Türkiye imalat sanayi istihdamının yüzde 14’ünü sağlayan hazır giyimde 2026’nın ilk yarısına kadar 100 bin kişi daha işini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya. Son 2.5 yılda 300 bin kişinin işini kaybettiği hazır giyimde rakiplere göre kısa zamanda fiyatların yüzde 4060 pahalılaşması da sektörü duvara çarptı.
Hazır giyim sektörü 2024’ü 17.9 milyar dolar ihracatla kapatmıştı. Bu yılın ilk 9 ayında ise ihracat yüzde 6.5 düşerek 12.7 milyar dolara indi. TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclisi Başkanı Şeref Fayat, önümüzdeki dönemde Türkiye’nin daha az adette daha yüksek cirolar ile ihracat yapacağını söyledi. Fayat, düşen adetlere bağlı olarak istihdam çıkışlarının da süreceğini vurgulayarak, “2026’da istihdamda yüzde 10’dan fazla bir kayıp beklemiyorum. 100 bine yakın bir kayıptan sonra stabilize olacağını, toparlanmanın başladığı süreçten itibaren de ciromuzun 34 yıl içinde tekrar 22 milyar dolara çıkacağını düşünüyorum. Sektörden çıkan çalışanlar da işverenler de bir daha sektöre girmeyecekler. Artık burada ekmek yok” diye konuştu.
YANLIŞ YATIRIMLAR YAPILDI
Fayat, Türkiye hazır giyim sektörünün son iki yılda yaşadığı zorlukların temelinde “hızlı pahalılaşma” ve “yanlış ekonomik kararlar” olduğunu vurgulayarak, “Çin olacağız diye yanlış yatırımlar yaptık. Özellikle hammadde ve iplikte bu hataların sonuçlarını yaşıyoruz. Ardından frene basıp dövizi baskılayıp faizi artırınca da duvara tosladık. Türkiye, 15 yılda kademeli olarak yapması gereken dönüşümü iki yılda zorla yaptı. Bu kadar hızlı bir değişim binlerce firmanın kapanmasına, 300 bine yakın kişinin işini kaybetmesine yol açtı” dedi.
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan, mevcut ekonomik koşulların hazır giyim sektöründe ciddi maliyet artışlarına yol açtığını ancak 2026 yılının sektör için yeniden ivme yılı olacağına inandığını dile getirdi. Paşahan, son dönemde maliyetlerde yaşanan artışın sektörün rekabet gücünü zorladığını vurgulayarak, “Geride kalan dönemde maliyetlerimiz yüzde 420 arttı, kur ise sadece yüzde 174 yükseldi. Pazarımızın yüzde 70’i Avrupa Birliği ve Euro bölgesi. Son iki yılda artan maliyetlere, kura gelen artışa ve faizin bulunduğu seviyelere baktığınızda aradaki fark zaten görülüyor” ifadelerini kullandı.
NEFES
Bayram alışverişine çıkan vatandaşlar hayat pahalılığından dert yandı: "Her şey çok pahalı. Hiçbir şey alamıyoruz. Bayram alışverişine çıktık ama bir şey alamadık"25 izlenme
F.Bahçe'nin Konferans Ligi'ndeki rakibi Olympiacos33 izlenme
Çalışmana gerek yok! Emine Erdoğan'ın kankası ol, sana yeter de artar bile!536 izlenme
İhalede kral vergide çıplak21 izlenme
Saraçhane’de her beraate 45 bin lira13 izlenme
Büyükada İskelesi’ndeki kına gecesinin ev sahibi AKP’li yönetici çıktı!39 izlenme
Hem bakan hem de tüccar!42 izlenme
Yine sahnede! 2017 yılının fotoğraflarını paylaşan AKP'li vekile göre fiyatlar makul!33 izlenme
İstanbul’da 65 yaş ve üstüne sokağa çıkma kısıtlamasıyla ilgili yeni karar!
Sinan Ateş'e yakınlığıyla biliniyordu: Ülkü Ocakları Başkanına hapis cezası
Giresun'da devlet hastanesinde 100'den fazla sağlık emekçisine Covid-19 bulaştı!
Sayıştay raporları ortaya koydu: Yüzlerce milyar dolara ulaştı!