Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ekim ayı tüketici enflasyonunu açıkladı.
Tüketici fiyatları endeksindeki (TÜFE) değişim 2023 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 3,43, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 55,00, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 61,36 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 54,26 olarak gerçekleşti.
TÜFE’de artış serisi 58. aya taşındı.
TÜİK eylül ayında aylık enflasyonu 4,75, yıllık enflasyonu yüzde 61,53 olarak açıklamıştı.
AA Finans anketine katılan ekonomistlerin ortalama enflasyon beklentisi aylık yüzde 4,08, yıllık yüzde 62,36 olmuştu.
Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 25,98 ile konut oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 94,12 ile lokanta ve oteller oldu.
Ana harcama grupları itibarıyla 2023 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde 0,18 ile ulaştırma oldu. Buna karşılık, 2023 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 13,73 ile giyim ve ayakkabı oldu.
Endekste kapsanan 143 temel başlıktan 2023 yılı Ekim ayı itibarıyla, 15 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 6 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 122 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.
İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’deki değişim, 2023 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 3,48, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 60,05, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 67,61 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 57,65 olarak gerçekleşti.
Ekim ayında bir önceki aya göre fiyatı en çok artan temel başlık, yüzde 22,40 ile çocuk giyim oldu.
Demiryolu ve şehirlerarası yolcu taşımacılığı, yüzde 17,73’lük ortalama artışla fiyatı en çok artan ikinci temel başlık olurken, üçüncü sırada yüzde 16,84’lük artışla kadın akakkabısı yer aldı.
Yumurta ve yumurta ile ilgili ürünler de yüzde 10,78’lik ortalama artışla dördüncü oldu.
TÜİK, madde sepetindeki ürün ve hizmetlerin tek tek fiyatlarını mahkeme kararlarına rağmen sansürlüyor.
Bağımsız akademisyenlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ekim ayında tüketici enflasyonunu aylık yüzde 5,09, yıllık ise yüzde 126,18 olarak hesapladı.
Merkez Bankası (TCMB), resmi tüketici enflasyonunun 2023 sonunda yüzde 65’i, Mayıs 2024’te yüzde 75’i görmesini bekliyor.
Sözcü
AKP'den CHP'ye geçen Eyüpsultan'da, daha devir teslim töreni yapılmadan belediyenin depodaki eşyaları kamyonla kaçırılıyor!31 izlenme
İsmail Saymaz soruşturmadaki çelişkilere dikkat çekti: "Bilirkişi ile konuşmak neden suç olsun?"15 izlenme
Meclise 69 tane daha lüks, sıfır makam aracı!59 izlenme
TOKİ mağdurları AKP'nin İBB adayı Murat Kurum'u böyle protesto etti: "Mağdurlar burada Murat Kurum nerede?"26 izlenme
Benzin ve motorine bir zam daha geliyor!63 izlenme
Suriye'nin başkenti Şam'a giden MİT Başkanı İbrahim Kalın Emevi Camii'nde namaz kıldı27 izlenme
Esenyurt'ta tacizciye meydan dayağı! Linç girişimini polis önledi38 izlenme
Rezerv açığı 185 milyar dolara çıktı27 izlenme
İTÜ'de 'Haremlik-Selamlık' uygulama
Özgür Özel'den Mansur Yavaş açıklaması: "Mansur Yavaş’ın rüşvete, ihaleye fesat karıştırmadığının bir ispatıdır. Mansur Bey izne gerek olmadan tüm sorulara cevap verebilecek bir öz güvene sahip"
Hopa'da provokasyon! CHP'li adaylara yumruklu saldırı!
Cem Toker'den Kılıçdaroğlu'na sert eleştiri! "Kaybettiği koltukta halâ gözü var!"