Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) açıkladığı yeni tarifeyle mesken ve ticarethanelere elektrik birim fiyatında gerçekleştirilen indirim tutarından daha fazlası dağıtım bedeline zam olarak yansıtıldı.
Dağıtım şirketlerine yapılan kıyak vatandaşın faturasına yansıyacak. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, “Meskende kilovatsaat başına yaklaşık 0,0272 kuruş, ticarethanede ise kilovatsaat başına yaklaşık 0,0278 kuruş tutarında örtülü bir artış yapıldı. Düşük kademe tüketimleri dikkate alındığında bile meskende (aylık 240 kWh) fatura 6 lira, ticarethane faturası (aylık 900 kWh) ise 25 lira artacak” dedi.
Akın, EPDK'nin 1 Nisan itibariyle yürürlüğe koyduğu 2022 yılının ikinci çeyrek dönemini kapsayan tarifede mesken ve ticarethanede abonelerinde birim fiyatta indirim yapılırken, bu indirim tutarıyla özel dağıtım şirketlerinin kasasına giden dağıtım bedelinin artırıldığını söyledi.
Akın, şunları kaydetti:
“Meskende çıplak fiyatta yapılan indirim vatandaşa yansımayacak, çünkü özel şirketlere ödenen dağıtım bedelini artırdılar. Hem düşük hem yüksek kademede kilovatsaat başına şirketlere ödenen dağıtım bedeli 32,9483 kuruştan 33,5187 kuruşa çıktı. Buna göre dağıtım bedeli kilovatsaat başına 0,5704 kuruş artmış oldu.
Meskende yapılan indirim oranından daha fazla tutarda dağıtım bedelinde artış yapılması vatandaşın faturasına yansıyacak. Buna göre meskende kilovatsaat başına vatandaş 0,0272 kuruş daha fazla ödeyecek. Yapılan bu düzenlemeyle ayrıca ticarethane aboneleri de kilovatsaat başına 0,0278 kuruş daha fazla ödemek zorunda kalacak.
Tutarlar çok düşük görülebilir ancak dağıtım bedeline yapılan yaklaşık yüzde 1,8 tutarındaki zam faturalara artış olarak yansıyacak. Asgari 240 kilovatsaat elektrik tüketiminde mesken abonelerinde artış bir aylık faturada en az 6 lira 52 kuruş olacak.
Ticarethanede ilk kademe olan 900 kilovatsaatlik tüketimde ise artış 25 lira 2 kuruş olarak gerçekleşecek. İktidar faturalara yansıması en fazla 3 lira olan TRT payını kaldırmasının üzerinden henüz 3 ay geçmeden dağıtım bedeli üzerinden vatandaşa örtülü zam yaptı.”
Bakanlığın konak inşaatları Tasarruf Genelgesi'ni delip geçti6 izlenme
Türkiye Taşkömürü Kurumu, 2020 yılını 1.2 milyar TL zararla kapattı!86 izlenme
Esnaf isyanda! 'Dayanacak gücümüz kalmadı, perişan durumdayız'78 izlenme
"Enis Berberoğlu kararı için bu göreve getirildi"61 izlenme
Hükümet her şeye yüzde 300 zam yaparken Bakanlık İBB'nin ulaşıma zam talebinİ reddetti40 izlenme
CHP'li Torun'dan Soylu'ya çarpıcı yanıt: "Yavuz hırsız misali ev sahibini bastırmaya çalışıyor"28 izlenme
Elektrik faturalarınızın neden iki katına çıktığının yanıtı bu haberde196 izlenme
'Emekli maaşı' önerisi AKP-MHP oylarıyla reddedildi!19 izlenme
Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu yıllar önce açık açık uyarmış 'Tarımı bitirip Türk milletini açlıkla terbiye edecekler !'
Rize'de şaşırtan deprem böyle kaydedildi
Binali Yıldırım HDP'lilerden oy istedi!
Tarımın bittiğini gösteren liste: Yüzlerce çiftçinin tarlası ve traktörü icradan satışa çıkarıldı!