Bu şekilde tüm dünyada artan doğalgaz fiyatları sebebiyle elektrik üretim maliyetleri düşen ve talebin arttığı ithal ya da yerli kömür, güneş, rüzgar, hidroelektrik, jeotermal gibi elektrik üretilen alanlara tavan fiyat uygulanacak. Yetkinin altı ayla sınırlı olarak verilmesi planlanıyor.
EPİAŞ’ın işlettiği enerji borsası, Piyasa Takas Fiyatı’ndaki (PTF) arz ve talep dengesine göre bir sistemle işletiliyor. 21 elektrik tedarik şirketi müşterilerine satmak üzere her gün ihtiyaçları olan elektrik miktarını PTF’ye giriyor.
Enerji borsasında fiyatlar arz ve talep dengesine göre gün gün, saat saat değişkenlik gösteriyor. Düzenlemeyle EPDK ürün bazında tavan fiyat belirleyerek tüm üreticilerin enerji borsasında ürün satabilecekleri tavan fiyatı kendisi belirleyecek.
Bu şekilde dağıtım şirketlerinin üreticiden alacağı elektrik fiyatlarının EPDK’nın kontrolünde olmasıyla, hanelere ve sanayiye ulaşan elektrik fiyatlarının ‘kontrol altında tutulması ve ani fiyat artışlarının ortadan kalkması’ hedefleniyor. Ayrıca bu yaz olması muhtemel elektrik talebi artışları karşısında fiyatların kontrol altında tutulması da amaçlar arasında.
İktidar belediyeleri 2,4 milyar TL borç bıraktı22 izlenme
Yıkılan Atatürk Kültür Merkezi'yle ilgili şoke eden gerçek ortaya çıktı!91 izlenme
"Esnaf artık durumu açıklama gereği duyuyor"48 izlenme
Narin'in cansız bedeninin Nevzat Bahtiyar'ın arabasıyla taşındığı anlar ortaya çıktı!22 izlenme
Bakan Koca açıkladı: 6.562 yeni vaka tespit edildi, toplam vaka sayısı 2.477.463'e, can kaybı 25.993’e yükseldi!43 izlenme
İstek şarkıyı bilmiyor diye müzisyeni döverek öldürdüler! İki çocuğu vardı...58 izlenme
Elbistan Şeker Fabrikası’ndaki peşkeşin belgesi çıktı!574 izlenme
Asgari ücrette kayıp 9 ayda 6 bin lirayı aştı18 izlenme