İŞİ YAVAŞLATIYORLAR
Ankara Sanayi Odası'nın (ASO) Afyon'da düzenlenen meslek komitelerinde sorunlarını dile getiren sanayiciler, 15 yıllık çalışma süresini dolduran deneyimli işçilerin kıdem tazminatını alabilmek için emekliye ayrıldıklarını, sonra da gidip başka işlerde çalıştıklarından şikayet ettiler. 15 yılı doldurmayanların da kıdem tazminatını alabilmek için işi yavaşlatıp kendilerini işten attırdıklarını belirten sanayiciler, “Bazı işçilerimiz de kredi kartı, tüketici kredisi borçlusu. Onlarda da huzur yok. Mecburen kıdem tazminatlarını ödeyip işten atmış gibi yapıyoruz” dedi.
Emeklilikte yaşa takılan onbinlerce kişi geçen hafta sonu Maltepe Meydanı'nda toplanarak miting yapmıştı.
MAHKEMELER HATALI
Sanayicilerin şikayetlerine yanıt veren TOBB Genel Sekreter Yardımcısı Delibaş, yaşı bekleyen emeklilere kıdem tazminatı ödenmesinin mahkemelerin hatalı karar vermesinden kaynaklandığını söyledi. Sosyal güvenlik reformuna sonradan eklenen bir cümleyle 3 bin 600 gün prim ödeyen ve 15 yılını dolduran işçilerin yaşı beklemek şartıyla emekliye ayrılmalarının sağlandığını ancak bazı mahkemelerin bu durumu kıdem tazminatına da hak kazanmak olarak yanlış yorumlayıp işçi lehine kararlar verdiğini ifade etti.
Yaşı bekleyenlerin emeklilik aylığını almaya hak kazanamadıkları için kıdem tazminatına da hak kazanamayacaklarını savunan Cengiz Delibaş, şunları söyledi:
“Bir mahkeme işçi lehine karar verince onu diğer mahkemeler de izledi. Ardından Yargıtay'ın bütün daireleri de bu kararlara uydu. Bazı mahkemeler, ‘Kıdem tazminatını alır ama başka işe giremez' dedi. Yargıtay bunu da esnetti, ‘Hayatın doğal akışına aykırı. Kıdem tazminatını da alır, başka işe de girebilir' dedi. Bu durum yargıyı zedeliyor. İşçiyi koruyalım ama işverenin hakkı ne olacak? Başından beri dedim ki, ‘Gelin kanuna, yaşı bekleyenler kıdem tazminatına hak kazanamaz diye bir cümle yazalım.' Bunu yapsaydık, çok kolaydı. Şimdi hükümet yapmaya kalksa, sendikalar ortalığı ayağa kaldıracak. Oysa bu hak kötüye kullanılıyor. Bu durum adeta kangrene dönüştü. İnşallah bir irade çıkar da bunu düzeltir.”
Karantinadan kaçıp Rize’ye gitti, savunması pes dedirtti!104 izlenme
400'den fazla şubesi var: Türkiye'nin tatlı devi iflasın pençesinde27 izlenme
Dolardaki artış dış mihrakların oyunu mu ?2880 izlenme
Turistlere 'sessiz olun' dedi küfürle karşılık aldı !1269 izlenme
Lüks konut ve villalar yapıyordu: Bir inşaat devi daha iflasın eşiğinde51 izlenme
Türk Hava Kuvvetleri gösteri ekibi ‘SOLOTÜRK' Çanakkale semalarında çocuklar için uçtu!49 izlenme
Diyanet’in hazırladığı İslam Ansiklopedisi’nde skandal! ‘Üvey’ torunla evlilik helalmiş!152 izlenme
Akşener’den Erdoğan’a: Damadınız AA’ya ‘yüzde 52 göster’ dedi mi?567 izlenme
Şehidin babasına acı haber böyle verildi: "Osman amca, sen artık bir şehit babasısın"
Müebbet hapis alan iki katil nasıl serbest kalır?!
Sedat Peker saat verdi: "Süleyman Soylu'nun kasası..."
CHP lideri Özgür Özel'den açıktan şeriatı savunan Erdoğan'a çok sert yanıt: "Hırsızlığın cezasının ne olduğunu biliyorsun"