Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde “Filistin Meselesine Çözüm Bulunması ve İki Devletli Çözümün Hayata Geçirilmesi Konulu Yüksek Düzeyli Uluslararası Konferansı”nda konuştu.
Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
- "Filistin Devleti'ni tanıma kararı alan ülkeleri tebrik ediyorum. Bu adım ve girişimlerin iki devletli çözümün hayata geçirilmesini hızlandırmasını diliyorum.
- Gazze'deki katliam tüm şiddetiyle sürüyor. Elini vicdanına koyan hiç kimse yaşananları kabul edemez, dahası böyle bir soykırıma sessiz kalamaz. Şu da bir gerçek ki bugün Filistin davası artık dünyaya mal olmuştur.
- Netanyahu hükümetinin amacı, Filistin Devleti'nin kurulmasını imkansız hale getirmek, Filistin halkını da mümkün olduğunca göçe zorlamaktır.
- Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyelerinin de olduğu bir grup ülkenin Filistin Devleti'ni tanıma kararı alması son derece önemli, tarihi bir karardır.
- Holokost zulmüyle kökü kazınmak istenen bir toplumu yöneten Netanyahu hükümeti, aynı toprağı, suyu paylaştığı binlerce yıllık komşularına soykırım uyguluyor.
- Uluslararası toplum, Batı Şeria'daki yayılmacılığı, Doğu Kudüs'teki oldubittileri ve bölgede istikrarsızlığı yayma girişimlerini durdurmak zorundadır.
- Derinleşen işgal ve ilhak politikalarının hedefi açıktır. İki devletli çözüm vizyonunu öldürmek, Filistin halkını sürgün etmek. Buna asla izin verilemez.
- Artık ateşkesin ilanı, Gazze'ye insani yardımların engelsiz şekilde girişinin sağlanması ve İsrail'in Gazze'den güçlerini çekmesi gerekiyor."
Erdoğan’ın birçok kanal ve ajans tarafından canlı yayımlanan konuşmanın son bölümünde mikrofonu kapandığı için sözleri yayında duyulmadı.
Mikrofonun kapanması sosyal medyada 'sabotaj' iddialarını gündeme getirirken İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
- "Birleşmiş Milletler Genel Kurulu marjında düzenlenen 'Filistin Meselesine Çözüm Bulunması ve İki Devletli Çözümün Hayata Geçirilmesi' başlıklı Yüksek Düzeyli Uluslararası Konferans’ın usullerine göre, Devlet ve Hükümet Başkanlarının konuşmaları için 5 dakika, diğer konuşmacılar için ise 3 dakika süre öngörülmüştür.
- Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşması da bu çerçevede 5 dakikalık süreyle sınırlı tutulmuştur. Dolayısıyla, konuşma sırasında Cumhurbaşkanımızın konuşturulmaması ya da sözünün kesilmesi söz konusu değildir. Sayın Cumhurbaşkanımızın konuşması, zaman zaman alkışlarla kesildiği için belirlenen süreyi aşmış; teknik düzen gereği mikrofon 5. dakikanın sonunda otomatik olarak kapanmıştır.
- Cumhurbaşkanımız konuşmasını kısa bir süre sonra tamamlamıştır. Benzer şekilde, Endonezya Cumhurbaşkanının konuşmasında da mikrofon aynı usule uygun şekilde kapanmıştır. Türkiye, her platformda olduğu gibi BM Genel Kurulu’nda da en üst düzeyde temsil edilmekte, Sayın Cumhurbaşkanımızın konuşmaları küresel gündeme yön veren ve geniş yankı uyandıran mesajlar olarak takip edilmektedir."
Nefes
Devletin köprüsü tüccarın senedi
Polis, Hatay Barosu Başkanı'nı ailesiyle yemek yerken zorla gözaltına aldı!
Kayyum 1 ton 600 kilo kadayıf yemiş, 92 bin TL’ye kahve fincanı almış
Emeklilerin yüzde 5 tepkisi: "Oy verenin elleri kırılsın!"
İsmail Türüt 'sunucunun izniyle' sahur programında CHP'ye hakaret etti!
İşte AKP'nin aday profili: Önce 'seni vuracağım' dedi, sonra 'söylediysem annemi s.sinler'...
Adaylığı düşürülmüştü: YSK, CHP’li ismin adaylığını geri verdi
Rusya, Ukrayna'da sivil yerleşim yerlerini hedef almaya devam ediyor! Harkov’daki ünlü Gorki Parkı’nı vurdular!
İktidar verileri ortaya koydu: Et ve süt üretimi alarm veriyor
Yandaş yazardan flaş itiraf! FETÖ'cüler koruma altında!
Cengiz Holding Kaz Dağları'nda sondaja başladı: 27 köyün su kaynağına çökmek istiyor!
Mehmet Görmez yıllar sonra anlattı: Diyanet'in yöneticilik teklifini tarikat lideri onay verince kabul etmiş
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin İsmailağacıları ağırladı!
Pınar Gültekin davası kararına isyan etti, canlı yayında gözleri doldu!