Konya’nın Karapınar ilçesindeki Meke Gölü, 5 milyon yıl önce volkanik patlamayla meydana gelen kraterin, zamanla suyla dolması ile oluştu. 9 bin yıl önce ise gölün ortasında ikinci bir patlamanın olması ve buranın da suyla dolması sonucu son şeklini aldı. Yeraltı su kaynaklarından beslenen ve suyu tuzlu olan Meke’nin ortasında, 50 metre yükseklikte volkan konisi bulunuyor.
Daha önce 12 metre derinliğinde su bulunan Meke Gölü, yıllardır süren kuraklık ve bilinçsiz tarımsal sulama sonucu yeraltı su seviyesinin sürekli düşmesi nedeniyle kurudu. Şuan gölün sadece bir kısmında, neredeyse bir avuç su bulunuyor.

(FOTO:DHA)
KIRMIZI RENGE BÜRÜNDÜ
Karapınar Belediye Başkanı Mehmet Yaka, gölün kurumasının en önemli nedeninin Konya Havzası’nda yeraltı suyunun çekilmesi olduğunu belirtti. Yaka, şunları söyledi:
* Son zamanlarda ülkemizde ve Konya Havzası’nda yeraltı suyunun çekilmesiyle birlikte Meke Gölü’nün güzelliğini oluşturan suyu çekilmiş durumda. Yaklaşık 1012 metreye kadar olan su yüksekliğinden herhangi bir su kalmamış durumda.
* Bu mevsimde kırmızı renge boyanması ise mikroorganizmalardan kaynaklanan olaydır. Bu mevsimde su çekildiği için mikroorganizmalardan kaynaklanan kırmızı görünüm aldı. Bu, gölümüze ayrı bir güzellik verdi.

Gölün eski hali. (FOTO:DHA)
“SORUN ÇÖZÜLDÜĞÜNDE…”
Meke Gölü’ndeki durumu özetleyen Kaya şöyle konuştu:
* Meke Gölü’nün suyunun yeniden kazandırılması, yeraltı su seviyesinin yeniden gözden geçirilmesi, yeraltı sulamalarıyla ilgili yeniden değerlendirilme yapılmasını gündeme getiriyor.
* Meke’nin suyunun çekilmesinin sadece Meke’nin değil, aslında Karapınar veya Konya Havzası’nın tamamının sorunudur. Ben inanıyorum ki, havzanın tamamının su sorunu çözüldüğünde, Meke’nin su seviyesi yeniden yükselerek, eski güzelliğine yeniden kavuşacaktır.
TURİZM UMUDU
Bölgenin turizme kazandırılmasını istediklerini belirten Kaya sözlerini şöyle bitirdi:
* Biz bu bölgeyi turizme kazandırmak istiyoruz. Şuan bile bu gölümüzü gezmeye gelen yüzlerce vatandaşımız var. Ama son zamanlara Ramsar sözleşmesine dahil olan koruma alanı olan bu gölümüzün, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından oluşturulacak jeopark çalışmasıyla birlikte yeniden turizme kazandırılmasıyla, turizm ve ekonomiye büyük katkı sağlayacağına inanıyorum. (DHA)
https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/dunyaninnazarboncugumekegolukurudusonhalisasirtti5774949/
CHP milletvekilleri köprüye pankart astı: Küplere binen AKP'nin Meclis dışında bıraktığı isim oldu193 izlenme
Sağlık Bakanı Koca güncel tabloyu paylaştı: 26.161 yeni vaka tespit edildi, 24.023 kişi sağlığına kavuşurken, 221 kişi hayatını kaybetti!33 izlenme
CHP'li vekil Ünsal'dan 'Selvi'nin damadı rüşvet aldı' iddiası!29 izlenme
Dünyaca ünlü telefon markası İstanbul’daki fabrikasını apar topar kapattı Mısır'a taşındı28 izlenme
Serhan Asker'den tarihi konuşma: "Gündem memurun, en düşük emekli aylığının 14 bin lira olmasıdır. Asgari ücretin 22 bin, kiranın 30 bin lira olmasıdır. Biz korkmayız"25 izlenme
Diş ağrısıyla başa çıkmak için doğal yöntemler arayışındaysanız, işte size etkili çözümler!21 izlenme
Sağlık Bakanı açıkladı: 11.837 yeni vaka tespit edildi, toplam vaka sayısı 2.723.316'ya, 28.706’ya yükseldi!88 izlenme
Rıza Kocaoğlu ve Halit Ergenç'e 'yalan tanıklık' davası! 4 yıla kadar hapis istemi15 izlenme
Sevilay Yılman, Veyis Ateş'in ses kaydını ifşa etti! "Yakında yayınlanacak"
Fransa'da bir cihatçı, Hz. Muhammed karikatürü gösterdiği gerekçesi ile bir öğretmenin başını kesti!
300 bin emekliye kötü haber!
65 yaş aylığı ile geçim sıkıntısı çeken yaşlı adam: "Benim eşim evde felç. İncir istedi benden 75 lira dediler. Bir kilogram inciri alamadım"