AKP, Cumhurbaşkanlığı Parti Meclis arasında yaşanan koordinasyon sıkıntısı ve kopukluk için formül arıyor. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AKP Genel Başkanlığı koltuğunu güvendiği bir isme devredebileceği iddia edildi.
Hükümetten her ne kadar yeni sistemin başarılı olduğu yönünde açıklamalar yapılsa da AKP’de, CumhurbaşkanlığıPartiMeclis arasında yaşanan koordinasyon sıkıntısı ve kopukluğun çözülemediği değerlendirmesi yapılıyor.
Cumhuriyet'ten Emine Kaplan'ın haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yoğun programı nedeniyle partiye yeterince zaman ayıramadığı görüşü dile getirilirken, sorunların çözümü için Cumhurbaşkanlığı ile genel başkanlık görevlerinin ayrılması dahil 3 formül konuşuluyor.
AKP kulislerinde, yeni sistemle birlikte AKP Genel Merkezi, Meclis yönetimi ve Cumhurbaşkanlığı arasında bağı güçlendirmek için şu formüller tartışılıyor:
YARDIMCI SAYISI ARTIRILSIN
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yoğun programı ve her konuda karar almak için kendisinden onay alınmak istenmesi nedeniyle hem genel merkez hem de Meclis işleyişinde sıkıntı yaşanıyor. Cumhurbaşkanlığı yardımcısı sayısı artırılarak bir yardımcı “koordinatör” olarak görevlendirilebilir. Koordinatör olan yardımcı, Cumhurbaşkanlığıparti genel merkeziMeclis arasında bağı güçlendirerek daha hızlı karar alınması ve işleyişin hızlandırılmasını sağlayabilir.
GRUPTA TEK BAŞKAN
Halen AKP Genel Merkezi’nde genel başkanvekilliği ve Meclis’te grup başkanlığı ayrı isimler tarafından yürütülüyor. Bu sistem, her iki makam da güçlendirilerek aynen devam edebilir. Ancak çok başlılığın önlenmesi için genel başkanvekilliği ve grup başkanlığı tek bir kişiye verilebilir. Erdoğan’ın yürütme işlerinden dolayı zaman bulamadığı durumlarda, hem genel merkez hem de gruptaki toplantıları bu kişi yürütebilir. Erdoğan ile haftalık görüşme yaparak sorunlara daha köklü çözümler bulunabilir.
GENEL BAŞKANLIĞA AYRI İSİM
Genel başkanlık ve Cumhurbaşkanlığı ayrılabilir. Erdoğan, genel başkanlığı güvendiği bir isme bırakabilir. Ancak bu formüle, Erdoğan’ın genel başkanlığı bırakmak istemeyeceği düşünülerek çok düşük bir olasılık tanınıyor. Ortaya konan bütün formüllerde Binali Yıldırım’ın adı öne çıkıyor.
Erdoğan’ın 23 Haziran İstanbul seçiminin ardından kabine revizyonuyla Yıldırım’ı Cumhurbaşkanı yardımcılığı görevine getireceğine neredeyse kesin gözüyle bakılıyordu. Erdoğan’ın, Yıldırım’ı bu formüllerden birine karar verinceye kadar bekleteceği dile getiriliyor.
AKP içinde herhangi bir uygulama değişikliğinin sistem tartışması yaratacağı da konuşuluyor. Bazı AKP yöneticileri, “Bunların her biri aslında fiili olarak başbakanlık sistemi. Hangisini getirirseniz getiren ayrı bir sistem oluyor” görüşünü dile getiriyor.
http://www.krttv.com.tr/gundem/erdogangenelbaskanligibirakabilirh19535.html
Cemil Tugay: "Bütçe dengesi dağlamak için işten çıkarma yapmak zorundayız"22 izlenme
Kemal Kılıçdaroğlu anketlerde bu sonucu beklemiyordu! CHP'de Özgür Özel fırtınası!17 izlenme
Metin Feyzioğlu'ndan son KHK'ya sert tepki 'İnsanlar sokakta birbirinin kafasına sıkmaya başlayacak !'446 izlenme
Ünlü YouTuber Güney Kore’de Türk pasaportu olduğu için gözaltına alındı! Türkleri bakın hangi kategoriye almışlar?67 izlenme
Saray destekli 'paralel devlet yapılanması' geliyor! Erdoğan'a 70 Milyar TL'lik borçlanma yetkisi!181 izlenme
Selma Ateş'ten Sinan Ateş davası öncesi mesaj: "Meşrulaştırmaya çalıştığınız suçlar bir gün sizi de 'ateş'e atar"31 izlenme
Tahran'da patlama sesleri! Gandhi Hastanesi ve İran devlet televizyonu vuruldu35 izlenme
Çocukları için gidenler artıyor19 izlenme
Erdoğan'dan engelli öğretmen atamasında skandal sözler! 'Sen pek engelliye benzemiyorsun, engelli misin?'
Putin’in neden Donetsk ve Luhansk (Donbas)’ı tanıdığı ortaya çıktı! Bakın arkasındaki asıl neden neymiş?
Suudi kadınlardan peçe isyanı: Peçe ayağımın altında!
Ünlü iş adamı ekonomik krizden çıkamadı: Mektup bırakıp intihar etti