AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “fetvacı”sı olarak bilinen Yeni Şafak yazarı ilahiyatçı Hayrettin Karaman, “din istismarı”nı ele aldığı yazısında laikliğe karşı olduğunu açıkça dile getirdi.
Seçim kampanyalarının başlamasıyla birlikte özellikle AKP’li kimi vekillerin “cennetten tapu” dağıtmaya kadar vardırdıkları din istismarı, gericilikle mücadelenin ve laikliğin önemini bir kez daha ortaya koyarken, yazar Karaman yapılanın “din istismarı” olmadığını öne sürdü.
Gazetede kaleme aldığı “Din istismarı” başlıklı yazısında “Bugünlerde yine bir istismar hikayesi aldı başını gidiyor; sözde dini korumak maksadıyla din ve söz hürriyetini kısıtladıklarının farkında değiller.” diyen Karaman, din üzerinden siyaseti meşrulaştırmaya çalışırken “Bir kimse siyasi veya şahsi çıkar sağlama maksadı bulunmaksızın düşünce ve kanaatini açıklıyorsa veya inancının gerektirdiği gibi davranıyorsa buna istismar denemez, din ve söz hürriyetinin kullanılması denir. İstismar diyenlerin önce bunu (samimi değil, istismar için olduğunu) bilmeleri ve ispat etmeleri gerekir.” ifadelerini kullandı.
Gerici yazar, İslam’ın laiklikle bağdaşmadığını savunurken, “referandum, seçim, ülkenin düzeni, liyakat, adalet, ahlak gibi tüm kavramların dinin talimatları ve düzeninin sınırları içinde ele alınabileceğini” belirtti.
Karaman’ın yazısının o bölümü de şöyle:
“İslam tarihi boyunca bütün ulemaya (müçtehitlere, mezheplere), bugün de İslâmî ilimler alanında çalışan Müslümanların kahir ekseriyetine (ve ehli sünnete göre) İslam ile laiklik bağdaşmaz. İslam hayatın bütün alanlarını kapsar, Müslüman ayakkabısını giyerken sağı kullanmaktan başlayarak atacağı her adımın İslam’a uygun ve Allah’ın razı olduğu adım olmasını ister, bunu gerçekleştirmeye çalışır.
Referandum, seçim, ülkenin düzeni, liyakat, adalet, ahlak… dinin, yerine göre bağlayıcı, uyarıcı, yol gösterici, sınırlayıcı, serbest bırakıcı… talimat ve düzeni dışında değildir. Bu konularda dinî düşünce ve kanaatini açıklayanlara istismarcı diyenler korkarım bu kavramı istismar ediyorlar!
https://gazetemanifesto.com/2019/erdoganinhocasiacikcayazdilaiklikislamilebagdasmazherseydinintalimativeduzeninegoredir1237513/
EYT'de önemli detay: Diğerlerine göre daha geç mi emekli olacaklar?57 izlenme
AKP döneminde 11 büyük tren kazası: Ödül çok, istifa yok!1328 izlenme
'Kimse kızmasın' dedi, elindeki anket sonuçlarını paylaştı778 izlenme
Yer: İzmir - Karşıyaka AKP'liler şikâyetçi oldu, anne - oğula ceza geldi!554 izlenme
İsmail Saymaz hakkında terör soruşturması!39 izlenme
AKP’nin kendi öğretmenini yaratma projesi: KPSS gitti, AGS geldi22 izlenme
Mersin’de, Kılıçdaroğlu Gönüllüleri'nden oluşan kadınlara MHP'lilerden saldırı!36 izlenme
Diyanet tasarruftan muaf: Dergilere 43,5 milyon TL!22 izlenme
Belediye başkanından nikahta duaya izin vermeyen memur hakkında açıklama
‘Savaş var Suriyeliler nasıl dönsün’ diyenler iyi izlesin: Dönmek isteyen işte böyle dönüyor!
Meclis Başkanı Şentop'tan Akşener'e kurşun tepkisi: Büyük saygısızlık
Seçilmişe gözaltı rüşvetçiye gözardı! Çarpıcı 'doğum günü' detayı