Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC), 2020 Küresel Haklar Endeksi raporunu yayımladı. Raporda Türkiye, dünyada işçi hakları açısından en kötü 10 ülke arasında yer aldı.
Raporda işçi hakları açısından en kötü 10 ülke şöyle sıralandı: Bangladeş, Brezilya, Kolombiya, Mısır, Honduras, Hindistan, Kazakistan, Filipinler, Türkiye ve Zimbabve.
Raporun Türkiye ile ilgili bölümünde, sendikacılara ve işçilere dönük keyfi gözaltı ve kovuşturmaların arttığına, ifade özgürlüğünün kısıtlandığına, işçi eylemlerine dönük polis şiddetinin arttığına, işçilerin sendikalaşma girişimlerinin hükümet ve işverenler tarafından engellendiğine dikkat çekildi.
Avusturya, Danimarka, Finlandiya, Almanya, İzlanda, İrlanda, İtalya, Hollanda, Norveç, Slovakya, İsveç ve Uruguay ise işçi haklarına saygı gösterilmesi açısından en iyi ülkeler olarak raporda yer aldı.
ITUC tarafından yapılan açıklamada, dünyada 2020’de işçi hakları ihlalinde son yedi yılın zirvesine çıkıldığı ve toplumsal sözleşmenin bozulduğu vurgulandı.
Konfederasyon, dünyada hükümetler ve işverenlerin işçilerin toplu sözleşme, grev ve sendikalaşma hakkını kısıtlamaya dönük adımlarının arttığına dikkat çekti.
ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow, “Birçok ülkede sendikalara dönük baskılar ve hükümetlerin işçi haklarına saygı göstermemesi, işçileri hastalığa ve ölümlere sürükledi, ülkelerin pandemiyle etkili mücadelesini engelledi” dedi.
Burrow, pandemi sırasında bile bazı hükümetlerin işçi haklarına karşı yeni saldırıları gündeme aldıklarına dikkat çekerek “Bu süreç durdurulmalı ve tersine çevrilmeli” ifadelerini kullandı.
Rapordaki 144 ülkenin yüzde 85’inde grev hakkının, yüzde 80’inde toplu sözleşme hakkının ihlal edildiği belirtildi.
CHP'ye aday adaylığı başvurusu rekor kırdı26 izlenme
Referandum günü skandal olay ! Evet oyuna itiraz eden kadının, AKP'liler tarafından linç edildiği görüntüler !1392 izlenme
Suriyelilere verilen 'harçlık' miktarı belli oldu!129 izlenme
ABD Dışişleri Bakanı'nın konvoyunda BOP plakalı araç! Ankara'da bu plaka dolaştı36 izlenme
Zorlu’daki Ramazan tebriği krizi: E-postayı gönderen CEO Köksal beraat etti21 izlenme
Skandal ! TRT’de FETÖ’nün şarkısını çaldılar !631 izlenme
6 yaşında sistematik tecavüze maruz kalan çocuğun dosyasını kapatan savcının sicili kabarık çıktı38 izlenme
CHP'den Cumhurbaşkanı'na jet yanıt!2568 izlenme