Birincisi, seçim yenilgisi ve ekonomik krizle birlikte ortaya çıkan kabine değişikliği ve örgütte revizyon. İkincisi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde değişiklik. Üçüncüsü ise yeni parti girişimlerine karşı mücadele.
BirGün'den Yaşar Aydın'ın haberine göre; yapılan açıklamalara ve Ankara’dan edinilen bilgilere bakıldığında Erdoğan’ın çözmeye çalışacağı ilk başlık yeni parti girişimi.
Babacan, Gül ya da Davutoğlu AKP’nin 18 yıllık tarihinde ilk istifa ya da ayrılık değil. Hatta partileşenler bile oldu. ‘Bu sefer başka’ diyor eski bir parti yöneticisi. Gerekçesini de sadece isimlerin güçlü olmasına bağlamıyor. “Daha önce de partiden önemli isimler ayrıldı. Hatta Gül ile sorunlar da yaşandı. Ama bu sorunlar AKP ve Erdoğan yukarıya doğru çıkarken yaşandığı için çözüldü. Şimdi durum çok farklı” diyor.
Tüm partiye egemen olan endişe Erdoğan’ı da sarmış durumda. O kadar endişeli ki parti içerisinde yeni küskünler oluşmaması için değişim bile yapamıyor. Daha inandırıcı bir projeyle örgütünün karşısına çıkmak zorunda olduğunu biliyor.
Daha önce parti içerisinde çıkan çatlak sesler neredeyse duyulmayacak kadar kısıktı. Şimdi ise Erdoğan’ın her lafına yanıt veren daha cesaretli bir itiraz yükseliyor.
Hem parti içerisinde kalan Davutoğlu hem de dışarıdan partiyi sarmalamaya çalışan GülBabacan ekibi Erdoğan’ın zayıfladığının farkında. Hem örgütle hem de milletvekilleri ile herkesin gözü önünde görüşme trafiği işletiyorlar. Milletvekillerinin kendini saklama gereği duymaması ise parti içerisinde bir başka önemli değişim.
Erdoğan’ın en küçük ilçeye kadar örgütü mercek altına alması, o örgütlerle ilgili raporlar istemesi çok rastlanır bir şey değil. Üstelik sadece il başkanlarının raporlarıyla yetinmediğini de biliyoruz.
‘Yeni partiden çok mu endişeli’ diye sorulan bir milletvekili meselenin tak başına yeni partinin alacağı oyla ilgili olmadığını söylüyor. Eski vekil, “Kuşkusuz yeni girişim öncekilerden daha güçlü. Ama yüzde kaç oy olacağından bağımsız bir şey var. Bırakın parti kurmayı ayrılan her üye bizi MHP’ye daha mecbur bırakıyor. Asıl sıkıntı burada” diyor.
Anlaşılan o ki iktidar için yüzde 50’ye ihtiyaç duyulan yeni sistem muhalefetten çok Erdoğan’ın ayağına dolanmış durumda.
BirGün'ün Ankara’da görüştüğü AKP’li isimlere göre Erdoğan’ın diğer iki madde için adım atması örgütte sorunları en aza indirmesiyle mümkün olacak.
Örgüt içerisinde zayıflarken, çözülme emareleri varken ne kabine ne de sistem değişikliğine dair bir adım atma şansı yok. O yüzden eylülde kabine ekimde ise sistem revizyonu beklentisi içerisinde olanların biraz daha beklemesi gerekecek.
AKP 18 yıl sonra hâkim olamadığı bir örgüte dönüştü. Bu durum Erdoğan’ın, hiç yaşamadığı bir deneyim olacak.
https://halktv.com.tr/gundem/erdoganendiselionundeucbaslikvar401597h
İmamoğlu’ndan Süleyman Soylu’ya çok sert tepki! "Psikolojisi ciddi şekilde bozulmuş... İçişleri tehlike altında"59 izlenme
Atatürk'ü sansürleyen Star TV'den açıklama1432 izlenme
Tebliğciler, tekel bayisinin '6 yaşındaki çocuğa istismar' sorusuna cevap veremeyince 'iftira' diyerek dükkândan kaçtılar!50 izlenme
Belediye Başkanı Adayı olamayan AKP'liler 'bankamatik memuru' yapıldı46 izlenme
MEB'den göstermelik geri adım229 izlenme
Ankara Barosu'ndan Fatih Tezcan hakkında suç duyurusu!158 izlenme
Sosyal medya bu 'şanslı'yı konuşuyor! Babası eski vekil, bir amcası büyükelçi, diğer amcası belediye başkanı, Büyükelçilikte 'yeğen' reklamı!72 izlenme
İsrail Filistin’in en büyük ekmek fırınını vurdu! 100 bin kişiye ekmek sağlıyordu61 izlenme
Moto kurye akaryakıt zamlarına böyle tepki gösterdi: "Al benzini, kendin çalış!"
Kubilay Kaan Kundakçı cinayetinde İzzet Yıldızhan ve Aleyna Kalaycıoğlu dahil 7 kişi tutuklandı
Hız kesmeden 'Atatürk' ismini silmeye devam ediyorlar!
Fatih Altaylı'nın programında korkunç iddia: "Türkiye'ye 20-30 milyon sığınmacı gelecek"