Yaz ayları ile birlikte son 5 yıldır artışta olan enflasyona negatif etki etmesi beklenen sebze ve meyve, tarlada yüksek üretim maliyeti, tezgahta ise yüksek satış fiyatı ile son 2 aydır zam şampiyonları arasında yer aldı. Geçmiş yıllarda hasatta seralardan tarlalara geçiş dönemi olan yaz aylarında düşüşe geçen sebze fiyatları temmuzda yüzde 7.07’lik aylık artış ile fiyatı en çok artan ilk 10 ürün arasında yer aldı.
Haziran ayında yüzde 8.47’lik artış kaydeden meyve de yine o dönemde ilk 10 zam şampiyonu arasında yer almıştı. Üretim tarafında ise soğanın tarlada kaldığına, karpuzda ise nakliye ücretlerinin bile ödenemediğine dikkat çeken yetkiler, enflasyonda negatif etkinin ağustos itibarıyla görüleceğini, ancak, çiftçinin ise bu fiyatlarla perişan olmaya devam ettiğini vurguladı.
Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, ağustos ayı itibarıyla birçok ürünün fiyatının çok düşük olduğunu kaydetti.
ÜRETİCİ PERİŞAN
“Patates, soğan, karpuz. Bunlar üreticiyi de perişan etti, satın alanları da perişan etti. Marketlerde kilogram fiyatı 915 TL arasında. 20 TL’nin altında ne var memlekette. Üretim bölgesinde, bahçede, tarlada taşı toprağı bedava alsanız bedava üretseniz, İstanbul’a getirdiğinizde 810 TL maliyeti var. Bu maliyete rağmen biz hâlâ koca koca şehirlerde 1520 TL’ye bir şeyleri yiyebiliyorsak uygundur” açıklamasını yapan Tavşan, temmuz ortasından itibaren fiyat düşüşlerinin başladığını, ağustos ve eylül enflasyonuna sebze meyvenin negatif bir etki yaratacağını belirtti.
“FİYATLAR BU KADAR DÜŞEBİLİYOR”
Gelecek 23 ayda fiyatlar ve ürün bolluğu açısından bir nebze şanslı olunacağını kaydeden Yüksel Tavşan, “Ekim kasımdan itibaren kışlık ürünler ve seralara dönünce şartlar nedeniyle fiyatlar yüksek olabilir. Biraz da üreticinin mağduriyetine değinmek lazım. Kuru soğanı tarlada bırakan var. Karpuz satılmıyor, nakliye ücreti bile alınamıyor. Meyvelerden şu anda üzüm para eder gibi. Hallerde 3540 TL’ye satılabiliyor. Fiyatlar bu kadar düşebiliyor artık” diyen Tavşan, tüketicinin alım gücünün düşük olduğunu bu maliyetlerle fiyatların yüksek olmadığını kaydetti.
Sözcü
Savunmasına bile soruşturma açılan İmamoğlu'nun 450 şikâyetine çıt yok!12 izlenme
"Kriz derinleşiyor, mutfaktaki yangın büyüyor"134 izlenme
Gerici Akit'ten skandal açıklama! "Hilafet hayal değil, Akit'e çemkirenler bunu böyle bilsin"102 izlenme
Elektrikte böyle çarpıyorlar: 244 liralık faturaya 500 lira ödetiyorlar!23 izlenme
Bizi kıskanan Avrupa'da asgari ücret artışları ne kadar oldu? Ece Üner o ülkeleri tek tek açıkladı!30 izlenme
AB'de yeni otomobil satışları Mayıs ayında düştü34 izlenme
Güneydoğu'da 5 ile dikkat çekildi: Yoğunluk çok fazla49 izlenme
Mansur Yavaş'tan SGK'ya 'yandaş' sorusu18 izlenme