Emekliler sisteminde köklü değişiklikler yapılacağı ve emeklilik yaşının yükseltilebileceği belirtiliyor. 2023 genel seçimlerinden önce Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesini hayata geçiren iktidar, faturayı yine emekliye çıkarmayı planlıyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “muhalefetin popülist iteklemesiyle hayata geçirildi” diye nitelediği ve yıllık 724 milyar TL’lik finansman maliyeti oluşturduğunu söylediği EYT düzenlemesinin ardından emeklinin aleyhine yeni adımlar atılabilir. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, yaptığı açıklamada emeklilik yaşının yükseltilebileceğinini sinyalini verdi.
Güler, “Avrupa’nın gelişmiş ülkelerinde bizdeki gibi 50’lili yaşlarda emeklilik yok. Avrupa’da emeklilik yaşı 65 ve 67 kimisinde 70’tir” dedi. Güler, Türkiye’de 32 milyon çalışana 16 milyon emekli düştüğünü belirterek “Bizim mutlaka hem prim miktarını ve yaşı hem de ödenen süreyi esas alacak şekilde daha adil, daha dengeli bir emeklilik sistemini inşa etmemiz lazım” açıklamasını yaptı. Mevcut yasalara göre Türkiye’de birçok çalışan 65 yaşında emekli oluyor.
Dünyanın birçok ülkesinde çalışanlar 60’lı yaşlarında emekli oluyor. Almanya ve İtalya’da kadın 66, erkek 67, Rusya’da ise kadınlar 60, erkekler 65 yaşında emekli oluyor. ABD ve Kanada’da çalışanlar 65 yaşında emeklilik hakkı elde ediliyor. Japonya’da yaş sınırı 65 ama isteyen 70’e kadar çalışabiliyor. Çin’de emeklilik yaşı 60 ancak kadınlar 55’de emeklilik hakkını elde ediyor.
Sözcü
'Olası nükleer patlamada az kişi ölsün diye Sinop seçildi!'235 izlenme
Hamza Yerlikaya’yı eleştirdi, görevden alındı yetmedi AK Parti'den ihraç edildi!95 izlenme
Diyanet'in personel servisi harcaması 7,8 milyon TL’den 27,8 milyon TL'ye fırladı!42 izlenme
Vergi, trafik, yargı: Cezalarda astronomik artış14 izlenme
AKP'nin CHP'yi hedef aldığı videoda intihal yapıldığı ortaya çıkınca algı ters tepti, sosyal medya ayaklandı: 128 Milyar Dolar Nerede?72 izlenme
Kahraman Şehit polis Sedat Gezer'in teröristlerle çatışma anının görüntüleri ortaya çıktı!57 izlenme
AKP’li belediyede mevzuata aykırı lüks araç kiralandı!103 izlenme
Tedavi gören Yiğit Bulut'un durumu ağırlaştı79 izlenme
Odunpazarı Belediye Meclisi’nde CHP’li meclis üyesi AKP döneminde satılan tesislerin '17 sayfalık' listesini açınca, AKP’liler salonu terk etti!
Açılmadan çöken köprüyü yapan şirkete anıt kıyağı!
CHP’li belediyenin standını parçalayan rektör, AKP gençlerini makamında ağırladı!
Erdoğan 17 özelleştirme kararına daha imza attı: Kamu malları haraç mezat!