CHP lideri Özgür Özel, Kütahya’da düzenlenen "Millet İradesine Sahip Çıkıyor Mitingi" konuşmasında gece yarısından itibaren geçerli olan yüzde 25'lik elektrik ve doğalgaz zamlarının nasıl geldiğini açıkladı. İktidarın, uyarılara rağmen yaptığı hataları ve Hazine'nin zamları sübvanse edecek gücü nasıl kaybettiğini anlattı.
Türkiye'nin ekonomide "beceriksiz bir dönemle karşı karşıya" olduğunu ifade ederek iktidarın pandemi döneminden başlayarak yaptığı hataları açıkladı. Pandemi döneminde tüm dünyanın ekonomik dengeyi korumak adına "faiz artırımı" yaparak önlem aldığını Türkiye'nin ise "Nas politikası" ile terse hareket ettiğini vurguladı.

Özel, yapılan ilk hatanın enflasyonu baskılamak adına Avrupa'nın enflasyonu yükselen ülkelerine yüksek faiz vererek para akışı sağlamak olduğunu açıkladı.
Özgür Özel:
“Şimdi ekonomide öyle bir dönemdeyiz ve öyle bir beceriksizlikle karşı karşıyayız ki… Türkiye ekonomisini kırılgan, krizlere dayanıksız yapan bu iktidar. En basiti geçen sene hatta önce daha eskiye gidelim; pandemide bütün dünyada enflasyon ve bütün dünyada alınan tedbir faiz artırma. Bir tek Türkiye’de yok. ‘Ben bilirim’ diyor, ‘Ben…’ Enflasyonu yüzde 2 olan Avrupa ülkesi yüzde 4 gelince, yüzde 5 faiz verdi. Parayı aldı ki enflasyon olmasın. Yüzde 3 olan yüzde 6’ya yüzde 7 faiz verdi. Enflasyonu yüzde 4 olanınki yüzde 8’e çıktı, yüzde 9 faiz verdi. Bütün Avrupa ve Amerika enflasyonu olduğu yerden döndürdü ve düşürdü. Bir tek bizimki ‘Nas’ dedi, ‘Ben bilirim’ dedi.
Enflasyonu, tek rakamlılara yaklaşan enflasyonu yüzde 80’e kadar fırlattı."

İkinci hatanın enflasyon fırlarken para ihtiyacı olan zengine "Kur Korumalı Mevduat" sisteminin sunulması olduğunu ifade eden Özel, şunları söyledi:
"O günlerde enflasyon fırlarken, planda her şey farklıyken, para isteyen zengine ‘Aman ha dolar alma. Kur Korumalı Mevduat al’ dedi. Senin, benim cebimden zenginlere dünyanın en büyük kaynak transferini yaptı. Sonra seçimlere girdi, seçimleri atlattı. Arkadan gidip ‘Kemeri sıkacaksın’ diye yine hepimizin gırtlağına çöktü. Şimdi bu dönemde bir kez daha büyük bir beceriksizlikle…"
Özel, üçüncü büyük hatanın ise İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmasıyla doların ve altının fırlaması ile borsanın peş peşe devre kesiciye girerek dip yaptığı dönemin ekonomide yarattığı yaranın kapatılması için Hazine kaynaklarının harcanması olduğunu söyledi.

"Geçmiş dönemde milyarlarca lirayı zengine verenler, bu sefer seçimleri Ekrem İmamoğlu kazanacak diye, Cumhuriyet Halk Partisi kazanacak diye geçen sene 19 Mart’ta bir darbeye giriştiler.
Bunun karşılığında Türkiye’nin dünya kadar kaynağını sattılar.
Emekliye lazım paranın 150 katını, asgari ücretliye lazım paranın 110 katını, çiftçiye lazım paranın 90 katını yaktılar.
Korumasız, kırılgan, aciz bir ekonomi yarattılar. O şartlar altında İran’daki savaşa yakalandılar.”

Türkiye'nin ekonomisinin iktidarın 3 büyük hatasıyla kırılgan hale getirildiğini vurgulayan Özel, İran'da başlayan savaşla artan enerji maliyetlerini Hazine'nin karşılayamaz hale geldiğine dikkat çekti.

Alınacak önlemlerle ilgili iktidarı uyardıklarını da ifade eden Özel akaryakıt fiyatlarındaki artışın engellenememesiyle zamların kontrol edilemediğini söyledi.
Özel, elektrik ve doğalgaza zammın nasıl geldiğini şu sözlerle ifade etti:
“İşte o yüzden şimdi Türkiye’de petrol fiyatları fırlayınca anında pompaya yansıyor. Hemen Ekonomi Koordinasyon Kurulumuzu topladım. Türkiye’nin en kıymetli ekonomistlerinin olduğu 11 kişilik kurulu. Dedik ‘Ne yapmak lazım? Biz olduğumuzda ne yapacağız? Ne yapmalılar şimdi?’ Dediler ki, ‘Kesinlikle petrol artışı pompaya yansımasın. Yansırsa enflasyon patlar, tutamazsın.’
‘Ne önerelim?’ ‘ÖTV var dediler yüzde 40’ı kadar. Eşel mobil mobil yapın, ÖTV’den karşılayın, pompaya yansımasın. Tam hatırlayın arabalar dizilmiş petrol ofisinin önünde 1 kilometre. Zammı yapacaklar o gece. Ben önerdim, biz önerdik ‘Yapmayın’ dedik. ‘İntihar olur’ dedik, o gece zammı durdurdular.
Ertesi gün dediğimizin dörtte üçünü yani 4 lira artıyorsa 1 lira yansısın, 3 lira ÖTV‘den karşılansın. O günden bugüne bu şekilde tutuldu. Ama ÖTV‘den karşılanacak pay aşıldı. Şimdi habire pompaya yükleniyorlar, 80 lirayı gördüler, yine uyardık. ‘Yüzde 20 KDV var. KDV’den karşılansın"

"Vatandaşa yansımasın.’ Niye? Çünkü şundan, yarın Hürmüz Boğazı açılır, brent petrol düşer, benzin fiyatını düşürürsün. Kaybın ÖTV kadar olur. Kaybın KDV kadar olur. Ama sen bunu yapmazsan, her şeyin fiyatı artarsa daha sonra bu enflasyona döner, petrol düşse de fiyatları düşüremezsin. Ne oldu? Bu sefer bizi dinlemediler, fiyatlar uçtu gitti.
Ve maalesef dün akaryakıta olan zamlar yüzünden elektriğe yüzde 25 zam geldi, doğalgaza yüzde 25 zam geldi. Şimdi yandı gülüm keten helva. Buradan sonra sen misin elektriğe zam yapan, hadi bakalım ekmeğe zam. Sen misin doğalgaza zam yapan, hadi bakalım ekmeğe zam. Sen misin elektriğe zam yapan, iğneden ipliğe her şeye zam. Sebzeye zam, meyveye zam, her şeye zam. Sonra Hürmüz açılsa da kim alacak yapılan oranları geri? Türkiye’de zammın geri geldiğini kim görmüş? Laf dinlemediler, yeni bir enflasyon dalgasını hayatımızın içine gelecek aydan itibaren sokuyorlar.”
Yılmaz Özdil'den Erdoğan'ı çok kızdıracak paylaşım! İktidarı Eski Türkiye ile kıyasladı bakın ortaya ne çıktı?41 izlenme
Kayyum atanan TELE1'in canlı yayını, kayyum heyeti talimatıyla kesildi!23 izlenme
Doğalgaz sonrası elektriğe zam kaçınılmaz!51 izlenme
İsrail’in suç ortakları İstanbul’da ağırlanıyor28 izlenme
Yeni yıl alışverişi kâbusa döndü! Hindinin budunu bile almak hayal…38 izlenme
Helikopterin çarptığı bina sakini "Bizim için kendini feda etti, mekânı cennet olsun..."814 izlenme
İmamoğlu’ndan 'Tramvay hattı bizim dönemimizde yapıldı' diyen AKP’lilere derslik kapak! 'Anlıyorum, kıskanıyorlar. Alkışlamayı öğrenmeliler ve alışmalılar!'80 izlenme
AKP'nin talan anlayışı: 25 köy maden tehdidiyle karşı karşıya42 izlenme
Ukrayna: 'Rus ordusundan 21 bin 200 asker hayatını kaybetti'
Bakanlığa bağlı Marmaray 30 Ağustos'ta bile ücretli! ‘Hazımsızlık tedavi gerektiren bir rahatsızlıktır’
Muharrem İnce’den yeni sınav sistemine tepki
Şehit polis Şeyda Yılmaz memleketinde toprağa verildi... Eşinin sözleri yürekleri dağladı...