasında genç kadına tecavüz girişiminde bulunan sapıklara yeniden yakalama kararı!41 izlenme
Yunan medyasından dikkat çeken İmamoğlu, Erdoğan ve CHP analizi
Abakarov'un ifadesinden yeni detaylar ortaya çıktı: Gülistan Doku kaybolduktan sonra telefonundan 'KYK yurt' araması yapılmış!
Kedinin kafasına vurup Kelime-i Şehadet getirtip Müslüman yapmış !
Ali Erbaş’ın kayınçosu olmak da varmış! Hiç işe gitmeden Diyanet’ten emekli oldu